Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Benel

http://www.monolithicpower.com/Lists/Eval%20Board/DispForm.aspx?ID=405

8-36V input feszültséggel működik, EV2451DT-01A lett utánépítve.

000000000

Étem!
Akor ugy üzemel ahogy sejtettem!
Köszönöm!

000000000

Nálam is benne van a tipus két gyártotól is 4.2 ben de aban program van igy az is másolhatatlan felér egy tipuszám köszörülésel![#oooo]
Hogy sikerült tönkre tened az MSDt?
Max polaritás cserével lehet! :)

SquirrelTech

Nem ment tönkre, működik mind, pucoltam őket mindössze. Azt meg csak nem tudtam, hogy kiderült-e már, mi az alapja, gondoltam megosztom érdekességként. Hajdan felmerült néha kérdésként ez.  
Az esetleges másolása pedig a HW bonyolultsága miatt sem lenne célszerű. Anyagárban kb. annyi lenne, mint készen. :)

000000000

Igen be lehet szezni anyiban szinte amiböl othoni utánaépitésböl ki sem jöne és még elégsok idöt is elvene!
Pesze ez csak ugy nem számoljuk az ithoni eladói haszon+ áfát vicces nem!:)

s5f8tmfv3

Sziasztok!
Segítséget kérnék a következőkhöz:
Egy motort (DC vagy léptető) kellene gombnyomásra rábírni hogy egy előre beállított fordulatot tegyen az egyik irányba, majd egy másik számú fordulatot vissza. Pl. 30 előre, 3 vissza, vagy 150 előre, 2 vissza. Mindezt PC nélkül. A két érték megadásához van két programozható számlálóm ( Autonics FX4S ) Ott akadtam el hogy a motornak mindenképpen ugyanabban a pozícióban kell megállnia a teljes fordulaton belül ahonnan elindult. Léptetőmotornál ez nem lenne gond, de sima step jeleket nem adhatok neki, meg kellene oldani a gyorsulás-lassulást is. Ugyanez a gond a DC motorral, hiába is használnék szervót, nem tudom megoldani hogy a számlálón beállított értékhez közeledve kezdődjön a lassulás.
Mivel lehet ezt megoldani? Picbe be tudom programozni a startgomb figyelést meg a számlálók jelzéseit, de ennél bonyolultabb műveleteket nem tudok leprogramozni. Valami ötlet?

wcsxp0uxa

Megnéztem ezt a számlálót ,sajnos nem tudom elképzelni milyen formába tudná a beállított értéket a picnek elküldeni. Idáig úgy gondolom egyszerűbb csak a pic-el megoldani a feladatot.

pbalazs

Mi az, hogy ugyanabban a pozícióban kell megállnia? Ha 30-at fordul előre és 3-at hátra, akkor hol is kell megállnia?

Miért nem adhatsz neki sima step jelet? Miért kell gyorsulás? Számít, hogy mennyi idő alatt teszi meg az adott fordulatot?

Bencze András

Kedves urak! Ha netán van valakinek encoderről (90 fok A B)step/dir-re konverter rajza vagy tud erre célIC-t akkor ossza meg velem. Fordított megoldást sokat találtam. Nem szeretnék tökölni, hátha más már kitaposta.

s5f8tmfv3

A számlálók csak jelet tudnak kiadni hogy elérte a beállított értéket amit a pic tudna fogadni és mehetne a forgásirányváltás meg a másik számláló jelére várakozás stb.

s5f8tmfv3

Egy fordulaton belül kell ugyanott megállnia, nem mehet mondjuk 90°-al odébb, mert akkor a következő indítás innen menne és szépen elcsúszna az egész.  
Kb. 2~300-as fordulatszám kellene, ehhez kell a gyorsítás, mert ha kapásból ezzel a frekivel indítok egy léptetőmotort az lépést veszít, a szervó meg letilt ha túlcsordul a hibatárolója.

wcsxp0uxa

A fordulatokat számolnád valahogy ? Akkor meg lehet csinálni azt ,hogy: Indulásnál valahogy gyorsul ,megállásnál pedig ,jel után 1 fordulat alatt álljon meg. Milyen platformon vagy otthon?  

s5f8tmfv3

Arra gondoltam (DC motornál) hogy kapna egy kis osztásszámú réstárcsát, pl. 10 rés/ford. és ennek ajelét küldeném a számlálóba. Ha elérte a kívánt értéket a számláló jelez.  
Össze tudom fogni a jeleket a két számlálóról egy Pic-be és el tudok küldeni belőle egy jelet mondjuk egy relére, de ennyi.  
Gondoltam arra is hogy kellene egy belső program ami egy fordulat alatt felgyorsítaná a motort, azután menne a számlálás, utána lassítás, de nem tudom hogyan kell ilyesmit leprogramozni.  
Pic előtti időkben hogyan csinálták volna?

s5f8tmfv3

Másik kérdés hogy mi lesz a késleltetésekkel. Ha lefut a számlálás és jelez a számláló kimenete hogy kész vagyunk, indulhat a lassító program, addig lehet hogy a motor már egy-két osztással odébb van. Az hogy a pic piszok gyors azt tudom, de hogy a számlálónak mennyi a reakcióideje azt nem tudom.

wcsxp0uxa

Analóg eszközzel felgyorsították ,majd lelassították ,a végén pedig "kúsztatták" amíg nem ért pozícióba. a pic is ilyesmit csinálna .
Milyen programnyelven értesz?