Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Bencze András

Igen, van ilyen közös ismerősünk...

3ihs2v23

A trafómat készítem a cnc gépemhez és szeretném megkérdezni, hogy az alul vázolt elrendezés jó e.

http://kepfeltoltes.hu/view/120304/trafo_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

A biztosítékot jó helyre tettem? Hány Amperos tegyek ide?

A vezetékeknek árnyékoltnak kell lenni? A tekercset kell árnyékolni, nem fogja zavarni a vezérlőt, LPT kártyát és a számítógépet? (a trafó egy alumínium házban lesz)

Diódát és a tekercset nem kell hűteni?

A vezérlőtől a motorig a kábelt bonthatóra akarom megcsinálni, olcsó bontható dugót tudnátok ajánlani?

Az utolsó kérdés pedig, hogy erről az egy torroidról fog menni 3db 130Wattos és 1db 180Wattos BLDC szervomotor. Ezt így lehet? Valamiféle szúrés, stabilizálás nem szükséges?

Azért kérdezek ilyen alapdolgokat, mert nem a szakterületem az elektrotechnika :-) és inkább kérdezek.

3ihs2v23

http://kepfeltoltes.hu/view/120304/trafo_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

3ihs2v23

http://kepfeltoltes.hu/120304/trafo_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

3ihs2v23

Tudnátok abban segíteni, hogy a kondenzátor melyik lába a + és a diódahíd lábát "értelemszerűen" kell bekötni, ahogy a rajzból adódik és nem számít hogy merre "fordítom"?

http://kepfeltoltes.hu/120304/kondenzator_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

xsugix

Szia! A graetz oldalan megvan jelölve a + . Ezzel atlosan a masik sarok a negativ. A ~ al jelölt sarok az egyik valtofesz bemenet, a masik ertelem szerüen a vele atlosan levő maradek lab. A kondenzatoron a feher szeles csik jelöli a negativ labat. Ha megnezed, elvileg ilyen nyilszerüen van felfestve és egy negativ jelzes is talalhato rajta. A kapcsolasi rajzon  a trafo ket kivezeteset kell a ket ~~  graetz labra kotni, a kondit meg ertelem szerüen a graetz +- hoz. Pozitiv a pozitivhoz, negativ a negativhoz...

3ihs2v23

Nagyon köszönöm!  

Esetleg a bekötési rajzhoz a többi kérdésemre tudja valaki a választ és el is árulja nekem :-) azt megköszönném.

Csaby

Szia!
A biztosítékot jó helyre tetted. Ekkora toroid bekapcsoláskor már jó nagyot ránt a hálózaton. A biztosítékod lehet akár 16A is, de mindenképpen lomha kivitel. Esetleg egy lágyindító nem ártana.
A diódát mindenképpen hűteni kell.
Árnyékolásnak elég, ha a pozitív és a negatív vezetéket megcsavarod. Az én vezérlőm gyári ajánlása szerint 1,5 cm/ fordulat az ideális.
A kondi értéke kevés lesz, legalább 3 darabot köss párhuzamosan.

wcsxp0uxa

Ha nem gond a tanulás ,hirdettem egy pic - oktatócsomagot panellel(5e) . 14 egyszerű érthető lecke van benne ,minden amire szükséged van.(nem microchipes ,asm nyelven 16f877-re)
Ha van időd és kedved tanulni így jársz a legjobban ,és legolcsóbban . Ebben a verzióban mindegy  mit használsz ,vagy mi van a fiókban éppen.
Az egyetlen hátránya a fránya dobozolás csak .... Nem lesz szükséged a 122$ -os ketyerékre sem többet....A plc - kell vigyáz némelyikhez meg kell venni a programozó kábelt is ami többe kerül néha mint a készülék. Az olcsókhoz meg csak szerencse kérdése kapsz-e.(a rég kifutott készülékekre gondolok)

besirkyjh

Szia  

Azért ezzel a 16A-el vigyázzunk , jo esetben a falon is 10A-es bizti van , érdemes tényleg egy lágyinditot betenni .Esetleg a szekunder oldalra lehet tenni még motoronként egyet egyet igy biztonságosabb lenne a "védelem" de a vezérlök is elég inteligensek már.

Olyan helyzet sosem fog bekövetkezni hogy minden motorod a max áramot használja , a puffer kondikat igy elég 2 max 3 motorhoz méretezni , még egy 10 000uf elég is lesz .A vezérlökhöz én külön vinném a tápkábelt a kondikrol közvetlen .Nemtudom hogy mekkora az egyenirányito hidad de gondolom hogy 35A-es igy érdemes egy hütést tenni rá ( nem kel tulzásba vinni , elég jol birják ) .A toroidot nem kel árnyékolni mert elég kicsi a szorása és ha fektetve van akkor felfelé és lefelé szor ( oldalt nem zavaro ) persze azért bizonyos távolságokat be kel tartani .
Nincs valami ismerösöd aki összetudja állitani a tápodat .Azért a 230V~ nem gyerekjáték és a 10 000uf is átrendezi a környékedet ha forditott polaritással szereled véletlen ,mire észre veszed hogy gond van már fujja is a forro olajat kifelé !!

wcsxp0uxa

Van 1db pcf8583 óra ic-m , aranyfüst kondenzátorral , most szimulálom az áramszünetet.
Lehetséges az ,hogy amikor fogy a kondiból a szufla ,a ram memóriája nem egyszerre torzul ?
másodperc , perc , óra ,nap rendben . A hónap regiszter viszont 23. hónapot mutat 10 és 24 órás áramszünetet imitáltam idáig.(évet nem használom) Mennyi ideig bírhatja az áramszünetet az ic 330 000 mikrofaraddal ?(most próbálom az 1 órás szünetet)

000000000

Torroidos táphoz 1W/100uf kiszámolható a meg felelö puferértéke ez a minimum!:)
#10063 rajzhoz 60000uf a meg felelö konderzátor érték min! [#wink]

pbalazs

Meg szokták adni, hogy a RAM hány voltig tudja tartani magát. Van ennyi fesz. még a kondiban, vagy alá mentél és azért kezd felejteni?

xfg6v697j

van olyan is
http://kepfeltoltes.hu/120305/212136059step-dir_b_l_encoder_A-B_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

wcsxp0uxa

5.5 voltos a kondi , a PCF 1-6 volt között őrzi az adatokat.  Úgy látszik 10 és 24 óra közt alig változik valamit a helyzet . Míg az elején drámaibb , az 1 órás szünetnél nem volt torzulás.