Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Kicsa

Hasonló kapcsolás alapján jártál így? A Pwm jelet az egyes, Switch Output lábon mérjem?

s2k5ycubj

Igen,ha van olyan multimétered amin van kitöltési tényező mérés,vagy esetleg szkóp akkor látod a névleges terhelésen,hogy mi a helyzet. Ha egyik sincs,simán csak cserélni kell a tekercset és próbálkozni hátha sikerül.

s2k5ycubj

Ja és nekem nem pwm volt.

000000000

Nekem ilyennel megy a gépem. Nincs vele semmi bajom. De biztos van aki ócsárolni fogja.

besirkyjh

Szia  

Nézöpont kérdése . Egy ilyen MSD-nek az árábol megépitel egy 4 csatornás 6560-at LPT vel együtt .Ha betartod a határait nincs azzal baj .Nekem a 800step/kör hiányzik egyedül belöle .
Egy kisebb egyszerübb konstrukcioju géphez nem igazán illik MSD-ket rakni ( elsösorban az áruk miatt ) oda a 6560 tökéletes lehet de vannak más hasonlo kategoriás IC-k is pl a lentebb emlitett SLA 7062 is .

s2k5ycubj

A táp íck-re kitérve egy kicsit az a dolguk,hogy melegedjenek,azaz elfűtsék a fölös teljesítményt,ehhez viszont hűtőborda kell. Amit szerencsés úgy méretezni,hogy ne kelljen ventillátor,vagy ha igen mint a nagyok zárt házon belül és nincs gond a porral.Magamnak biztos nem csinálnék kapcsolótápot,(másnak már csináltam)hosszú távra tervezek és szeretem ha sokáig működnek a dolgaim.Még egy fontos dolog a hőkapcsoló itt még nem láttam senkinél,viszonylag olcsó dolog és megment mindent,ha baj van.Saját tapasztalat,hogy nagy a feszültség külömbségre jobb az lm 317.Javítottam zenegépeket és a végfokban is ilyet használtak az 50 voltos tápfeszből csináltak 15-öt.

s2k5ycubj

A fordszám érzékelőhöz: szerintem kell csinálni egy olyan lemezgyűrűt amin 59 kivágás és 60"teli" rész van. És erre kell tenni egy tekercses érzékelőt ami a kocsik,ill motorok gyújtásában is van, a lényege:egy mágneses vasmagra van tekerve a tekercs és ez önmagában feszültség impulzusokat ad az említett lemez mozgására. Ezt már be lehet kötni a frekimérőbe.Szerintem autóbontóban olcsón lehet találni főtengely,vezérműtengely jeladót,ha két vezetékes.Viszont a kimenő feszel vigyázni mert lehet többszáz volt is terheletlenül.

gorbi

Nekem van sla7062m ic-s vezérlőm is meg tb6560-s kinai is, az sla ic drágább, de szebben is mennek a motorok vele.

pbalazs

Ilyet még nem csináltam, de úgy állnék neki, hogy fekete-fehér sávokat nyomtatnék matricára, amit ráragasztanék körbe a forgó tárgyra, amit egy reflexiós optokapu figyelne. Aztán egy kis jelformálás, mérés, kijelzés.
Így nem kellene semmit sem rászerelni a forgó tárgyra.

000000000

Kár hogy nincs bene rövidzár védelem ami a mocikat meg védené amugy használható !

s2k5ycubj

Mi a helyzet az öngyógyúló elektronikus biztosítékokkal? Tud erről valaki valamit?

ggdr57dg

Tudom, nem ide való, de ha már szóba kerültek a tápok. Van 2-3 db vadi új, maradék LM338K táp IC-m. Ez ugye az LM317 nagytestvére (5A)
Ha valakit esetleg érdekel, egy ezresért oda adom darabját.

yuagaci9g

"A fordszám érzékelőhöz: szerintem kell csinálni egy olyan lemezgyűrűt amin 59 kivágás és 60"teli" rész van. "

[#confused][#confused]

Szerinted egy 60 fogu fogaskereknek hany fogtove  van?

.

9npx2xk89

Most kérdeztem a konthába az Lm2576T-12 515 forintba kerül. Bezzeg én meg a HQ-nál a HVT-12-est vettem meg 1336Ft-ért, bedig a sima is bőven elég lett volna, (csak az ott nincs, és elfelejtette mondani a manus, hogy ez a drágább, nagyobb feszre készült darab).Persze hogy nem melegszik egy kicsit sem, 63V lehet a bemenetén. A másiknak csak 45V. Mondjuk egy kapcsolóüzemű nem ettől melegszik, hanem ha nagy az áramfelvétel kimenetén. Ezzel az olcsóbb ic-vel, akkor 1000Ft alatt van a 12V-os táp a ventinek.

5z7aew5x

Jó ötlet a fogaskerék, de nem tekercs kell hozzá, hanem egy HAL szonda és egy mágnes. Pecások ez nem az amire gondoltok!!![#beka3].
Áthozom a másik topikból egy hozzászólásomat és itt folytassuk.
A fordulatonkénti egy impulzussal az a baj, hogy pl.: 3000 fordulatnál 50 impulzusod lesz másodpercenként. Tehát ha 1 másodpercenként jelezzük ki a megszámolt impulzusokat akkor éppen 50-et fog mutatni a kijelző. Ha 2 digites a kijelző (*100 rpm)akkor 0,6-al, ha 3 digites (*10 rpm) a kijelzés 6-al, és ha 4 digites (*1 rpm) akkor 60-al kell megszorozni a megszámolt impulzus értéket. A másik baj ha pl.: a főorsó fordulata kevesebb mint 60 fordulat/perc és 1 másodperc a mintavételezés, akkor lesznek olyan időpillanatok , amikor két mintavételezés között nem fog impulzust kapni a számláló ezért nullát fog kijelezni, ami meg ugye hibás érték. Ezért mindenképpen valami ncoder jellegű megoldást kell kitalálni.