Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

juh0557j0

Találkozott már valaki ilyen leválasztó kártyával? A Vaterán vettem szettben, de nekem furcsa ez a kártya.
Nem tűnik leválasztónak. Ami pedig a fő probléma, hogy nem is működik a vezérlővel.
A poén az, hogy a kimeneteket a COM lábon +5V -van ami összesípol az USB +5V-al.

http://szattidekor.hu/CNC2011/forum/levalaszto.jpg" border=0>

5z7aew5x

Az nem biztos, hogy baj ha a com az lpt oldali +5V-ra van kötve, ha olyan a motor meghajtód ami már optóval le van választva. http://www.t2cnc.hu/downloads/vezerlo.pdf" TARGET=_fnew>Itt is így van...[#integet2]

juh0557j0

Köszönöm a linkeket, ln nem találtam meg. Biztos nem jó szavakkal kerestem.
Sajna nem optos a vezérlő, de elvileg azért szerintem működnie kellene, még ha nem is lesz leválasztás, de nem megy.
Majd később még próbálom, de most sajna annyira beteg vagyok, hogy még aludni sem tudok [#zavart2]

Szalai György

Egyszer volt egy feladatom amikor inverter kimenetét kellet egyen irányítani kis veszteséggel. Arra volt a teljesítmény schottky. 50Hz-en is érdemes használni, ha bontott panelből van, mert kisebb teljesítmény esik rajta.
De az ilyen kisfrekvenciás egyenirányító hidakra csak akkor dobok egy procihűtőt ha ideiglenesen használom és addig a drótokon áll. Ilyen spéci hővezető pasztát életemben nem használtam még, (nem is valószínű, hogy fogok) de egy újnyi lítium bázisú kenőzsír mindig akad a műhelyben. Az is elbír száz fokig, és százszor jobb hővezető, mint a nem összetapadó felületek közötti vékony levegőréteg. Azt nem szoktam kihagyni alóla.

rd6i9rg83

Sziasztok!

Még új vagyok itt a fórumon, de a hobbycnc.hu-t már régóta ismerem, nézegetem.

Elektronikában nem nagyon vagyok jártas, emiatt is itt kérném a jelen lévő szakértők segítségét.
Egy olyan embert keresek, aki hajlandó lenne nekem összeállítani egy léptetőmotor vezérlést. Természetesen ezt nem ingyen kérem. De leírom részletesen, hogy mi lenne a feladat. Szóval:

Adott egy 1200 mm hosszú lineáris pálya, rajta kocsi, melynek súlya max. 6 kg. A kocsi csapágyazott görgőkön fut, ellenállása jelentéktelen. Ezt a 6 kg-t tudnia kell mozgatnia függőlegesen is. Hajtás fogasszíjas (ez lenne a legmegfelelőbb számomra).  

A feladat "egyszerű": A kocsi a pálya egyik végétől a másik végéig egyenletesen jusson el a beállított sebességgel.

12 V-os akkumulátorról kellene üzemelnie.

Elvárás:
-Alacsony súly (mobil eszköz, könnyű hordozhatósága miatt minden kiló számít.)
-Kis méret (a lehető legkisebb) (100 mm x 100 mm x 50 mm -be jó lenne, ha beleférne, de ha kicsit nagyobb nem olyan nagy baj.)

Sebesség intervallum:
-Leggyorsabb: 3-5 s / 1200 mm (motor folyamatosan forog)
-Leglassabb: 24 h / 1200 mm (motor lép egyet, vár bizonyos ideig, majd megint lép.)

Szükséges funkciók:
-1 db be/ki főkapcsoló
-1 db irányváltó kapcsoló
-2 db végállás kapcsoló
-1 db funkció választó kapcsoló (végállásnál megáll VAGY végállásnál irányt vált.)
-1 db LCD kijelző, melyen a sebbeség kerül megjelenítésre (pl.: mm/s), de még pár 7 szegmenses is megfelel, ha az egyszerűbb.

-sebesség beállító gomb(ok)
VAGY
-potméter(ek) (logaritmikus vagy 2 potméter egy durva és egy finomállító)

Pozíció mentésre, visszaállásra nincs szükség, tényleg a lehető legegyszerűbben kellene megoldani.
Dobozolás nem kell.

