Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

És azokat hova teszed, ha már így felizgattál bennünket, ne titkold. :)

svejk

Már többször felraktam ide is...

svejk

A dióda 1N4148, a tranyó valamelyik gyors kapcsoló a 2N sorozatból, esetleg BC640.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/tl494.JPG" border=0>

s2k5ycubj

A lényeg a gyors gate-kisütés a minél kisebb veszteség miatt a fet-en.

s2k5ycubj

Talán kicsit érthetőbben:nem izzad a fet feleslegesen.

s7manbs8

Akkor annak a Tl494 nek a kimenete olyan, hogy felfele elég gyors csak lefele nem ? Az a totempole nem kell csak ez az egyik fele ?

svejk

Nyitott emitteres a kimenete.

s7manbs8

Aha tényleg most megnéztem az adatlapját is, úgy akkor nem kell feleslegesen több alkatrész is amit a z IC tud végül is.

000000000

Nem kell meg mutatni az eletronika rejtelmeit mindenki saját tudása szerint probálja megoldani az elé kitüzöt feladatokat ha kell!
Nem szokásom versenyezni mi jobb mi is roszabb...

000000000

Npn és egy pnp pus pull kapcsolásként a fet gatera tl494 közés jol bevált meg oldásként !:)

Virbo

Urak!

Szükségem volna egy kis segítségre:
Adva van egy dzsípíesz tápegység (12/5V). Na ennek a kis rohadéknak 3,8V jön ki a kimenetén terheletlenül, ha rádugom a kütyüre, akkor meg van hogy leesik 0-ra (ilyenkor a visszajelző LED is kialszik), de van hogy "csak" 2,3V-ra esik vissza.  
Maga a GPS jónak tűnik, leforrasztottam az akksiját, akkor is ezt csinálta, és másik tápról hajtva működik.

A rossz tápban egy 34063-as IC-re épülő Step-Down konverter van, a kapcsolás egyezik a gyárival. Kondikat cseréltem, minden ellenállás, dióda, és maga a tekercs is megfelelő. Mi lehet a nyűgje? Tönkrement az IC?
(Nem volt semmiféle előjel, egyszer csak nem kapcsolt be a kütyü.)

ggdr57dg

Nagyon okosat fogok írni: szoktam volt mondani, ami rossz, az egészen addig általában jó volt, míg rossz nem lett, mert akkor ugye elromlott...

Építő jelleggel: barátkozzál a gondolattal, hogy tönkrement az az IC.

mxjj54gxi

"Egyébként én sem szeretem a 494-et, de még a mai napig is a kapcsolóüzemű tápok java része ezen alapul. "

Hát azért ez nagyon érdekes vélemény!
Tudod, hogy én aztán ezrével javítottam tápokat, de hál istennek én ezzel a retyeráttal már vagy tíz éve nem találkoztam!

mxjj54gxi

Egy ilyen IC talán egy százas, ki kéne cserélni...
Előtte esetleg a fesz vcs-t néz meg, jól megy-e?

Szalai György

Jesszus mi lett itt. (De hát én csak kérdeztem egyet ártatlanul.)
Bocsánat, hogy nem úgy működöm ahogy elvárod, (és ezzel bosszantalak) de az utolsó pillanatban remek kifogás jutott az eszembe.
Jó Róbert Gida módjára oda kellett volna írnom a végére, hogy „ELMENTEM
MINGYÁR GYÜVÖK DÓGOMVAN R. G.”

Kérdeztem 08:01-kor, 09:47-kor linkeltél 4db nem egyszerű tartalmú .pdf állományt, összesen 21 oldal terjedelemben, 12:58-kor megkérdezted, hogy figyelmesen elolvastam-e.
Nem haragszom, (sőt köszönöm) nem olvastam figyelmesen, épp csak belenéztem mindbe, elborzadtam, létrehoztam nekik egy alkönyvtárat a gépemen, és elmentettem őket a hideg téli napokra. (Azóta már a többit is elmentettem.)  

Igen, pont az az „egy összefoglaló, szájbarágós lehetőleg magyar terülj terülj asztalkám” kéne, amiből egy hozzá nem értő, aki most kezd tervezgetni, szépen megnézhetné hogy milyen működésmód esetén milyen szempontokat tartson szem előtt. Magad utalsz rá a #10566-ban, hogy lehet az áramköröket okosan csoportosítani, és a hasonló működésmódúakra már lehet hasonló tervezési szempontokat felállítani.

Sajnos ezen a téren is felbillent a világ, hiszen már annak is van lehetősége panelt tervezni és készíteni, akinek az áramkörtervezésről nincsen ismerete, kész áramköri rajz alapján dolgozik, az egyes alkatrészek tulajdonságait is csak felületesen ismeri, több alkatrész funkcióját nem is érti.