Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

Vagy, csak még mivel nincs kifúrva, nem látszik, hogy hol lesznek bekötve?

Szalai György

A jó panel tervezés irányelveiről még soha nem találtam semmi egyértelmű tudományt. Létezik valahol? Mi alapján tanítják?

Kicsa

Köszönöm szépen az ötletet,de sajnos nem teljesen értem a lehetőséget. :) Esetleg valami rajzot tudnál küldeni erről a megoldásról? Vagy ezt készen is lehet vásárolni?

svejk

Emlékszel? Nem is olyan rég kérdeztem a jó huzalozási logikát a kapcsolószekrényekről, hogy tanítják-e. A válaszotokat alkalmazd ide is.
De:
Hobbyban, egyedi áramkörökben érdemes a kapcsolási rajz szerinti elhelyezést követni, ez persze már azt is feltételezi, hogy maga a kapcsolási rajz se legyen kusza, hanem logikus, átgondolt, esetleg már az is tükrözze az egyes kritikus alkatrész elhelyezést.
Nagyüzemben egyértelműen a méret minimanizálás a lényeg, akár plusz alkatrészt, pl hidegítő kondikat is beraknak, csak ne kelljen nyák méretet növelni, hiszen sok esetben maga a nyák, a doboz drágább mint az alkatrészek.

mxjj54gxi

Nem nagyon tanítják, az az igazság.
Egyrészt korszakok szerint is meg lehet különböztetni a paneleket.
Biztosan emlékszel, volt olyan korszak, amikor a forrszemeket szépen elhúzták a vonalfólia felé tölcsérszerűen, és minden vonal nagy íveken kanyarodott. Volt olyan korszak, amikor telibe volt fólia, és keskeny, szögletes sarkú volt a vezetés. Volt az a korszak, amikor egyik oldalon csak vízszintes, másikon csak függőleges vonalak voltak, végtelen viával a panelen - végtelen hibalehetőséggel, amikor ezeket nem hullámforrasztották (ilyenkor telítődik a via ónnal, nem szakad meg a lukfém olyan könnyen), hanem kézi forrasztással csinálták. És persze sorolhatnám.

Minden elektronikai téma megkívánja szerintem a saját vonalvezetési stílusát, aszerint, hogy mi a fontosabb: nagy feszültségű, sokimpulzusos panelnél ne tegyünk éles sarkokat, mert a csúcshatás miatt kúszás, akár átütés lehet (CRT monitorok, CRT tévék, tirisztoros impulzustechnika, kapcstápok, stb.  
Nagy áramoknál figyelni a vonalvezetésre (csillagpont, vagy sorolás), mert a fólián akkora hibaáramok lehetnek, ami a szabályozásokat bezavarja, vagy állandó hibával terheli.
Digit áramkörökben a futási idő lehet kérdés (meanderes tervezés, alaplapokon).
Nagyfrekvenciás analóg áramköröknél a parazita elemek okozhatnak beállíthatalan áramköröket.
Szerintem a végtelenségig lehetne sorolni.

000000000

Nemigen tanitjak, meg egyetemen sem. En eveket vadasztam nagy cegek honlapjan es syinte csak angol anyagok vannak.
Vannak sugarzott es vezetett modon terjedo zajok vagy nemkivant foldhurok fesyultsegeses.
1. Ha analog mero aramkorrol van szo akkor a legutobbi problemara kell vigyazni.
2. Ha kapcsolouzemu teljesitmenyelektronika (tap, motorvezerlo stb) akkor lehet induktivan es kapacitiven csatolt zaj, tul nagy soros induktivitas ami nagy fel es lefuto arammeredeksegeknel (Lxdi/dt)akar 200V negativ fesyeket general idolegesen az aram kikapcsolasakor. Na ez vagja haza az IR fetmeghajtokat, es persze azonnal szidjak a gyartot.
A kondis hidegitesek ha nagy soros induktivitasokkal parosulnak semmit sem ernek.
Sokszor egymassal ellentmondo kovetelmenyeket kell teljesiteni, es csak kompromisszumos megoldas lehet.
Az anyagok kizarolag angolul vannak.Evek ota gyujtom oket. Ha csinaltok valamilyen adatbazist a hunbayen pakolok fel belole.
Azt megjegyeznem szamtalanszor tapasztaltam multiknal is allasinterjukon h meg a vizsgaztato mernokoknek sincs rutinjuk az ugyben amiota a gyalazatos autoruting megszuletett a nyaktervezokben.  
Aki nem kitarto es nem rutinos az angol doksikban ne vagjon bele.
Izelito:  
1. Muveleti erosito fodlhurok tervezes:
http://www.gmee.deit.univpm.it/biblioteca/sala_tecnica/scaffale_dispositivi/instr_amp/AN-202.pdf" TARGET=_fnew>AnalogDevice1
http://www.analog.com/static/imported-files/application_notes/6001142869552014948960492698455131755584673020828AN_345.pdf" TARGET=_fnew>AnalogDevice2
http://www.electronicengineering.nl/bent/emc/ground.pdf" TARGET=_fnew>Bell_Laboratories
2. Kapcsolouzemu konverterek>
csak izelito a gazdag irodalombol
http://www.analog.com/library/analogdialogue/archives/41-06/ground_bounce.pdf" TARGET=_fnew>Ground_DCDC

