Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

15 eve tervezek elektronikakat, de nem ebbol elek

svejk

Kész rémálom egy H híd...
Sokszor a profik is szívnak, én is éreztem eleget a saját bőrömön.
Kompromisszum nélkül szinte lehetetlen.
És még a különválasztott jel és power GND-jű FET meghajtók sem varázsszerek.

ggdr57dg

Én is gyűjtöm ezeket a leírásokat. http://www.st.com/internet/com/TECHNICAL_RESOURCES/TECHNICAL_LITERATURE/APPLICATION_NOTE/CD00003789.pdf" TARGET=_fnew>Ez itt na meg http://iitkgp.vlab.co.in/userfiles/9/file/Stepper%20Motor%20TUTORIAL.pdf" TARGET=_fnew>ez itt érdekes lehet. Pláne, hogy L297-L6203 építése egy következő projekt nálam.

Kicsit lejjebb http://www.st.com/internet/com/TECHNICAL_RESOURCES/TECHNICAL_LITERATURE/APPLICATION_NOTE/CD00003774.pdf" TARGET=_fnew>ez a link is megtalálható, és valahol korábban pont Te linkeltél egy rajzot (markcomp az elkövetője) ahol hasznosítják is az itt tanultakat. Részben legalábbis. http://forum-cnc.pl/index.php?topic=55.0" TARGET=_fnew>Ezen az oldalon bővebben ír róla.

000000000

Hát atol függ milyen kapcsolásban használod a tl494!
A tl494 áram védelem nem probléma meg oldhato vele az eredön lévö feszültség figyelés és be avatkozás is per pilanat is müködik belöle egy 500W inverter 12V rol +/- 35v iverterként 6db IRFIZ44 FET kel a végén mai napig gond nélkül üzemel kb 10 éve vissza menöleg! :)

s2k5ycubj

Ebben az a zseniális,hogy kérdez valaki,erre érkezik egy csomó válasz.Jók is meg más is,de egy ilyen esetből rengeteget lehet tanulni.Kifejezetten hasznos,és más nevében is köszönöm a Svejk korrekt és különböző nehezen megtalálható dokumentumokkal teletűzdelt válaszait!Ha kérdezőnek talán nem is segít,nekem és remélem még sokaknak hasznos információk kerülnek a birtokunkba.

000000000

egy estebol statisztika, de persye mindenki a sajat portekajat dicseri...ez vegulis ertheto.....hmm hallottal mar olyanrol h cycle bu cycle current limitation? meg hogy current mode control vs voltage mode control? el tudnad mondani ket szoban mi a kulonbseg, elony hatrany közöttük?

mxjj54gxi

A TL494 egy régi, elavult vezérlő, arra fejleszteni ma már azért is badarság, mert ha záros határidőn belül valamiért behal, esetleg csak drágán, vagy sehogysem lehet pótlást szerezni.
Több mint húsz éves technika, nem kéne ezt ma már erőltetni, sokkal korszerűbb, jobb hatásfokú, többet tudó céláramkörök vannak.

000000000

Igen ez igy van, persze az is igaz h egy UCC3808 legalabb 500Ft, de  ha a TL494 melle meg berakksz fet meghajtot akkor az is annyiba van. Ami tetszett a jo oreg matuzsalemi 494ben h ket muveletis bemenete van, es egyszer amikor kettos vissyacsatolast kellet alkalmaznom ehhez nem kellet kulon dual muveleti. Ami meg jo h nullkozelben szepen mukodnek a 494 muveletieinek bemenetei, sot -0,5Vig, ami sok normalis muveletirol nem mondhato el

000000000

csak raktak volna legalabb neki fet meghajto kimenetet, dehat eyert alkottak meg az SG3525-öt

000000000

De urak közeleg a Húsvét, ezért ha bárkit megbántottam elnézést kérek, és Kívánok Mindenkinek Kellemes Husvéti Ünnepeket, no meg jó kis elektronikai építgetést locsolkodás után,másnap, persze ha az asszony megengedi. És persze inkább a tányérok repüljenek mint a megépített panelek. ..Nálam inkább az utóbbira látok esélyt...

s2k5ycubj

Jó fetmeghajtónak az 555-ös,nem kell csak egy soros ellenállás. De csináltam régen csak ellenállásokkal fet meghajtást,de nem mindig sikerült jól,nem lehetett annyira határra terhelni a feteket.

s2k5ycubj

Viszont kívánom!

svejk

Barkácsban a TL494 kimetére pluszban egy dióda egy ellenállás és egy gyors PNP-s kapcsoló tranyó kell. Hathatós fet-meghajtás érhető el.

s2k5ycubj

A "gyári" autóhifi tápjában pont így van szinte az összesben csak tl 497-el.Ja és mindenféle szabályzás nélkül fixen 49%-os kitöltési tényezővel,csak a hőkapcsoló van rákötve.

svejk

Egyébként én sem szeretem a 494-et, de még a mai napig is a kapcsolóüzemű tápok java része ezen alapul.  
A FET meghajtás nem gond, mert mivel általában ezek a tápok hálózatról mennek, kivétel nélkül trafós leválasztást alkalmaznak.