Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Tudom, hogy a vezérlő építés is hobby, de kell hozzá kitartás.(mazohizmus) :))
Egy CNC gép árához képest elérhető áron vannak MSD vezérlők és soha semmi gond velük!

lari

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Egy 3 fázisú villanymotort kellene kapcsolgatnom, egyik irányból a másikba, egyik végállásból a másikba, automatikusan járna.
Az a problémám, hogy ha a két végállás között lenne leállítva, akkor nem tudja, hogy melyik irányba induljon el, ill., mindkét mágneskapcsoló egyszerre akar behúzni.
Igaz, hogy a gyorsab "győz" de attól még csinálhat fáziszárlatot....
Hogyan tudnám ezt kiküszöbölni?

wcsxp0uxa

A lehetséges zárlatból kiindulva arra következtetek 2db relével oldottad meg ,mindegyik az egyik irányba kapcsolja a motort .
Én úgy csinálnám ,hogy az egyik relé a 3fázist kapcsolná ,a másik relé  pedig a fázisok bekötését variálná (forgás irány), így kizárható a zárlat. A két végpont közötti leállítás esetén , az iránymeghatározó relé nyugalmi állapotától függően indul el a relé a megfelelő irányba.

xg2w6ib9x

Létezik, olyan ipari nyomógomb, ami nyugvó állapotban zárt kontaktust tart fenn. Ezen a zárt kontakton keresztül kapná M1 mágneskapcsoló a meghúzó áramot. Ugyanennek a nyomógombnak van egy záró kontaktusa is, ami megnyomáskor zár, miközben a bontó kontakt megszakít. Ez a kontaktus indítaná M2 mágneskapcsolót, mindig ugyanabban az irányban. A nyomógomb megnyomásakor M2 meghúz miközben M1 meghúzása gátolva van. A motor elindul és utána az oda vissza mozgató reteszelés veszi át az irányítást. Első körben ez jónak látszik, de azért alaposabban át kellene gondolni minden helyzetet, főleg, amikor a mozgatás a végállás közelében van.

xg2w6ib9x

Lehetne még PLC-s vezérléssel is valami elegáns megoldást találni, de az biztos, hogy költségesebb játék lenne

000000000

Laikusként gondolva biztos van olyan mágneskapcsoló aminek mindkét állásában vannak érintkezők igy csak a motor és e között kellene a megállítókapcsoló az irány a relé meghúzása vagy nyitási állásától függően maradna meg arra indulna el amerre előtte ment és a két végálláskapcsoló vezérelné az irányváltást.

xg2w6ib9x

Egyébként ez esetben van jelentőssége, hogy ugyanabban az irányban folytassa a haladást, ahol abbahagyta ? Mert ha nincs, akkor csak egy felesleges körülménnyel bonyolítjuk a feladatot.

lari

Nincs jelentősége, hogy köztes leállás esetén merre indul....
PLC ehhez a feladathoz túl költséges lenne...

lari

Ez az ötlet is jónak tűnik... Átgondolom...Köszi!

mxjj54gxi

Ezt "hivatalosan" úgy szokták megcsinálni - ha mindenképpen muszáj az egyik irány= egyik relé , másik irány=másik relé -, hogy a relék egymást "reteszelik".
Azaz az egyik relé egy bontóérintkezőjén megy át a másik relé tekercsvezetéke, és fordítva.
Így, ha egyik meg van húzva, akkor a másik relé már nem tud behúzni és vica versa.

xg2w6ib9x

Igen, igen, csak itt még egy plusz feladat is felmerül, nevezetesen nem elég megállítani a motort, ha elérte a végállást, hanem ellenkező  
forgásiránnyal el kell indítani a motort.
Csináltam egy-két gyors skiccet, aztán arra jutottam, hogy  ezt alaposabban át kell gondolni, minden eshetőségre kiterjedően.
Este megrajzolom, ha lesz egy kis időm.

lari

Úgy ahogy mondod...
Sőt még az is eszembe jutott, hogy a végállásoknál kellene kis időzítés, hogy ne kelljen azonnal forgásirányt váltania a szerkezetnek, de aztán lemondtam róla mert egyrészt költségesebb lenne, másrészt a motor hajtóműves, tehát viszonylag hamar leáll és a teljesítménye is nagyon kicsi....

3ihs2v23

Meg tudnátok mondani, hogy LPT kábelből hányféle szabvány bekötés létezik?

Elkészítettem a cnc gépem trafóját és ki akartam próbálni meghajtani a motorokat, de nem sikerült. Utána átmértem a számítógép és az LPT-kártya közti LPT-kábelt és a következőképpen volt átvezetve. 1-1, 2-15, 3-13, 4-12, 5-10, 6-11, 10-5, 11-6, 12-4, 13-3, 14-14, 15-2, 16-16, 17-17, 25-25

Az LPT kártya leírásában pedig az 1. lábtól a 17. ig egy az egybeni átkötés, 18. tól 25. ig pedig mind föld.

Üzletben hogy kérjek olyan LPT kábelt ami nekem jó?

s7manbs8

Az valami laplink kábel lehet vagy soros is van olyan nagy csatival stb ...

5z7aew5x

Ez a kábel biztos, hogy jó lesz. Bár kíváncsi lennék a "köztiarc" interfece kártyádon milyen csatlakozó van? Nálam ez a kábel működik.
http://www.alphasonic.hu/product_info.php?cPath=12_110&products_id=551" TARGET=_fnew>Parlell kábel
[#integet2][#wave]