000000000

http://kepfeltoltes.hu/view/120404/dcdc_UCC3808_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>ellenutemu, aramvedett, izolalt
ebben a rajzban nincs visszacsatolas, meg kell nezni a laptop es az atalakitando  tap tol-ig hatarait, valszeg kell egy optos TL431-es visszacsatolas bele. Ilyet talalsz neten.

Szalai György

Köszönöm a válaszokat. Sok szempontot felsoroltatok. Ezeket magam is sejtem, érzem, de nem tanultam paneltervezést, hanem csak fizikát.
Tehát nincsen erről összefoglaló, tematikus, elérhető szakirodalom. Legfeljebb egyes problémákat feldolgozó gyártói jó tanács.
Akkor marad továbbra is a gyártói adatlapok és Application Notes-ek turkálása.

000000000

Ne haragudj, de felteszem a kerdest: Elolvasod figyelmesen a kerdeseidre megirt valaszokat? Mert ebbol amit utoljara irsz nekem az a kovetkeztetesem h nem.

9npx2xk89

Eagle tud olyat, hogy kitölti a panelt. Most nem ugrik be mi a neve, de gondoltam zavarszűrésre biztos jó lesz.

Kicsa

Köszönöm szépen! Elég bonyolultnak tűnik,gondolom a trafót magamnak kellene megtekernem hozzá. A táp elég széles tól-ig...24-28 V. Ezért is örültem meg a DcDc converternek.

000000000

A nagyjelu vonalak alatt (pld egy 100Vos Fet felhid kimenete) kifejezetten kivagjak a testfoliat, azert h csokkentsek a ketto kozotti parazita kapacitast, mert mar par nF kapacitas is 100V/uS jeleknel jelentos zavaro impulzusokat injektal a GND telefoliara.
Szerintem aki eloszor nem erti meg a sugarzott es vezetett zajterjedes alapjait, es a muveletik es mindenfele analog, mixed signal, digital and power aramkorok erzekeny pontjait, majd azokat a nyaktervezoi  modszereket amivel ezek kikuszobolhetoek...nem fog tudni jo mukodokeps nyakot tervezni..ilyenkor meg kar az idoert, munkaert meg penzert.

000000000

a trafo mondjuk 60khzen ETD29 magra primer 2x6-10 menet, szekunder 4-6 menet kb...de latom megijedtel kicsit.....

000000000

Hasonlo voltak a régi tl494 pc tápok!
tl494 is lehet áram korlátos nagy teljesitményü tápot alkotni max 150khz!
Ha jol emlékszem a gyosabb tesvére UC3825 és társai .

s2k5ycubj

Jó kis ic,könnyű vele építeni mindent. A mostani laptop tápok alapján a kimeneti oldalon egy müv erösítő kapcsolgatja az optót ha elérte a névleges feszt,ill áramot és kész a galvanikus leválasztás is.De ha nem kell galvanikusan leválasztani akkor még egyszerűbb,nekem bevált a 497-is egyszerűbb egy szimetrikus kettős bemeneti trafót megtekerni és a kimenetre is két diódát tenni. Ja és így kisebb trafó is elég.