Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Van valami készülékcsoport, amelyikre jellemző ez a leolvadás hiba?
Közeli, mert ezekre a kockákra max.150C fok körül szoktak megadni, a cin meg 185C körül olvad. Azért az dúrva terhelés és hitvány hűtés, ha el is éri. Sok hitványságot gyárt az ipar az biztos, de magamnak kicsit jobbra csinálnám, még ha nagyobb, szellősebb lesz is.
Szerintem a cin olvadáspontjára fűteni egy egyenirányító hidat…
Hát, ahhoz már érteni kell.

svejk

Nem üzemállapot.
Az iparban is sok utólagos barkácsolt megoldást tudnak a TMK-sok és villanyszerelők elkövetni.
160 W-os biztonsági trafó-->10A-es kismegszakító-> greatz csak a trafó sarkára biggyesztve-> puffer.  
Zárlatban a trafó és egyéb belső ellenállások miatt nem is tud akkora áram kialakulni hogy a kismegszakító leoldjon, főleg ha csak U-s, (ma már C-s) volt a raktárban.
Viszont szépen a kocka kiforraszja magát.
A barkács akkutöltők dettó, de ott még kismegszakító sincs.
Tíz ilyen leforrasztós esettel már biztos találkoztam. :(

A lényeg hogy a kocka általában kibírja az ilyen ön leforrasztást. Ha rá is van csavarva a vezeték akkor már nem.

3ihs2v23

Köszönöm a segítségeteket!

9npx2xk89

Hogy tudnám letesztelni a böszöm toroidomat (18A), hogy terheléssel meggyit ad le? Elméletileg 32V körül, (24 egyenirányítva), de így terheletlenül 48V

3ihs2v23

Még egy alap kérdést szeretnék kérdezni a készülődő cnc trafóm építésével kapcsolatban. Alul a képen látható alkatrészt, szintén nem tudom hogy hívják, szabad használni vagy inkább kihagyjam és forrasszak mindent?

http://kepfeltoltes.hu/120316/csat2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

És még egy, az elektrolit kondenzátor milyen hőmérsékletre melegszik fel? Mivel rögzíthetem az "alaplaphoz"?

Sz.József

Sorba kötnék autó fényszóró izzót vagy halogén izzót annyit, hogy feszültségügyileg kb.jó legyen.
Mondjuk 32V-hoz hármat. Azután annyit párhuzamosa amennyit bír a trafó. Persze közben mérni az áram felvételt és kapocsfeszültséget.
Viszont ez nem "tiszta" nekem:
"Elméletileg 32V körül, (24 egyenirányítva), de így terheletlenül 48V "
Így kora reggel nem bírom összerakni ezt a 3 adatot,: 32V, 24V, 48V...(?)

besirkyjh

Szia  

Valami nem gömbölyü ! Müszered jo ?
Minimális terhelés nélkül nem mérj tápot mert a feltöltött kondit méred csak ( tegyél rá egy izzot és ugy mérd pl : 230voltos 60W-os ) .Probáltam erre nem rég felhivni a figyelmet hogy a tul nagy kapacitás , és a feszültség különbség ( dc fesz és a kondi max feszültsége ) probléma lehet mert felkuszhat a fesz a számitott érték fölé ( 24V ~ egyenirányitva szürve nem mehet 33.84V fölé , ettöl lehet minimális eltérés ) .
A tapasztalatom az hogy az egyenirányitott feszültség még a toroid max terhelésénél sem esik a névleges váltofeszültség értéke alá ( itt most kb 24DC alá nem megy ) .Ez függhet a dioda hid terhelhetöségétöl és a kondik kapacitásátol is ( kb 1A-re 1000uf kel ) .A 48 volt még a Te 50 voltos kondiajidhoz képest is soknak tünik (  talán a müszered hülyéskedik ) .
Mire kel a 18A ? Ha jol emlkszem akkor 1.7Nm-es léptetöket használsz ezek feszültség és áram igénye fázisonként 3.2V és 2.8A ami azt jelenti hogy nem a 33 volton fogja a 2.8A-t kajálni hanem 3.2volton .Egy léptetömotor áramfelvétele forditottan arányos a fordulatával .Minél kisebb fordulaton megy annál nagyob áramot vesz fel de akkor pl 12V fesz is böven elég ahhoz a fordulathoz ha nagyobb fordulatot kel biztositani akkor több tápot adunk neki de akkor az áram igénye akár a hetedére nyolcadára is eshet ( itt most a 34V körüli tápnál ) .200W körüli táp elvileg elég ezeknek a motoroknak még akkor is ha több megy egyszerre és lassan .Nem káros a nagyobb trafo csak kidobott pénz és hely szerintem .
A 6560-ra én még 27voltnál több DC-t nem tettem , lehet birja lehet nem birja ( 35V a maximum de meg sem probáltam még ) .