Hát nagyjából ez lenne. Bármiféle ötletet, megjegyzést szívesen veszek.
Remélem érthetően leírtam.
Szemléltetővideó miről is lenne szó: http://www.youtube.com/watch?v=qI_JmhNxnmI&feature=results_main&playnext=1&list=PL598CF24746A61D03" TARGET=_fnew>VIDEÓ

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv.:
Gábor

svejk

Már kellett itt másnak is ilyen hasonló "csodabogár".  
Részemről csak egy tanács, ne léptetővel csináltasd hanem servoval mert előbb utóbb zavarni fog a léptetős rendszer hangja, rezonanciája.

juh0557j0

Akkor működik, ha nem a COM lábra kötöm a vezérlő bemeneti GND-jét, hanem a PC GND-re.

rd6i9rg83

Részemről mindegy, hogy szervó vagy léptető, ha végeredmény ugyanaz. Azért kötöttem ki a léptetőnél, mert a lassú mozgásnál ugye nem folyamatosan forog a motor, hanem lép egyet, majd vár, utána ismét lép. Szervó motorral is megoldható ez?

Már több emberrel beszéltem, (többen innen a fórumról kerestek meg, amit ezúton is köszönök) a legtöbben léptetőt ajánlanak, bár volt aki említette a szervót is. A léptető rezonanciája már nekem is átfutott a fejemen, de nem tudom mennyire rezegne és ez a rezgés mennyire lenne zavaró.

Két "nagyobb" probléma van a dologgal kapcsolatban:
1. A széles sebesség-intervallum. A lassabb sebességekkel szerintem nincs gond, mert két lépés között akármekkora idő eltelhet. A gyors mozgással van inkább baj.

2. A függőleges mozgatásnál a súly (max 6 kg) megtartása. Ugye egy léptetőmotor elég hamar lezabálná az akkumulátort, ha ezt a 6 kg-t folyamatosan (két lépés között) tartania kellene. Ergo ez nem egy járható út. Gondoltam egy olyan megoldásra, hogy egy nagyobb áttételt beiktatni (bár így csökken a maximális sebesség) és a motort két lépés között rövidre zárni, így nem fogyasztana, csak nem tudom, hogy így mekkora lenne a tartónyomatéka. Ebben van valami ráció vagy teljesen hülyeség?

Illetve még páran említették, hogy a 12V nagyon kevés ehhez. Ezt csak azzal tudom cáfolni, hogy az ilyen rendszerek általában 9V-12V, nagyon ritkán 24V-osak.

keri

Fotózáshoz megállítod nem? Akkor teljesen mindegy mivel csinálod. Léptető egy olcsó vezérlővel fillérekből kijön.

000000000

Sajnos a léptető akkor is fogyaszt ha nem megy mert kell a tartáshoz is az áram.
Szervónál se jobb a helyzet, főleg ha folyamatosan tartani kell neki a tömeget.
A legjobb megoldás az lenne ha egy önzáró áttétellel és szervóval oldanád meg.  
És így a 12 volt sem elképzelhetetlen.    

000000000

A servo egy picit cicereg, hogy tartsa a pozíciót.

000000000

Volt szerencséd Sneci E240-es szervó rendszeréhez ?
Ott nem nagyon van cicergés ahogy te mondod.
Áll a tengely mint Katiban a gyerek és ha ki akarod teríteni akkor kezd dolgozni.
Nemrég egy nem fórumozó társunknak segítettünk beüzemelni Sneci nagymesterrel ilyen rendszert.
Miután kicseréltem a tápegységet 60Dc-re akkorát fog hogy  16 orsót két kézzel igen csak erősen bírom kitéríteni a pozíciójából.
És olyan csendbe van hogy csak akkor tudom hogy be van kapcsolva ha megnézem.
Ott nincs semmi cicergés.
Analóg hibajelű szerónál lehet hogy folyamatosan korrigál.
Ennél viszont ha nem viszel bele hibát nem korrigál.
Minden elismerésem Sneci a mester előtt !  
De majd rámérek jövő héten mennyi a nyugalmi árama.  

000000000

Hány cpr-es enkóder volt a motoron?

000000000

512CPR 2x módban, ha jól emlékszem.
De itt van az asztalomon is egy abból a szériából és ezen is 512 van a típus száma szerint.  
Miért számít ez ?
Digitális vezérlőnél ha nyugalomban van a rendszer és nincs zavar akkor nem fogja abajgatni feleslegesen a motort.