Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Ja.., ennyiért vesztegetnek egy ilyet, bár én olcsóbban vettem.

4um5b65d

Ciánt vennék be ha egy ilyenem eldurranna...
Bár ha belegondolok 20 évvel ezelőtt vettem azt a Metexet amit megfogtál mikor itt voltál, az akkor volt egy 10-es.  
Arányaiban ez sem drágább.

keri

Azért ne bánkódj. A megszerzett tapasztalat, egyenes arányban áll az okozott kárral :)

A tanulság, hogy a kermi által betiltott 800forintos műszerrel és szigetelő gumikesztyűben kell az ilyeneket megmérni, nem a spéci Metexel.

svejk

Én is kb 10-15 éve vettem Kelenföldön az MTA MMSZ-es szervizes faszitól 15 ért, akkor a listaára 34 ezer volt.
Én is majdnem sírva fakadtam amikor megcsípte az orrom a szaga. :)  
De igazából nem is szerettem annyira, van még egy ugyanilyen meg egy másik Metex automata mérésváltósom.  
Alapvetően ezek inkább laborba valók, nem egy kezes műszerek és ráadásul lassúak is, még a manuális is.

svejk

Hihetetlen igaz mindkét állításod! :) [#worship]

ANTAL GÁBOR

csak hogy az együttérzésemet fejezzem ki Svejknek.  Pár éve csináltam egy félvezetős Teslát (a kutatók éjszakájára látványnak )
Valamit mérni akartam a Metex szel a közelében amikor hányta a szikrát . A Tesla győzött ....

Varga László

Ezek után nyugodtan leviheted kábelen a netet a garázsodba ,kétszer ugyanoda nem csap a villám .

Szalai György

A műszered panelján jól látható, hogy ez nem a nagyfeszültség okozta egyetlen ívtalppontból eredő kár. Ez szét van hegesztve.
A szigetelés átütéséhez elég feszültség hatására kialakult ioncsatornán keresztül, a panel keresztmetszetei számára elviselhetetlenül nagy zárlati áram alakult ki.
(Szerencsére a Hobbyisták nagytöbbsége talán nem jut ekkora, üzemelő áramváltók közelébe Azt remélem, semmilyen üzemelő áramváltó közelébe nem jut, mert ezek nem a hobbyra, játékra alkalmas környezetek.)
Bármilyen drága volt is a műszered, ez mégiscsak egy gyengeáramú mérésekre tervezett műszer. Nem vette figyelembe a tervező, hogy Te majd olyan helyen mérsz vele, ahol a maximálishoz közeli feszültség mellett, még nagy zárlati áramok is folynak.
Feszültségmérést, nagy zárlati teljesítményű környezetben, egy soros, kis értékű, (1mA) nagy zárlati áram megszakító képességű, (homoktöltésű) olvadóbiztosítón keresztül érdemes végezni. Célszerűen a tapintócsúcs nyelében kéne kialakítva lennie.
Így nem robban fel a műszer ha zárlatossá válik, nem sérül meg senki, és nem pókhálózzuk ki a detonációval a kapcsolóhelyiséget.  
A hideg is veszélyforrás, mert a mínusz tíz fokos műszert beviszed a meleg kapcsolótérbe, ahol azonnal megindul rajta és benne is a párakicsapódás. A dobozon belüli párás belső környezetben, csökken a légszigetelés hatása, a műszerkapcsolód lakkal nem védett felületei között.
Bummm!

svejk

Micsoda tudományos magyarázat :)
Persze hogy nem... nem a nagyfeszt hanem a túlterhelést nem bírta.
kb. 8-10 másodperc mire felkapcsoltam és visszaértem a műszerhez, addigra minden belső védelem megadta magát.

Neked van ilyen tapintócsúcsod amiben 1mA-es nagy zárlati áramot  megszakítani tudó (homoktöltésű) olvadóbiztosító van?

Egyébként csupán tanulságként raktam fel ide a fórumra.

Szalai György

Jó, hogy felraktad, mert legalább beszélünk róla. Azért írtam, mert ez a túlfeszültség láthatóan durvább nyomot hagy, mint egy pici áramú, vagy csak statikus túlfeszültség. Ez majdnem olyan, mintha egy nagyfeszültségű gyújtású hegesztőgépre kapcsoltad volna.
Sajnos nekem sincsen biztosítékos mérőzsinórom, pedig nagy szükségem lenne rá, mert gyakran mérek tíz kA környéki zárlati áramú helyeken. Amióta tudom, hogy létezik ilyen zsinór, azóta fáj rá a fogam, de nálunk nem lehet egyéni igények alapján beszereztetni eszközöket, sem egyénileg beszerzett, nem rendszeresített eszközöket használni.
A problémát szükségből úgy próbálom áthidalni, hogy a legkisebb terhelhetőségű biztosítóval védett leágazáson mérek feszültséget, sohasem a gyűjtősínen. Ez általában a közüzemi transzformátor elosztó szekrényének közvilágítást tápláló leágazása. Ezen kívül minősített munkaeszközöket és személyi védő felszereléseket használok.
Fagyos időben, a feszültségmérésre is alkalmas, lakatfogós univerzális műszert a kocsi utasterében, melegben tartom, az elem teljesítőképessége miatt is.

mxjj54gxi

Laborban sem szeretjük, éppen a lassúsága miatt.
Egyszer vettek nekünk automatákat, mindenki csak tologatta elfele magától, míg végre sikerült megszabadulni tőlük.

És őszinte részvétem.

svejk

Köszönöm! [#worship]

De a franc essen ezekbe a Metexekbe.
Megnéztem milyen is az automatám, hát nem találtam még egy ugyanolyat mint amilyen elfüstölt?!  
Kiraktam a kézi müszijeimet sorba, amik az asztalon hevernek. Ezen kívül van még egy 400A-es DC lakat, meg egy kis gagyi, és egy kis zseb automata Maxwell meg a kocsiba vész esetére.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/m%fcszik%201.jpg" border=0>

svejk

Hopssz, a mindennapos kedvenc meg lemaradt.
A feliratokon látszik hogy ezt használom legtöbbet :)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/m%fcszik%20001.jpg" border=0>

svejk

Jut eszembe nem jöttél még a "retikülért".

svejk

Na jó, a Ganzuniv nem az asztalon hever, hanem a polcon van letakarva.