Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Gondolom Distrelec-et akartál írni, csak RET lett belőle :)
Ehhez nagyon jól méretezett bizti kell mert különben szekunder zárlat esetén kipukkan.

5z7aew5x

...a lónak is 4 botlikja van mégis meglábik...[#falbav]

3ihs2v23

Igen, én kerestem lágyindítót. Közben már vettem, de azért köszönöm az ajánlást. Nem gondoltam volna, hogy ilyen olcsó és kis alkatrész is képes ellátni a lágyindító funkciót.

9npx2xk89

Elkészült a 12V-os child kártya. Kicsit nagy kondi lett beleválasztva, de annyi baj legyen. Ic-t nem kell hűteni, mert csak a ventit hajtja, egész kasán működik (pedig nem teliföldes), végül is bedrótoztam.  
Nem olyan szép piros mint a másik, de az enyém.  
http://kepfeltoltes.hu/120325/2012-03-25_23.22.58_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Csaby

A megoldás jó, de nem a legelegánsabb.
Ha figyelembe vesszük, hogy a segédtápod ugyanazt a betápot kapja, mint az egész vezérlő valamint a specifikáció nem írja azt, hogy a ventillátor csak a gyári csatlakozóból táplálható, akkor szebb megoldás lett volna egy teljesen külső segédtáp.
Pl. olyan mint a http://www.cncpart.hu/" TARGET=_fnew>CNCpart.hu -s PicoPower, amire a ventillátoron kívül akár a végálláskapcsolókat is ráköthetnéd.

xfg6v697j

Az izzólámpák esetében az azonos értékű AC és DC feszültség egyenértékű?

Szalai György

Egyszerűen igen, bonyolultan meg nem teljesen.
Az izzólámpákon, mint tisztán ohmos ellenállásokon, a fűtő teljesítmény létrehozása tekintetében a DC feszültséggel megegyező hatású az AC feszültség effektív értéke. A csúcsértéke az nem.

9npx2xk89

Adjál már ennek a PicoPower-nek a bemenetére 36V-ot, és nézd meg hogyan forrasztja ki magát a 12V-os chip. 24V-ig a kínai piros panel 78m12-ese is szépen eldolgozgatott, a 36V-tól meg 10mp alatt megfeküdt, szerencsére résen voltam, és gyorsan lekaptam a tápról, így nem halt meg. Persze most már megpusztult, mert nem bírtam kiforrasztani tápból, elvágtam a két lábát, és úgy sikerült kiszedni, de had hulljon a férgese.
A picoPowerről meg annyit, hogy az meg filléres alkatrészekből van összerakva, a két stab ic együtt 110Ft. A kitt ára 4000Ft, de ebben nincs kapcsoló meg biztosíték. Ennek az egésznek az alkatrészköltsége meg 2000Ft alatt van, igaz itt az ic maga 1200Ft, de nem is hal bele a 36V-ba, sőt hűteni sem kell, attól, hogy meghajt egy ventit. Nem kell neki segédtáp, elmegy ugyan arról a 36V-ról ami a panelt is hajtja, nincs agyonbonyeszozva teljesen felesleges 120 csatlakozóval.  Nézd meg azt a móricka egyenirányítót ami a Pico panelen van. Hiába ad mellé egy normális nagyot, annak már nincs kialakítva hely a panelen. Ezeket a tápon kell megcsinálni, a pufferkondival együtt, és még egyszer hangsúlyozom, ez a panel, pont azt a melegedős 12V-osat váltja ki, amit Ő belerak ebbe a PicoPower panelba. (Amellett, hogy szépen összeszedte, hogy az egyik nagy hibája a kék panelnek, a melegedős táp, majd ugyan azt kirakja egy külön panelre. Kasa, tehát ha valami rossz, akkor csináljunk hozzá egy másik rosszt, persze tekerjünk neki külön szekundert a tekercsre, mert a 36V-tól ez is elhasal.)

xfg6v697j

De nem kell tartanom a attól,hogy hamarabb kiég az izzó?
egy halogén 20V-os izzót szeretnék használni,de azt sem tudom,hogy az eredeti felhasználásában DC vagy AC hajtotta.
http://bolthely.hu/tungsram/id/00707_Halogen_tukros_projektor_izzo__20V_150W_DDL_MR16_GX5_3_500h_" TARGET=_fnew>izzó

9npx2xk89

Ja és ki az aki olyan tápot csinál, amin az egyenirányító, meg a pufferkondi alapban nincs rajta? (Persze értem én , hogy itt egy második szekundert kell csinálni, csak ahhoz, hogy ezt a PicoPowert, meghajtsa mondjuk 20V körüli fesszel, és ahhoz már kell az egyenirányító meg a kondi, csak ez az egész tök fölösleges egy jó táp mellett.)
Tételezzük fel, kell valakinek 12V meg 5V segédfesz, akkor csinál a tápra egy hasonló tápot mint az enyém. Lehet át is tervezem a táp panelemet ilyenre.
Ja és persze ettől még az általa is árult piros panelen az lm78m12 még lefűti magát a panelról, ha rárakja azt a 36V-ot amit szerinte a panel bír, és ezen semmiféle PicoPower nem segít.

000000000

Ilyen izzókat hideg fényforrásokban használják orvosi száloptikás megvilágításra , vagy fénymikroszkópokban alá, fölé világításhoz.
Az a tapasztalatom műtőlápák izzóival kapcsolatban hogy 10%-os aláfűtés a névlegeshez akár duplájára növeli az élettartamot , de a fényerő nem csökken számottevően .  
Általában ekkora teljesítményű izzóknál már mindegy mivel hajtod mert a tehetetlensége miatt nem észlelhető vibrálás váltó áramú meghajtás esetén sem.  

9npx2xk89

Egyébként nem drága ez a vezérlő nála, mert ha kifizeti a törvény szerinti 27%-os áfát, amit erre a termékre kirónak, akkor a 23.000Ft-os ár mer nem is rosz, tekintve, hogy a 17.000 forint a 27%-os áfával 21.500. Azt az 1500Ft-ot meg megéri kifizetni azért, hogy ne kelljen rá 4 hetet várni.
http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=300591258296&ssPageName=ADME:L:OU:US:1123" TARGET=_fnew>4.5 tengelyes poiros kínai vezérlő

besirkyjh

Szia  

Ki ellentmondást érzek az irásodban .

Azt irod hogy az álltala árult piros vezérlön lefüti magát a 7812 Ic , utánna belinkelsz egy olyan lapot ahol már az LM2567 szerepel a nyákon , bár irja azt is hogy voltak régebben a 78xx szériák is .
Azt sem értem hogy Te megvettél egy olyan vezérlöt amiböl a 7812 kiforrasztotta magát és mégis a picopwerrel van a baj ?( ha jol emlékszem akkor LM317-es megy nem 78xx -el ) .

besirkyjh

Érdekes ez a 4.5 tengelyes vezérlö is , ezen az elven minden vezérlö 6 tengelyes is lehet :)

mxjj54gxi

Ez valójában egy túlfeszített izzó, gyári élettartamadat is csak 500 óra, ami a halogénnél negyedes, mivel egy átlag halogén 2000 órás.
Ezeknél nem az élettartammal szoktak bravúrkodni, hanem a brutál fényerővel -emiatt a túlfeszítés.

Vajon Csewének tényleg ez kell?