Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ellenáramú fékezésnél azt hiszem van valami forgásirány érzékelő is a vezérlésben.

PSoft

Szerintem az E400-ban nem volt.
Az esztergályos "rutin"-jára volt bízva a főorsó nullára állítása az ellenáramú fékkel.:))

hostya

"Valamelyik E400-as esztergapadnál is ellenáramú fék volt."

Mindeggyik E400-al lehet "kontrázni".  :)

Nem egyenáramú féket akartál írni..?

Voltak olyan E-400 példányok, ahol a 3f.főmotor egyik,(vagy mindhárom) fázistekercsére a 3f kikapcsolása után, 24-36V egyenfeszt kapcsoltak.
Na ez fékezett rendesen, és az volt az előnye -meg a hátránya is-, hogy a fékhatás a fordulatszámmal arányosan változott.
Nagy fordulat>nagy fékhatás,0fordulat>0fékhatás, ezért kézzel is helyzetbe lehetett hozni a tokmányt, hogy a tokmánykulcsot használni tudja az esztergályos.
Ha hosszabb ideig álló helyzetben volt a gép, akkor viszont az egyenfesz miatt melegedett a motor.

Szalai György

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Lari1.jpg" TARGET=_fnew>Esetleg egy polarizált relés változat?

PSoft

Persze,...rosszul fogalmaztam.
"kontrázni",mindegyikkel lehet.:))

Ismertem az egyenáramú fékes E400-asokat is.
Valóban,hibája volt a melegedés az állandó DC fék miatt.

Párat átalakítottam impulzus fékesre.
Lényege az volt,hogy egy DC-24V ra feltöltött elko kapcsolódott 0 állásban egy segédrelé(KR11) mágnestekercsére.
A kondi a segédrelé tekercsén kisülve,meghúzta azt.
Az elko értékétől függött a fékidő.
Az E400-asnál is jól bevált,egyszerű kapcsolás volt.
Egy olasz gyártósor forgóasztal impulzusfékéről vettem az ötletet.:))

Az E1N-nél magamnak is megépítettem,de a menetes hátlap miatt,ott csak nagyon kicsi fékidővel/impulzussal vált be,és csak lassításra.

sasi

Jó, és egyszerű a motorra adott egyenáramommal történő fékezés.
Nálam a padlásajtó nyitó egy áttételes villanymotor, mely olajcsere után visszaforgatott (előtte meg hidegben nem indult), és néha a mosott ruha teregetésekor a nejemet a padláson tartotta (hőszigetelt nehéz ajtó, meg József Attila...), némi kaján vigyor után az egyenáramú fék meghozta a megoldást, meg a családi békét...[#wink]

s2k5ycubj

Erről dc fékezésről tudnál írni egy kicsit,nekem az esztergámon a régi motor helyett egy három fázisú 2,2kw os van.Jelenleg úgy fékezem,hogy egy 5,6ohmos ellenállásra(középen csapolt) "sütöm" rá a tekercseket,valamennyire működik de nem az igazi.Pedig jó lenne pl.menetvágásnál.Sajnos én nem tudok kontrázni,mert a gép kivitele nem engedi.

hostya

"Pedig jó lenne pl.menetvágásnál.Sajnos én nem tudok kontrázni,mert a gép kivitele nem engedi."

Menetvágásnál pedig (szinte)mindig kontrázni kell..! :) (ha csak nem TOS SV-18-ad van,mert annál a gépnél kontra nélkül is lehet menetet vágni ) :)

Olvasd el a #10679-et, ott a megoldás..!

s73tgf9vg

Üdv!

Van egy 110V 200W-os "cartridge heater"-em. Ehhez szeretnék digitális hőfok szabályzót csinálni (3D nyomtatóhoz) amit rotary encodrrel állíthatok (vagy LPT portról). Van még hozzá egy Thermocouple-om (K) és egy MAX6675-ös erősítőm.
Jó megoldás az, ha egy PIC-el generálok négyszögjelet egy tranzisztornak? Ha nem, akkor várom az ötleteket. Porszívós és villanykapcsolós dolgok úgy láttam nem tudnák megfelelően működtetni.

5z7aew5x

Érdekesség képpen, nekem is 3 fázisú motor van most az esztergámon, de én frekiváltóról hajtom. Ott a frekiváltó fékez DC-vel, és be is állítható a fékezési idő.[#integet2]

wzc80zbf7

Csinált már valaki TB6560-as vezérlő upgradet / fixet?  

Itt egy link: http://www.cnczone.com/forums/general_electronics_discussion/110986-how_i_fixed_my_chinese.html" TARGET=_fnew>TB6560 FIX

Ha valaki esetleg tudna nekem benne segíteni megköszönném!

s7manbs8

Na de akkor már nem egyszerűbb venni egy jobbat, amiben ezek benne vannak ? Elég hosszú az a lista ...

wzc80zbf7

Nemigazán mert nincs pénzem rá. Most egy 74HC14 és egy kondenzátor csere nem nagy kiadás. Egyébként se tudnék akkor mit kezdeni ezzel.

sasi

Nagyon egyszerű megoldás, az egyik végállásban a motor egy tekercsére kb. 35 V egyenfeszültséget kapcsol egy jelfogó. A motor így azonnal megáll, de itt nem ez volt a cél, hanem az, hogy a teher (padlásajtó) ne forgassa vissza azt nyitott állapotban.
Esztergához ez a fékezés kevés lenne.  
Az esztergámat, otako-hoz hasonlóan frekvenciaváltóról működtetem, melynek sok előnye között a programozható fékezést is használom, már vagy öt éve, teljes elégedettséggel.  

s7manbs8

Igaz, végül is ettől a pár cucctól sokkal jobb lesz a cucc .