besirkyjh

Sorkapocsnak " csokinak" hivják , én csak a primer ( 230V~ ) oldalon használnám a többit forrasztanám .
A fene meg eszi azt a kondit amelyik melegszik , elvileg csak akkor melegszik ( és durran ) ha a feszülségét aláméretezed a rákapcsolt feszültséghez képest .

besirkyjh

Szia  

A 48 volt ugy jön ki hogy a 33 körülivel tölti az 50voltos pufferjeit .

svejk

Ilyet ne, nincs benn védőlemez, így elnyírja a vezetéket, Esetleg érvéghüvellyel használd, ami amúgy manapság egyébként is kötelező.

svejk

Amit én kiszámolok, az fölé csak ne kússzon semmi.
Udc=(Uváltó-1,2)x gyök2
A két dióda (greatz esetén)nyitófeszültségét sokszor elfelejtik, bár ennek csak kis feszültségeknél van jelentősége.
Az IC határadatát meg nem érdekli hogy van-e terhelve a táp vagy nincs, azt semmilyen körülmények közt nem szabad átlépni, még tranziens csúcsoknak sem.

besirkyjh

Olyan 2000 körül telepitettünk egy ruletet Nyiregy Plaza és utánna érintés védelemre jött egy manus .Felmászott a gép tetejére ( reklám világitás meg mikrocontroller meg SSR tömegek ) és észrevette hogy a csokikban nincs se lemez se érvéghüvely .Szét szedette az egész gépet és ura kellett huzalozni mindent .Rosszul esett de igaza volt .
Igy jött ki a mühelyböl , másnap reggel a müszerészünk az asztalos mühelyben kezdett ( nem ez volt neki az elsö esete ) már unta az elektromos szakmát 21 évesen :)

000000000

"Egy léptetömotor áramfelvétele forditottan arányos a fordulatával .Minél kisebb fordulaton megy annál nagyob áramot vesz fel de akkor pl 12V fesz is böven elég ahhoz a fordulathoz ha nagyobb fordulatot kel biztositani akkor több tápot adunk neki de akkor az áram igénye akár a hetedére nyolcadára is eshet ( itt most a 34V körüli tápnál )"

Na de Zoli a vezérlő ameddig tudja, áramgenerátorként hajtja a motort, tehát nem igaz, amiket írtál....

besirkyjh

Szia Tibor  

Igy van , csak ennyire nem akartam bele menni .
Egy biztos ha nagyobb fordulaton járatod a léptetöt ( pl 1000/min ) akkor a tápon mérhetö áram felvétel csökken ( biztos van benne mérés hiba is a mintavételezés miatt ) .

Szalai György

Jót tenne a tápfeszültség méréseidnek, és később a motorvezérlődnek is, ha a puffer kondenzátorod kapcsaira ráforrasztanál párhuzamosan egy 1K Ohm 2Wattos ellenállást és rajta is hagynád örökre. Sohase maradjon teljesen terheletlenül.
(A digitális multiméterek, a hatalmas bemeneti ellenállásukkal, meglepő dolgokat mutatnak néha.)