Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Virbo

300...

Kicseréltem, és jó lett. :)

svejk

Hát pedig a noname  ATX tápok döntő többsége is ezzel megy, csak át van számozva, mindenféle egzotikus névre. KA, DB betűjellel
De valóban az utóbbi 2-3 évben már feltűntek újabb cél IC-k is az ATX-es tápokban.
Ha veszel az ebay-en egy kínai kapcsolóüzemű tápot vagy akkutöltőt, abban 99% hogy TL494 figyel.

mxjj54gxi

szerencsére kimaradt nekem....

s2k5ycubj

De mi baj van a 494-essel ?

mxjj54gxi

csak én utálom.

s7manbs8

Az újabb IC-kben is az van lehet csak még hozzábiggyesztenek belül 2 meghajtó valamit és mindjárt kész a világ csoda új kütyü el lehet érte többet kérni.

mxjj54gxi

Ez azért így nem igaz.
Ez egy régi ic, még az elvek is fejlődtek azóta, hogy ezt megtervezték.
Ez még tranzisztoros kapcsolóra, a klasszikus, alapkapcsolásokra alapul. Sok külső alkatrész kell hozzá, éppen az univerzitás miatt. Egyes megoldások nehezen valósíthatók meg vele, és a hiakeresés egy rémálom vele.

000000000

Szervusztok!

Vásároltam egy SLA7062m típusú unipoláris motorvezérlő célIC-t, ami rövid élesztgetés után rettenetesen gerjedni kezdett. A célICt tápláló 5V-os stabIC rettenetesen forró lett, és a bementeken keresztül sem volt éleszthető. Egy kisebb motorral próbálkoztam. Néha csak gerjedt, néha léptette is magát. Az IC leírásában találtam utálást a vezérlőjelek felhúzására..  Amikor ezeket 10K-val felhúztam a stab. 5V-ra, a motor vezérelhetővé vált. Még mindig elég nagy a stabIC melegedése, de már fut a vezérlő. Még megpróbálom a kimenetek zavarszűrését, meg még van 2 lába az IC-nek, amit illene földelni. Még azt kipróbálom..
Szükség lesz nálam is optós leválasztásra, mert kikapcsolt állapotban, ha forgatom a motort, bizony feszültséget indukál a STEP bemeneten!
Ti milyen gyorsabb optót ajánlatok?

000000000

step/dir jel közé http://www.fairchildsemi.com/ds/6N/6N137.pdf" TARGET=_fnew>6N137
Több jel elég a http://www.dzsc.com/uploadfile/company/258514/2011628105850545.pdf" TARGET=_fnew>TLP521
4n25...k817 nem éri meg szenvedni......

000000000

Lemarat ha 3.3V az lptd akor javasolt minden jelhez 6n137 (logic ilesztés bene van)!

000000000

Nagyon köszönöm!

000000000

Játszadozom, de továbbra is gerjed az SLA.. Felhúzóellenállások a bemenetre, 100nF-os hidegítő kondik a be- és kimenetre, illetve minden földelendő lábat földre kötöttem. Jelentősen csökkent a búgás és a melegedés, de nincs nagyobb kondim, holnap innen folytat.. megpróbáltam kapcsolóüzemű táp helyett autóakksiról, de az eredmény ua..

s7manbs8

Na de a nyákterv milyen, és egy darab IC-d van, nem rossz ?

besirkyjh

Szia  

Ha nem elirás akkor a 100nf nagyon nagy érték a ki és bemenetekre ( ott már sinus van nem négyszög :)) ) .100pf lenne az igazi , de itt most más a baj .
Irod az autoaksit .Az nem lehet hogy kevés a táp az SLA-nak és azéert melegszik ? Nekem a 298 melegszik nagyon ha 12V Dc alatt probálom járatni de ez látszik az áramfelvételböl is .
Itt nem lehet ilyesmi ?

000000000