Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Ja, hogy azt.
Az stabilizált egyen feszültségről illene működtetni, hogy a tápfeszültsége (és a fényereje) ne kövesse a hálózati feszültség ingadozásait.  
A szín hűség igénye miatt nem ajánlatos eltérni a gyártó által előirt feszültségtől egy fél volttal sem. De alacsonyabb szín hűség igény esetén az élettartamnak meg nagyon jót tesz, ha egy két volttal alacsonyabb feszültségről jár.
Az élettartamát nem befolyásolja hátrányosan a váltó feszültségről járatás, ha a váltófeszültség effektív értéke nem nagyobb, mint az izzó névleges feszültsége.

jv7pu3a5p

"egész kasán működik (pedig nem teliföldes)"

Azt nem írta senki, hogy nem fog múkodni.
De a működés és a stabil működés között van egy szakadék...
De persze legyen szerencséd...

9npx2xk89

Nincs ellentmondás. A belinkelt lapon is a 12V az LM78M12-el van előállítva, és igen megvettem, mert jobb nincs, ezért csináltam hozzá egy segédtápot a 12V-os helyére. Az 5V-ot már 2567-es állítja elő.
Ezért felesleges a picopower, mert fele annyiból össze lehet rakni egy jó 12v-os nem fűtős tápot, míg a pico-ban a fűtős filléres tápic-k vannak.

9npx2xk89

Megint nincs igazad. Ez azért 4.5 tengelyes, mert 4 tengelynek megvan a meghajtó chipje is, az 5. tengelynek pedig csak a leválasztása van meg, illetve kivezetés amin az 5V, a GND, az enaple, a step, és a dir van kivezetve. Be is tudod állítani a mach3-ban és hajtja is ha teszel rá pl, egy minibee-t, amin nincs leválasztás, nincs printerport, és pont ezeket a jeleket várja. Persze építhetsz egy tb6560 alapút is, ott is már csak a meghajtóval kell foglalkozni, a többit ez a kártya elintézi.

Csaby

Valószínűleg most olyan dolgokról mondasz tényszerűnek feltüntetett állításokat amit nem is ismersz. :(
Nekem van a birtokomban V-type vezérlő (3 db), amiket használok is, de még sohasem tűnt fel a melegedés, pedig a vezérlő csendessége miatt gyakran napokig felejtem bekapcsolva. Igaz nálam a doboz szellőzése is megoldott. 35 Voltról járatom a vezérlőt, mert az kell az elérhető sebességhez.
A PicoPowerről annyit, hogy elsők között kaptam belőle tesztpéldányt. Nem is lenne jó, ha az egyenirányító is a panelen lenne, mert akkor hogyan csavaroznám a hűtőfelületre. És nem, nem kötelező hozzá a többszekunderes trafó. Az csak egy lehetőség, hogy ha mégis kell segédfeszültség, akkor elő tudja a motortápból is állítani. Méghogy nincs benne pufferkondi? Akkor az a nagy zöld henger micsoda? Rakétasiló?
Ne feledd, hogy mellékeli a csillámokat, mert sosem állította, hogy nem kell neki a hűtőfelület, ami akár a doboz oldala is lehet. A lábak úgy vannak hajtva, hogy meg lehessen tenni.
Szerintem írt oda, a hozzászólásod elejére, hogy "szerintem", mert az csak egy vélemény.

Csaby

Ez megint egy olyan részigazság.
Számodra felesleges, mert el tudod készíteni a panelt és be tudod ültetni az alkatrészeket.
De ezzel nincs mindenki így. Egy asztalos lehet, hogy inkább készen veszi, mert a rákészülés miatt gazdaságtalan.
Léptetőmotor készítést is vállalsz? A működési elvét le tudom írni és mintapéldányt is tudok adni. :)

9npx2xk89

Nézd már meg mekkora! Minden föld 2 cm-en belül van az ic-hez. Ráadásul olyan vastag vezetékezést raktam bele, amekkora csak az ic lábaihoz kifért. Ennél vastagabban a teliföld 4 kis bevezetése sem csatlakozik.
Egyébként megcsináltam a teliföldes nyáktervet is, az ilyen lett:

http://kepfeltoltes.hu/120326/kep_telif_ldes_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>

jv7pu3a5p

Nem vagy Te egy kicsit nagyképű??
De rendben, továbbiakban megtartom a véleményem, úgyis hülye vagyok az elektronikához.
Az adatlapod nincs kitöltve (persze nem kötelező) ,mert az életkorodra kíváncsi lennék. Van egy tippem és megöl a kíváncsiság, hogy eltaláltam-e. :))

besirkyjh

Használd egészséggel !

