Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

3ihs2v23

Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni. Építem a cnc gépemet és az elektromos vezetékeket tervezem megvenni és nem tudom pontosan, hogy hova milyen lenne jó. Mekkora keresztmetszetű,mennyire árnyékolt, milyen márka stb.? Csatolom az elektromos bekötését a gépemhez. Meg tudnátok mondani, hogy hova milyent vegyek? A motortól a vezérlőig 10m lesz a távolság. A számítógép az LPT kártyától 1,5m, a többi elektromos egység egy dobozban lesz.

http://kepfeltoltes.hu/120118/DSC_0022_k_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

svejk

Ahol vetted az AC szettet, inden segítenek és van is nekik. Remélem a Klavio-nál vetted.

3ihs2v23

xkbv3nx0d

Szükségem volna egy li-ion töltőre... a lényeg, hogy 14,8V akkupakkot kell töltenem (4db 3,7V-os cella van összekötve)... nincs erre véletlenül egy kapcsolási rajz ami már bevált?

köszi

ra8nsmk6w

Oda balanceres töltő illik. Én azt mondom, jobb ha veszel. Esetleg egy akkus fúró töltöjét is használhatod

xkbv3nx0d

pont ahhoz kéne, csak a gyári nicd volt, gondolom annak a töltője nem annyira lenne jó a li-ion hoz

ra8nsmk6w

A li-ion töltő cellánként figyeli az akkut. Lehet tölteni sorosan is, de akkor az élettartam nincs garantálva. Sajnos ezeket az aksikat csak "csillagháborus technikával" lehet kezelni

mxjj54gxi

MOdellezőboltban vettem én is ilyen pakkhoz töltőt.
Világbajnok.

xkbv3nx0d

na az kéne nekem is, hol vetted melyik tipuust... mert 6millió félefajta van és indről azt irnak amit akarnak... de ha már valaki kipróbálta...

mxjj54gxi

Én megvettem a bolti legolcsóbbat, ami már tudta a nekem szükséges LiPo akksikat tölteni
http://www.rcmodell.com/shop/product_info.php/cPath/22/products_id/6291" TARGET=_fnew>Itt van pl ez
Ez mindent tud, csak egy külső táp kell neki, 11-18 volt között.
http://www.origomodell.hu/raytronic-c10-p-4949.html" TARGET=_fnew>vagy ez

Az a tipus, amit én vettem már nem található, az egy hiperion EOS0403i tipus.
Ezeken te tudod beállítani a töltési áramot. A töltés ciklusosan történik, tölt egy kicsit, visszaméri a cellákat, a 10mV-nál nagyobb eltéréssel rendelkezőt visszasüti, majd megint tölt.
A töltési áram megválasztása miatt lehet vele lassan töléteni, vagy megemelve az áramot gyorstöltésre is alkalmas. Persze a cellák adatait tessék figyelembe venni!
Az akkukra két csapatban megy vezeték, egy a töltőkábel, ami a pakk két végére kötött plusz-mínusz, illetve vékony derótból egy pakk, ami az összes cella összes végét tartalmazza, hogy a töltő minden cellát végigmérhessen. Ez nálad öteres kell legyen, mert 4 cellának ennyi vége van sorbakötésnél.

9v9rb6gau

Valóban, a NiCd és NiMh töltővel nem célszerű Li akkut tölteni. A Ni akkut állanó árammal kell tölteni, közben az akkufeszültség monoton növekszik, amíg a maximumot elérve elkezd csökkenni. Amikor ez a csökkenés elér egy bizonyos értéket, a tőltő lekapcsol. NiCd és NiMh picit eltér egymástól, így még ez a kétfajta akku sem tölthető ugyanazzal a beállítással.
A Li akku töltése is állanó árammal kezdődik, amíg az akkufesz eléri a fajtájára jellemző névleges  cellafeszültséget - 3,6V / 3,7V, utána álladó feszültség mellett a töltő elkezdi csökkenteni a töltőáramot, míg az el nem fogy.
Töltés közben a balancer miden cella feszültségét folyamatosan figyeli, amelyik cella feszültsége előrefut, azt rövid időre kisöntöli a pakkból. Így minden egyes cella feszültsége a töltés alatt is és a töltés végén is néhány mV-on belül egyforma lesz.
A kisütési folyamatban is van egy nagyon lényeges eltérés. Ni akkuval fúrhatsz egészen addig amig a motor teljesen megáll. Ha ugyanezt előadod egy Li akkuval, akkor volt egy akkupakkod. A mélykisütés a Li akku azonnali drasztikus kapacitáscsökkenését okozza! A használható abszolut minimális cellafesz, fajtától függően  2,7V  körüli. Jó biztonsággal 3V cellafeszültségig lehet az akkupakkot lemeríteni. A feszültséget folyamatosan komparátorral figyelve, ha a cellafesz eléri ezt az értéket a terhelést az akkuról le KELL kapcsolni.
Üdv: gépész

4um5b65d

Hú de jókat írtok ezekkel az akksikkal kapcsolatban. Sosem értettem ezeket a töltési folyamatokat.
Nekem meg van 1db töltőm aztán sosem figyeltem, hogy mit dugok rá.
Melyik akksi fajtát milyen készülékekbe teszik és miért ?
Előfordulhat az, hogy a ceruza akksiknál is eltérőek az alapanyagok aztán annak ellenére, hogy a töltőben meg van a kialakított méretű helyük és mégsem alkalmas rá a töltő ?

88nwcf22d

4um5b65d

De most méééé ?

keri

Emiatt ne aggódj.
Lithium akku mérete eltér a ceruza akkuétól és leggyakrabban a mobiltelefonban találkozhatsz vele.

Amit bele tudsz tenni a ceruza akku töltőbe azt lehet is tölteni...más kérdés hogy a gagyi töltő gyorsabban elhasználja az akkut.