Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem kötöszködés képp, de te valamit is konyítasz a villanyhoz? Ha nem, sürgősen keress egy hozzáértőt.

9npx2xk89

Nem volt kisebb :-) 10A-est akartam, mert tervben 5 motor. Inkább gondoltam veszek egyet mint később egy nagyobbat. 50V-os a puffer kondi, amiatt csinálja. Ha leveszem, akkor 33V.

besirkyjh

Jo az nincs azzal gond , csak nekem nagy a teljesitménye ( de azt tudjuk hogy az sosem árt ) .Hát nem is tudom , szerintem nem kéne annyinak lenni .Biztos jo a müszered ? valami PC táp nincs ott amit mérhetnél probára ?
Szerintem még 33-rol se használd , az már nagyon késélen táncolás , és biztos van szorása az IC nek is tápban , inkább olyan 27volt körül kéne járatni ( minimális max fordulat az ára talán , de az sem biztos ) .

besirkyjh

Nekem van egy Metex müszerem ( van több is ) de ezen a válto 230voltot 170nek mérem a többihez képest , más minden jo rajta !( valoszinü ujkorátol ilyen mert nem igazán mérek ekkora feszültségeket csak nagyon ritkán ) .

3ihs2v23

Igazad van, szívesen rábíznám egy hozzáértőre a trafó legyártását, de itt a környékünkön egyet se ismerek aki ezt elvállalná. Meg aztán hogy a hozzáértő mennyire hozzáértő az meg egy másik kérdés. Láttam már "hozzáértők" által gyártott alkatrészeket amit én jobban megcsináltam volna. Persze érthető, mert ugye aki pénzért csinál valamit annak a profit a lényeg, hogy olcsón és gyorsan megcsinálja. Ez a szomorú helyzet...

9npx2xk89

Van egy 5A-esem, mivel sokan azt mondták 3-4A-nél nem vesz fel többet, és mivel az ember nem feltétlenül rontja el a 18A-es tápot, hát ebből tekertem le cirka 2 métert.Egy kicsit azért hajtottam a Naggyal is, hát repültek a motorok. A 600 helyett 2500-al (mm/perc). Persze csak kicsit ne menjen tönkre a 12V-os chip.
Remélem ez a letekert táp már nem lesz sok neki. Majd mérek. Köszi a tippeket.

000000000

Feszültség miatt kellett letekerni belőle?

9npx2xk89

Na, kondi nélkül most 28 egyenirányítva.

Antal Sándor

Akkor kondival 39.4v ugye???

9npx2xk89

Igen olyan 40 körül.

besirkyjh

Na ez nem tetszett már tegnap sem , hogy hogyan lehet az elvileg 24V~ feszböl szürés nélkül 33volt DC .

besirkyjh

Piszkos jo érzéked van hozzá :)
Valahol a kettö között lesz jo :))

Picit melegedni fog a trafo ( nem baj ) pakolj vagy 10 000uf -ot szürésre .

9npx2xk89

Hát igen, ezért nem a 18A-est szedtem szét. Még soha nem tekertem le trafóból, igen nagy élmény volt. Élveztem rendesen. Persze egy szigetelővel visrosszakhatnék  kicsit több mint fél métert, de olyan jól összeraktam, hogy nincs szívem megbontani. Ha nem lesz elég, akkor azért megcsinálom. Egy 220-as kábel egyik vezetékéről leblankolt szigetelés semeddig nem tart ráhúzni egy forrasztásra. Kicsit randa lesz. Olyan mint az a csoki amit úgy hirdettek, hogy ronda de finom :-)
10.000uF van rajta. Nem akarom kiforrasztani a 7812-est, az eddigi 22V-hoz képest ez is 1/4-ed-el többet tud, az pont elég az 1000mm/perces elvárt sebességhez. Ennek a váznk ez pont elég. Egyébként mikor a 36V-ot ráraktam, akkor egy idő után leállt a venti, féltem hogy megadta magát a  12V-os chip, gyorsan ki is kapcsoltam. Szerencsére nem lett baja, lehet van benne hővédelem, vagy csak én voltam elég gyors.

besirkyjh

Szerintem a 12 voltos stabbol nyerik az 5 voltot is , ha a 12 volt leáll akkor reszeltek a komplett vezérlönek mert a 6560-ban a fettek összenyitnak ( van egy marék olyanom ahol az 5 volt lasabb volt mint a motortáp , egy csatorna pukk ) .

Lehet megérné ha a 7812 elött foliát vágnál és egy külön kb 15V DC-t tenneél rá ( sokkal tovább élne az egész !!
A toroidra rém egyszerü rátekerni a másik szekundert .