Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Aki nem ... ne másszon fára, mert elüti a villamos. :)

000000000

Hja, csak a nagy gond h a TL494 nem ved azonnal tularam eseten, igy elszall a fet. Tovabba a kimenetere meghajto kell...szoval 1000 eves technika..azert linkeltem a #10546 ban sokkal jobb rajzot.
Az opto meg nem kapcsolgatja a 494-et hanem linearis uzemben szabalyoz, kapcsolgatni majd a TL494 kapcsolgat.

000000000

A gond az h az altalam kérésre belinkelt nyaktervezői anyagokra érdemben senki nem reagál (nem is olvassa?), MÉG AZ SEM AKI ÉRDEKLŐDÖTT. Pedig a sok összegyűjtött anyagom közül próbáltam a jobbakat belinkelni .....

svejk

A jogtalan #10548 után mit vártál a lecseszett érdeklődőtől??

Én is elmentettem, alkalomadtán átnyálazom.

Egyébként 24-ről 18V-ra 50-100 W- nál én sem építenék szigetelt konvertert, ha a földfüggetlenség nem kritérium. Egy jól méretezett bizti-supresszor, netalán SCR páros olcsóbb egyszerűbb mint a buszma ferrit és a relatív alkatrésztemető kapcsolás.

000000000

Szia Svejk. Tudod nekem az altalanos gondom, (es most nem konkretan a mostani esetre gondolok, és elnézést kérek ha bárkit megbántottamÖ...hogy valaki kérdez,kér anyagot, erre rászánod az időt, kikeresed neki az évek alatt összegyűjtött doksikból a legjobbakat, belinkeled és mi történik? a legtöbbször el sem olvassák, vagy jobb esetben jön a rövid válasz h hááááááát ez nekem bonyolult, meg csak ugy kérdeztem, meg hááát ha nincs egy összefoglaló, szájbarágós lehetőleg magyar terülj terülj asztalkám doksi a témáról akkor ő már nemigen akarja több angol doksit átolvasva leszűrni a lényeget. A róka is azt mondta: Háááát savanyú még a szőlő. Hááát én meg ország világ előtt megmondom h az ilyen eseteket nem kedvelem, mert olyan érzésem van hogy bolondot csináltak belőlem. És nemigen érzem azt h ez részemről jogtalan lenne ha elmondom. Annak igazán örülnék ha a kérdező olyat irna viszza h belelolvastam, de nemértem...magyarayd meg stb stb
Még egyszer mondom senkit nem áll szándékomban megbántani.
A bizti supresszor tenyleg egzszerubb, de a ferrit ellenutemben felakkora mint a noniso DCDCnel, es nem buszma nagy. Persze az is igaz h ket FET kell hozza...tulajdonkeppen alkatresz szamban tényleg több.

svejk

Én úgy szűrtem le Szalival a párbeszéded, hogy Ő kérdezett általánosságban, Te válaszoltál értelmesen okosan, Ő visszaírta hogy akkor tényleg nincs általános recept bújni kell az App-note-eket, amint ahogy Te is tetted.
Utána jöttél Te a 10548-cal..

No de nem akarok én már megint döntőbíró lenni, van nekem már elég bajom ebből. :(
Mi emberek szeretjük a kész p.. meleg málét.  
Én sem vagyok másként.
Én sem kapok sokszor kielégítő választ a kérdéseimre, olyankor átgondolom hogy biztos jól kérdeztem? -általában kiderül nem.

A jó tanácsok egy ilyen nagy fórumon pedig sokszor elsiklanak mert még jön másik 10 "jó tanács", aztán már kár is volt kérdezni...

000000000

Az alabbiak eleg jo általános receptek a gyűjteményemből.

svejk

Lementem őket, köszi!

svejk

Egyébként létezik egy magyar nyelvű biblia a Nyák-ról. Ha legközelebb megyek az ismerősömhöz laminált nyákért, felírom a szerzőt és a könyv címét.
Úgy 400 oldal lehet...

000000000

Ez is egy eleg altalanos anyag
http://www.ti.com/lit/an/szza009/szza009.pdf" TARGET=_fnew>Texas_PCB_design

000000000

Teljesen általános recept nincs a mérnöki tervezésben, mint ahogy a nőkre sincs.
Nekem osztalyozva van a PCB tervezes aszerint h analog, OPAMP, audio, DCDC power electronics,uController, High speed, High Voltage, High Frequency, Keithley Low Level Measurements, EMC-EMI stb ezekre szakmailag lehetetlen altalanos szabalyt felallitani

000000000

Tulajdonképpen Maxwell bácsi egyenletei a jó meleg málé ellensége, ha nem találta volna ki most egyszerű dolgunk lenne...

svejk

Te egyébként profi szinten vagy az elektronikában?
Azaz ebből is élsz?
(persze csak akkor válaszolj ha nem nyűgös)

000000000

Ezerrel motorvezerlunk, hogyan is kell földhuzalozni a hajtást?
http://www.otocoup.com/DocTech/Stepper_cont_driver_bip_2.8A_L6208_App_Note.pdf" TARGET=_fnew>szemléletes anyag