Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

erdelyi72

Sziasztok!

Lehet hogy nem ebbe a topic-ba kéne írnom, de hátha..
Megoldást kellene találnom arra, hogy egy 800W-os aszinkron motort(szellőző ventilátor), távvezérléssel lehessen fordulatszám szabályozni. Gondolom egy egyszerű freki váltó simán tudja a fordszám szabályzást, de a távvezérléssel vannak gondjaim. Van olyan modulom ami 433MHz-en két relé kimenetet tud kapcsolgatni, monostabil (kb 0.5mp) vagy bistabil módban. A kérdésem az lenne, hogy egy freki váltóhoz a +/- kezelőgombok helyére be tudnám e építeni, illetve valamelyik mód (0.5mp vagy folyamatos kontakt), tudná e vezérelni? Esetleg valami olcsón beszerezhető frki váltót is javasolhatnátok a feladatra. Köszi előre is! R.

Révész Richárd

Kérdés milyen tartományban akarod szabályozni.
Elég lejjebb venni a fordulatot mondjuk 50Hz-ről 30Hz-re vagy fokozatmentes szabályozás kell?

erdelyi72

Fokozat mentes talán nem kell, de pár lépcsőben jó lenne egy minimum és egy max között. Egyáltalán az érdekelne, hogy külső nyomó gombbal (relé kontaktussal) megoldható e ilyesmi. Vagy csak potméter, 0-10V, 4-20mA jöhet szóba?

Révész Richárd

Persze.A digitális bemeneteket vezérelve, több előre beállított sebességgel tudod hajtani a motort.

Kicsa

Sziasztok!
Tuba István frekvenciaváltójával kapcsolatban kérdeznék két dolgot,nem tudom hogy ide írjak vagy inkább neki személyesen.
Az első probléma hogy a forgásirányváltás valamiért nem megy,csak egy irányban hajalndó forogni a motor. (Rava fúrómotor). A másik hogy a kimeneten lévő 3 db ellenállás (R6,R14,R24) nagyon melegszik. Kb 15-20 másodperc alatt tűzforró lesz. Okozhatja ezt a jelenséget a túl hoszú motorkábel szerintetek?

svejk

Tudom én aztatat' :)
Csak ugye az fránya pénz...

4um5b65d

1 - Meg tudná valaki mondani, hogy autóba való ülésmelegítőnek mekkora a teljesítmény igénye ?
Trafóról szeretnék egyet üzemeltetni.

2 - Mivel trafó, így ha váltóáramról üzemeltetem akkor a névleges DC 12V helyett AC 24V-ról üzemeltessem, vagy ezt másképp kell számolni ?

mxjj54gxi

2: 12 volt váltóról pont ugyanúgy fog melegíteni, mint 12 DC-ről.
A 12V váltónál a 12 volt feszültség az úgynevezett effektív érték. A színuszjel csúcsértéke ennél négyzetgyök kettőször nagyobb. Ezt az effektív értéket azért vezették be, hogy azonos feszültségérték adódjon például éppen ilyen esetben, amikor valami melegítéséről van szó. Effektíve tökugyanúgy melegít majd.

000000000

Ha tojást akarsz főzni akkor nyugodtan üzemeltesd 24voltról.  
De azt tudnod kell ha a feszültséget duplájára emeled akkora teljesítmény a négyszerese lesz és ezt nem hinném hogy túléli a segged és a melegítő sem.  [#hehe][#guluszem1]

pbalazs

1 - Nem tudom, de lennie kell ott egy olvadóbiztinek, arra meg rá van írva, hogy hány amper

2 - az effektív érték definíciója éppen az, hogy adott ellenálláson ugyanakkora hőt fejleszt, mint az egyenfesz, tehát 12V-os trafó kell. Persze hacsak nincs benne valami elektronika, ami nem szereti a váltót...

4um5b65d

Én hülye.....
Igaza volt Svejknek, ma este agyilag zokni vagyok.

Hát persze, hogy effektív. 1,41 a szorzó, ha egyenirányítom....
Jó van na, elnézem, hogy a napokban hülyeséget írtál, mivel én is ma hülyeséget kérdeztem.

De hány wattos egy ilyen?
Csak saccolni tudok 100 alatt kellene lennie, vagy nem ?

4um5b65d

Gondolom a bizti túl van méretezve kissé, abból nem tudok pontosat következtetni a trafó méretezéshez.
Muszáj lesz megmérnem az áramfelvételt, de annyira nyűgös, most minden előkotornom. Főleg, hogy a műszeremben sincs elem.

mxjj54gxi

az ágyba való 220 voltos ndk gyártmány 60 watt.
Csak ennyit tudok....

4um5b65d

Ez is valami, köszi.
Egy 150W-os trafó biztosan kiszolgálja...