Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

9npx2xk89

Voltam valakinél, aki úgy oldotta meg, hogy a ventire rakott egy fényvisszaverő lapot, és vannak azok a sebességmérők amiket csak ráirányítasz a kütyüre, és méri hányszor ér körbe az a fényvisszaverő izé. Mindez megvolt toldva azzal, hogy egy üvegszálon ment a jel a műszer felé.

9npx2xk89

Egy résopto nem jó? Ha venti lapátok között el tud menni a fény, akkor csak egy led kell a lapátok alá.

besirkyjh

Sziasztok

Értem én hogy mit akartok csak azt nem hogy miért .
A ventilátor fordulatát kellene mérni ?  
Vagy kihagytam valamit ?

besirkyjh

Igaz emlitették már elöttem de ha ennyire számolunk 1db ventilátor feszültség elöállitásán akkor én egy több wattos ellenállással megoldottam volna 120ft-bol az egészet .
Vagy nem ez a lényeg ?

pbalazs

Igen, ezt én is felvetettem már, de elsikkadt, én meg nem erőltettem, mert másfelé kanyarodott a diskurzus...

5z7aew5x

A fordulatszám mérést az esztergálás topikból próbálom "átcibálni", és főorsó fordulatot akarunk mérni.  
Nos érzékelésre találtam egy jó ötletet D.laci barátunk jóvoltából.
http://hobbycncservo.uw.hu/encod1.gif" TARGET=_fnew>Fordulat mérés encoderrel Ha három optót teszünk, és szépen összekapuzzuk a jeleiket, akkor elég egy 20 "fogú" tárcsa is.

besirkyjh

Nem is rosz megoldás plussz a cél szentesiti az eszközt :)
A másik dolog hogy miért baj az ha valamo melegszik .A hütöfelület nem azért van rajta egy alkatrészen hogy annak a sulyát növelje .

besirkyjh

Szia  

Ezt nem figyeltem , elnézést érte .
Látjátok milyen okos gyerek ez a D Laci :)
Nem tudom milyen követelménynek kel megfelenie a fordulatmérésnnek ( hány tizedes az elvárt ponosság ) de minél pontosabban akarsz mérni annál gyosabb elektronikával kel olvastatni az érekezö jeleket .Egy encoder felnyagyitva , vagy egy kis LCD-s müszer frekiméröje nem lenne alkalmas erre ?

5z7aew5x

Tegyük fel: Megépítjük a 20 fogú kereket 3 optóval, tehát előállítjuk az 1sec. alatt a 3000 impulzust. Ez eddig jól tudhatóan 3 Khz-es négyszögjel, aminek frankón megszámoljuk a felfutó élét. Ezt 1 másodperces mintavétellel kirakjuk egy négy digites kijelzőre. Így szépen látjuk az akár 1 fordulat/perc értéket is, ami szerintem sosem lesz. Igen ám de a 4 digites kijelzőre kifér a 9999 fordulat/perc is ahhoz viszont 10Khz-es jelet jelent. Itt van több gond is. Az egyik, hogy az optó tranyóját bekapcsolni nem egy nagy etvasz, mert a LED fényére be is kapcsol, de amikor ki kéne kapcsolódnia sajnos a  bázis rétege lassan ürül ki. Például a 4n25 tranyója már 1,5KHz körül elkezdi torzítani a négyszög jel kitöltési tényezőjét. Az még meg kell néznem, hogy a résoptók mennyire bírják a tempót.  
Egyébként az, hogy a megszámolt impulzusokat mivel jelezzük ki az mán nem egy nagy mutatvány.[#wave][#email]

9npx2xk89

Egy pici pic megoldja pár 100 forint+ a kijelző.

9npx2xk89

Több megoldás létezik, cserélni akkor is kell. Ez legalább nem fűt. Bármi mást odaraktok, mind melegedni fog. A kapcsolóüzemű tápok erre vannak kitalálva és megy is.
Mekkora ellenállást raknál oda? A venti egy szabvány 12V-os.

000000000

Léptecs és a vezérlö közé biztos nemraknék Polyfuse a változó belsö elenálás miat pont ezt az értéket szoritják le a léptecseknél hatásfok miat is tekercsenkénti paraméterezésnél!

mxjj54gxi

Már a másikban is mondtam, ne akarjál impulzusok frekijét mérni, mérjed a két impulzus között eltelt időt, és abból számolj!
Ezt nem zavarja a ritka impulzus, és fillérekből megoldható.
Ráadásul nem kellenek érzékeny (koszra) tárcsák, meg mifene.

000000000

4n25 az lasssu mindn féleképen az inpulzus felfutások javitására smittigerni kell a érzékelö ha passziv!
De a foto tranziszor tul lassu (optok nagy része) inkább fotó dioda a nyerő az gyors! [#eljen]

000000000

http://www.lomex.hu/pdf/(vis)_bpw34.pdf" TARGET=_fnew>bpw34 (vevö) érzékelönek.