Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

5z7aew5x

Kedves György!

Nem tudom mekkora értéket képvisel az általad meghajtani kívánt motor. A mostanában kapható frekvencia váltók (egy fázis 230V-ból három fázis+ fordulat szabályzás) kb. 22-35.000 Ft+áfa áron beszerezhetők. Ér-e ennyit a motorod? Ha igen akkor probléma megoldva. Egyébként ha egy egyfázisú 3000 ford./perc-es szinkron motorral forgatsz egy DC gerjesztett háromfázisú generátort, akkor előállítható a kívánt három fázis 50Hz. Ja és ha motorod 1,5 KW-os akkor legalább 2KW-ot kell bele pumpálni. :-(

dcsaba

Frekiváltó mér nem jó? Túl egyszerű?

svejk

Mire kell?
Én a nagyon kötekedős 3 fázisú cuccokat úgy próbálom, hogy deltába kötött motor megy 230V-ról kondival segédfázissal. és a motor 3 kivezetéséről nagyon jól le lehet venni a 3x200V-ot, kis aszzimetriával.
Ha 3x400 kell, akkor meg autótrafóval 230/400 majd a motor csillagban és ugyan úgy kondival, csak ide 800V-os kondi kell feltétlen.
De ezt a módszert ugye csak a kísérletek, mérések erejéig használom.

robokacsa

a HDMI kábelen megy át hang?

spgkgiiaa

svejk

Rosszul írtam, a kondi csak indítókondi szerepét tölti be. így szabályos a 120 fok.

000000000

Köszönöm a válaszokat 3 fázisügyben csak érdekelt volna a dolog hogy van-e a frekiváltón kívül más megoldás.Egyenlőre nem akarok beruházni mert jövőre aszthiszem a túlélésre kell berendezkedni.

robokacsa

köszi
és ha nem megy, mit kell állítgatni vagy telepíteni, vagy olyan filmet próbálok, ami azon keresztül nem ad hangot?
jah mégvalami a gépemből valami 3*8,plusz egy széles kontaktos csatiból jönne kifele az adat, az megy a jézuskaajándék fele átalakítóval, az lehet a baj?

designr

A gépedből a kép DVI csatin keresztül jön ki,kábel másik végén HDMI.Sajnos DVI nem ad hangot,én is így hajtom a gépről az lcd tv-t,hangot erősítőről.

000000000

Anno vettem egy videokártyát amin van HDMI,DVI és VGA csati is.
Telepítéskor feltesz egy high definition audio device is.
Ha nem tudod megmondani vagy a lejátszó proginak vagy a winfosnak hogy ezt használja akkor nuku hanga HDMI csatin.
Viszont ha a 3x8-as csatival a DVI-re utalsz azon nem is várd hogy hang legyen!

robokacsa

valószínüleg marad a külön erőlködő.
köszönet
mindenkinek BÚÉK

000000000

Érdekes szituációt produkál a számítógépem már második alkalommal mikor levettem a kabátom és akkor kapcsolom be a gépet a statikus feltöltődés miatt megcsíp a kapcsoló és ezután nem jön be a windóz hanem fekete képernyő tele adatokkal majd F1 gombbal indul. Javaslom mindenkinek ha ilyen elektomos kütyüket tapogat előtte fogjon meg valami földelt tárgyat ergó süsse ki magá.Érdekes dolgokat produkálhat akár az IC halálát is.

ra8nsmk6w

Erre való a seprűnyél (távkapcsoló, akinek volt kispolszkija az tudja, hogy öninditónak sem utolsó) sok-sok BUÉK mindenkinek

sanyi84

Boldog új évet! Szeretnék egy kopogtatót csinálni, elakadtam egyik résznél. A kopogtató lelke egy tuningolt HDD fejmozgató, csak mágnes rész lesz felhasználva. Azaz egy mágnes és egy elektromágnes lesz a motor lelke mint egy galvonál, sebessége majd kiderül.  

Elektronika:  
L292 ic mint teljes híd. http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/177518/STMICROELECTRONICS/L292.html" TARGET=_fnew>Adatlapja
Ahol elakadtam az a forgásirány váltás.  
3 kimenet lenne mach3 felől, egyik főorsó pwm vezérlése ez lenne a kopogás gyorsasága, az irányváltást elintézem egy bittel, mondjuk Z tengely irány jelével. Engedélyezés/tiltás pedig  egy kimenet megint akár a hűtésé is lehet.  
Azt nem tudom hogy csináljak a PWM jelből és a Z dir jelből +- 0-9 V os jelet. Ehhez kellene egy kapcsolás. Ha jól értem a sebesség a feszültséggel arányos, ezt a PWM adná egy áramkörrel a 6 os lábra, az irány pedig a 6 os lábon változtatható polaritással. Ennek a kettőnek az összehozását nem értem sajnos Tehát az alapkapcsolás elé kellene egy olyan áramkör ami a PWM jelből és az irány jelből a PWM jellel arányos feszültséget ad az irány jel változásával meg polaritást vált.  

Mindenkinek köszönöm a segítséget előre is.  

Bencze András

Mi lehet a 230V-os kb. 8W fénycsöves steklámpa soros védőeleme? Úgy néz ki mint egy félwattos ellenállás és piros, piros, arany, arany, fehér csikok vannak rajta ebben a sorrendben. Ellenállásként nem kódolható bármelyik irányból nézem. Próbára beraktam 1 W 560 Ohm-ot és torroiddal növeltem a feszt. 200V körül a fénycső begyújtott és ment fel az áram, ellenállás füstöl, mire fesz le és 50 V körül áram jó. Itt persze nem gyújt be. Az előtétben aktív elem nincs.