Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

A hőellenállás csökkentéséhez a hűtőborda és a diódahíd közé ne zsírt tegyél, hanem az erre a célra kitalált, sokkal jobban hővezető pasztát.
Ez egy tejfehér, egyáltalán nem zsíros, de szilikon alapú paszta, emiatt is keverik sokan a szilikonzsírral - hibásan.
Minden elektronikai boltban kapható, pár százas egy 5mml-es fecskendővel:
http://tinyurl.com/8ye35t6 vagy  
http://www.tme.eu/hu/katalog/hovezeto-pasztak_100192/#id_category%3D100192%26
vagy
http://hobbyrendeles.hu/termek.585.hovezeto_paszta_5g

3ihs2v23

thotib: Vaterán ez a 2000W os ellenállásos lágyindító jó lesz nekem? 2s a felfutási ideje, ennyi idő alatt kialakul a mágneses tér és feltöltődnek a kondik (50.000 uF)? Vagyis ezzel nem fog rántani a torroid?

http://elektronika.vatera.hu/ipari_gep_berendezes/villamossagi_berendezesek/pixtronic_lagyindito_ac_230v_2000w_2sec_1550414630.html" TARGET=_fnew>ellenállásos lágyindító 2000W

3ihs2v23

Ohh, milyen nagy választék van hővezető pasztákból. Köszönöm!  

3ihs2v23

Akkor én is a párhuzamosan kötött diódahidakat fogom használni. Nagyon jó ötlet! Plusz teszek rá azért hűtőbordát is és így tényleg nagy biztonság lesz.

ggdr57dg

Te vetted meg? Gondolom megfelelő lesz. Mintha saját termék lenne, kérdezz rá, nem tudná-e nagyobb késleltetéssel adni (lehet, csak egy kondi csere)
Én érzésre a 3-4 másodpercet kellemesebbnek tartanám, de lehet, hogy a 2 is tökéletes lesz. A semminél pont 2 másodperccel jobb.

000000000

Szilikonzsir azoknak is nagyrészinek a hordozoja ami fehér csak van bene adalék anyag régeben ehez timföldet használtak az uj adalékok kerámia...gyémántpor!:)

3ihs2v23

:-) Telefonon beszéltem meg a vásárlást, úgyhogy az enyém lesz igen. Saját terméke, bízom benne, hogy 4 másodpercre át tudja szerkeszteni.

ggdr57dg

Csak érzésre mondom (a trafó és kondi paraméterek alapján) a 3-4 másodpercet, de lehet, hogy a 2 is épp olyan jó.
Minden esetre ha kicsit hosszabb az idő, az kárt nem okoz.

3ihs2v23

Lehet hülyeséget kérdezek, de lekapcsoláskor nem "ránt" a torroid?

Az egyenirányított feszültséget mind a négy vezérlőhöz egy egy kapcsolón át gondoltam vezetni. Van értelme annak, hogy bekapcsoláskor csak a felfutás után kapcsolom rá az egyenáramot a vezérlőkre? (Kikapcsoláskor meg először ezeket a kapcsolókat kapcsolom ki, majd utána a torroid 230 váltóáramát.)

Ha ennek semmi jelentősége, akkor is be akarom iktatni a kapcsolókat, hogy egyesével tudjam lekapcsolni az egyes motorokat, ha kell, csak akkor mindig bekapcsolt állapotba lesznek (kivéve mikor éppen nem :-) )

Rabb Ferenc

-Kikapcsoláskor (nyitott áramkör esetén) mégis mi ránthatna meg mit?

- Teljesen felesleges minden vezérlő elé plusz kapcsolót tenni. Csak egy további hiba (vagy téves kapcsolás) lehetősége

- Bár semmi értelme, de Te akkor is be akarod építeni. Akkor miért kérdezed?

3ihs2v23

:-) Tulajdonképpen a kérdés az, hogy ha a beépített kapcsolókat a vezérlő előtt (amik feleslegesek) minden alkalommal kapcsoljam be, majd ki, vagy pedig hagyhatom bekapcsolva őket állandóan? (kikapcsolni csak akkor kapcsolnám ki, ha épp azt a motort nem használnám)

s2k5ycubj

Ebben igazad van,de a mostani alulméretezett berendezésekhez találták ki ezt a hőátadó pasztát. Ha már javítottál ilyet tudod ezekbe a készülékekbe be va építve a hiba is előre programozottan,ugyan is a legtöbb fajta kb3-4 év múlva kiszárad és nem vezeti a hőt,de addigra a garin túl vagyunk már.Erről szól a fogyasztói társadalom. A sima szilikonzsír pedig lehet,hogy valamivel rosszabb hővezető de 15-20 év távlatában is megbízható,ja és a levegőnél még így is 400 szor jobb hővezető.

3ihs2v23

Érdekes amit írsz. Ezt az előre beprogramozott hibát el is tudom hinni.

Rabb Ferenc

Melyik motort nem használnád minden munkánál? Pl a forgatót? Akkor az úgyis le van szerelve, és a motorja is ki van kötve (dugaszolható csatira gondolok). A vezérlő (bármilyen) pedig "üresben" csak milliampereket vesz fel, tehát elhanyagolható.

Csak addig bonyolítsd a gépedet és az életedet amíg annak kimutatható haszna van számodra. Ezeknek a plusz kapcsolóknak ilyen funkciójuk nincs

Más: A #10138-ban paralell kötött diódahidakról van szó. Csak teljesen azonos típusokat (lehetőleg azonos gyártási sorozatból származókat) illik így kötni. Nem ártana válogatni a nyitóirányú feszültségesésük szerint. Néhányszor tíz millivolt eltérés esetén az alacsonyabb  értékű rövid idő alatt alatt túlmelegszik és meghal. Aztán a másik is.

3ihs2v23

Teljesen igazad van, kihagyom a kapcsolót. Ami a párhuzamosan kötött diódahidakat illeti, nem örülök a hírnek. :-) Azért egy ilyen trafó nem is olyan egyszerű, mint ahogy elsőre gondoltam.