Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez egy jó megoldás lenne, de sajnos ahogy írtad nem drótlábú a 7812 benne.
Mert 78M12 van a panelen, tehát marad a vezetékezés.
Elég gyatra minőségű a nyák és nagyon könnyen leválik a hordozóról a réz fólia.
Ezért nem ajánlanám hogy rögzítés nélkül rá applikálni ezt mert feltépheti a vezető réteget.
De nem is értem miért nem lehet így gyártani alapból.  [#wilting]

9npx2xk89

Azt tudom, hogy nem drótos, de gondoltam, a felületszerelt helyére felrakom. Erre e feltépődésre nem gondoltam, jó lett volna ha egyben van az egész.

Szalai György

„Ha valami hibát láttok szóljatok.”
De az egész egy hiba. Tápegységet (főleg ilyen egyszerűt) nem vonalas, hanem kitöltött topológiával kell tervezni. Ez nem egy pár milliamperes jelző áramkör!
Ha nem tud ilyet a nyáktervező program, akkor papíron, ceruzával és jókedvvel.

s7manbs8

Még lehet ez nem végleges csak hogy melyik vonal hova megy ... tényleg nem túl vastag vezeték van benne. :)

xfg6v697j

kiváncsian figyelem a megoldásodat,de szerintem tul van bonyolítva.
én melegedés miat egy 8.2V-os 4W-os zénert fogok bekötni a stabIc input lába elé és kész is. mehet neki a 30-32V.nem fog melegedni,mert 8.2V-al alacsonyabb feszt kap, mint a táp.

Szalai György

Hogy lesz ez? [#confused]

9npx2xk89

Az a baj, hogy ezt vasalni fogom, mert nincs időm filmet csináltatni, a lézerem meg fóliára elég gagyi. Vasalásnál örülök ha ez feltapad, nemhogy a teliföld.

xfg6v697j

a zéner sorosan annyi feszt ejt amennyi rá van írva.a másik irányba viszont csak kb 0.7V-tot.ezért arra gondoltam,hogy két zénert sorosan ellentétes polaritással bekötök a stabIc elé.

xfg6v697j

én is vasalni szoktam,de mindíg jó szokott lenni.

svejk

Mért kell a másik???

pbalazs

Nem követtem pontosan az eseményeket, de azt ne felejtsd el, hogy disszipációt nem tudsz "spórolni", csak esetleg "szétdarabolni". Ez a soros Zener kb. 100-200mA-től már tűz forró lesz.

xfg6v697j

így mindkét irányba ugyan annyit ejt,ha valami gond lenne,de igazából nem tudom megindokolni.nem vagyok szakember.
ha szerinted egy is elég én elfogadom,hisz neked szakmád ez.

svejk

Nekem is csak hobbym az elektronika.  
Elég 1 db, hiszen egyenáram folyik ott.
ha valóban van 8,2V-os 4 W-os Zener diódád, (ezt már bőven hűtőfelületre kell rakni) akkor a stabilizátorod kimenő árama maximum kb. 470 mA-lehet elméletben.
Természetesen ha kisebb áram is elég akkor a Zener is kevésbé melegszik.
ide igazából az Őskori ZX sorozat lenne megfelelő, d ezeket ma már nem lehet kapni, illetve a mostani gyártmányok közel sem tudják az adatlap által előírtat.  

svejk

Az a cél, hogy a stab. IC kevésbé melegedjen a nyákon.

xfg6v697j

valójában 3.9V 2W-osaim vannak  aakor abból elég kettő azonos polaritással sorbakötve.
az a stabIC csak 500mA-t tud.
talán hűteni sem kell a zénereket.én legalább is nem szándékozom.