9npx2xk89

Én nem a picopowerre írtam, hogy nincs benne kondi, hanem egy kérdés volt, hogy ki csinál olyan tápot amiben nincs puffer kondi. A leírása szerint, arra is jó, és persze e mellett ha kell elő tudja állítani a segédtápokat. Erre volt a kérdés, hogy ki csinál olyan tápot, amibe nem rak puffer kondit.
Nekem is birtokomban van 3db ilyen piros vezérlő (egy 3 csatornás (ez m type, de már ebben is a kapcsolóüzemű 5v-os van, csak nem olyan csendes), egy 3.5-ös V-type és egy 4.5-ös V-type, és mikor ez utóbbit megküldtem 36v-al, a 12V-os ic 10mp alatt lett megfoghatatlanul meleg. Igen mellékeli a csillámokat ahelyett, hogy egy normális 5V-os és 12V-os tápot csinálna, és közben kritizálja egy összefoglalóban, hogy a régiben melegedik a táp.
Erre gyárt egy ugyan olyat. Nem az a baj, hogy csinál egyet, mindenkinek szíve joga, csak ha ugyan olyat gyárt, ne kritizálja a másikat.
Egyébként meg jó látod, rá kell kötni hűtőfelületre. 110Ft-ért meg lehet kapni a két ic-t amit belerak. Ha ilyen van a fiók mélyén egye penész, de ez egy tervezett, árult eszköz. Szidhatjuk a kínaiakat, de amíg itthon ugyan olyan olyan silány alkatrészekből gyártunk tápot, addig sok szavunk nem lehet.
Az enyém még bedobozolva sincs, és semmilyen hűtőfelületet nem igényel. Ha veszel annyi fáradságot, és megnézed a az adatlapját az általad használt ic-nek azon feltüntetik, hogy 40v a maximum amit a bemeneten elvisel. Mindemellett a maradékot elfűti. Nekem 32V-al is túl meleg volt, nem rizikózok, hogy leáll a venti, mert a kínaiak képtelenek voltak a 12v-os helyére még rászánni 5-600Ft-ot (mert nagytételben ennyiből ki lehet hozni) és egy tisztességes 12V-os tápot odarakni.
Próbáld már ki, és 2 perc után fogd meg a 12v-os ic-t, és mond már el mennyire volt meleg, és mérd meg tényleg 35V-ot kap e a bemeneten, mert nem hiszem el, hogy a Tied nem melegszik.

9npx2xk89

Nem sikerült elmagyarázni mitől jobb a teliföldes egy nem teliföldesnél, de ha elmondod szívesen meghallgatom. Az hogy ezeket illik így csinálni, nekem nem magyarázat. Mitől gyengébb az egyik, mint a másik? (Ráadásul írtam, hogy vasalva lesz, és a teliföldet, nem biztos, hogy fel tudom vasalni megbízhatóan)
ennél a követelmény
be:max 36V
ki:12V 400mA
Mi a különbség egy teliföldes, és egy nem teliföldes között.

besirkyjh

Ezek a kinaiak egyre jobbak  

Csaby

Méghogy nagy tételben rászánni plusz 5-600 Forintot? Az amcsi légitársaságok számolgatták pár éve, hogy ha a repülőgépen nem osztogatnak sós mogyorót, akkor nem csak a mogyoró árát, hanem a ráivott víz és a mellékhelyiség árát is megspórolhatják. Ezek után te azt várnád a kínaitól, hogy a még éppen megfelelő helyett egy drágábbat építsen be? Szerintem csak az itteni fórumosoknak eladtak már vagy ezer darabot. Darabonként 500 Ft különbséggel számolva nem rossz bolt és mi egy kis piac vagyunk a világhoz képest.  
Neki az a jó, ha egy-két évet kihúz a vezérlő és veszel egy újat. :(
Egyedi építésnél, mint a tied, könnyű szebbet és jobbat építeni, csak nem gazdaságos. Ha a ráfordított rezsióradíjadat is beleszámolod.

9npx2xk89

Jó ez az asztalos példa. Megveszi a vezérlőt, megveszi a tápot, megveszi a cnc-hez az alkatrészeket, összerakja, bekábelezi, csak azzal a fránya segédtáppal nem bír el.
Egy asztalos kompletten veszi meg a gépet (tisztelet a kivételnek, de most Te sem róluk beszéltél), aminél azt várja el, hogy lerakják neki, tartanak egy rövid oktatást, és használja. Nagyon nem érdekli, hogy a tápban egy picopower adja e a segédtápot, vagy egy kapcsolóüzemű, azt viszont megérzi, ha a faporos dobozban a hűtés elégtelensége miatt leáll a venti és elszáll a kártya.
Épp az ilyen emberek azok, akik utána nem értik mi a gond, hiszen készen vettek mindent.
Nem egy ember jött hozzám, hogy vett valakitól egy kék vezérlőt, elszállt az ic és az illető nem hajlandó úgy sem javítani, hogy ha hozza a tb6560-at. Kicseréltem neki, mert azonos hobbival rendelkező emberek összetartanak, mondtam hogy ne 36v-ról hajtsa csak 32-33-ról, azóta nem jött vissza, hogy gondja lenne, de pákája sem volt otthon.
Persze be tudom ültetni, meg le tudom gyártani, de pont ezért inkább rászánok még egy kis pénzt, csak legyen jó. Ez a 2000Ft alkatrész segít hűteni a 17.000ft-os vezérlőt. Sok?