Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Kompresszort indítani mezei lágyindítóval nem biztos, hogy célravezető.
A 4kW mechanikai teljesítményű motor üzemi áramfelvétele (8,2 fázisszöggel és 83% hatásfokkal) csak 8,5A körüli lehet. Direkt indításához a 20A névleges kioldási áramú C (késleltetett) kioldási görbével gyártott kismegszakító ajánlott. Csillagdelta vagy lágy indítással a 10A-es is elég.
Csakhogy! A rövidrezárt forgórészű aszinkronmotor indítási nyomatéka kevés, lágyindítással meg még annak is a töredéke. Beéri-e annyival a kompresszor? Mert ha nem, akkor a lágyindított motor egyhelyben fog morogni.
A „tuti” megoldás egy tengelykapcsoló volna, ami akkor zár, amikor a motor a névleges aszinkron fordulat közelébe ért, és tudja szolgáltatni a kellő forgató nyomatékot.
Természetesen létezik kompresszorokhoz lágyindító, de kicsit másképp működik, mint a mezei. Fázisonként, a periódus nulla átmeneteinél kapcsol be. A bekapcsolás pillanatától vagy húsz-negyven milli másodpercig (egy-két hálózati periódus) nem korlátoz, utána szabályozza csak az áramfelvételt. Az ekkora idejű áramlökés nem zavarja a kismegszakító nyugalmát, mert a C karakterisztika szerint erre az időre el kell viselnie a névleges áramának ötszörösét, vagyis az aszinkronmotor indító áramát.
http://kapcsolo-konnektor.hu/letoltesek/Katal%F3gus-%20Modulk%E9sz%FCl%E9k%20rendszerek.pdf" TARGET=_fnew>T5.01 oldal

Szalai György

Igazából „a gond az hogy 41A induló árama van a motornak álló helyzetből” hosszabb ideig, mint azt a kismegszakító elviseli.

nyiszi

Én a kompresszoromat úgy csináltam meg,hogy a tartály és a kompresszor közé tettem egy visszacsapó szelepet. És közvetlenül a kompresszor kimenetére egy T elágazást és arra pedig egy sima 230V-os mágnesszelepet amit egy időzítő lekapcsol 10 másodperc után.Kb 7 éve működik.Van olyan mágnesszelep is ami vezérlés nélkül nyitva van és ha megkapja a villanyt akkor zár.Ez az igazi jó megoldás mert már leálláskor leengedi a nyomást a kompresszorról.Így induláskor már alapból könnyen megy.

u3xrz0cut

Én a visszacsapó szelep és a kompresszor között kifúrtam a nyomócsövet 0,4-es fúróval....
megy 10 éve

Szalai György

Bencze András

Danfoss MSD 1030-nak hívják és 45 ezret kérek érte. Sajnos a motorvédelmet esetedben nem tudná ellátni, mivel csak 50%-ig lehet levinni az áramot (15A).

svejk

Sőt, ott forró a levegő még.

Bencze András

Hidd el ha nem lennék biztos a dolgomban nem ajánlanám. Ez nem mai gyerek, és nagyon rendesen meg van csinálva, a szivattyúindítástól a nagyon kemény nehézüzemig idomítható.

Bencze András

Ja, van egy ATS01 (Telemechanic) szintén 15kW-osnak csúfolt lágyindítóm is, de az sajnos dög. Azt nem javasolnám erre a feladatra, annak ellenére, hogy valószínű elvinné az is.

nyiszi

Javítható?
Annak mi lenne az ára?

s5f8tmfv3

Átengedném Nyiszinek, első körben megnézem hogy megvalósítható-e a csillag-delta indítás, megspékelve egy késleltetett tehermentesítéssel.

s5f8tmfv3

Nyiszi, köszi a tippet, ez nekem szimpatikus, egy próbát megér.

nyiszi

Szerintem ha ezt megcsinálod nem kell a csillag delta indítás.
Én 1/2"-os mágnesszelepet használok.Ez nem fojtja induláskor.

nyiszi

Tudja valaki, hogy mi a konkrét különbség a DS1820 és a DS18S20 között?

rbbhbyvfs

Architecture: The DS18S20 uses a bandgap temperature sensing architecture rather than the dual-oscillator architecture used by the DS1820. This architectural difference is invisible to the user.

Specification Differences: The primary specification difference between the two parts is the temperature conversion time: DS1820 = 500ms (max) and DS18S20 = 750ms (max).

Software Compatibility: The DS18S20 is software compatible with the DS1820 in most applications.

http://www.maxim-ic.com/datasheet/index.mvp/id/3021

De a lényeg : DS1820    This product is Not Recommended for New Designs.