Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

Az azért nem jó, mert csúcsértékre tölti a kondit, és magasabbat fog mérni, mint kéne.
Van valahol az ST oldalán ezekről a vezérlésekről egy jó pdf,megpróbálom megkeresni, abban van egy ábra, ami jól magyarázza, hogy ki mit miért csinál.

mxjj54gxi

Na itt van:
http://www.st.com/internet/com/TECHNICAL_RESOURCES/TECHNICAL_LITERATURE/APPLICATION_NOTE/CD00003774.pdf" TARGET=_fnew>stepper motor működtetés
Második oldal alján ott a motor áramának időbeli lefutása léptetéskor és tartáskor.
Ez egy ohmos elemen pont így jelenik meg.
A névleges érték az IL, erre van a komparátor beállítva.

svejk

RC taggal nem csúcsértékre hanem számtani középértékre töltődik a kondi. [#ejnye1]
Az effektív érték pedig, -amit tudni szeretnénk-  négyzetes középérték.

svejk

Hibás az elvi rajz!
A Sen1,2 bemenetre csak ideális esetben, -pl. tökéletes topológia- és a csillagok együttállása mellett lehet direktbe kötni a shöntökön eső feszültséget.
A gyakorlatban mindig kell egy RC tag, melyet általában kísérletileg lehet megállapítani.
indulásnak jó az 470 Ohm-2,2 nF  
Az ellenállás 100 Ohm és 4,7 kOhm közt legyen, a kondi 220 pF-22nF közt.  

mxjj54gxi

Az általam citált állományban a 11. oldalon éppen azt mondja, hogy nem szabad szűrőtagot betenni, mert olyan az L297 belső rendszere, hogy eltünteti a tüskéket.
Most akkor mi van?

svejk

Tudom... az ST szerint...De számtalan gyári panelt tanulmányozva mindegyiken ott van.
Saját tapasztalatom szerint is teljesen megvadul nélküle. :(

svejk

Vannak olyan kapcsolások, ahol maga a shöntöt is shöntölik több száz uFarad-dal.

mxjj54gxi

Na erre voltam kiváncsi! A  gyakorlati tapasztalat űbereli a katalógust!

mxjj54gxi

Azért azzal van némi ellenérzésem!
Hogyan lehet akkor dinamikusan áramot szabályozni rajta, ha a lépéssebesség állandóan változik?
Egy állandó lépésfrekinél jó lehet, de amúgy?

svejk

???
Nem élőben láttam, valahol a NET-en kering a kapcsolás. 100uF 15kHz-en pár Ohm, nem sokat zavar a tizedes shönt mellett.
Talán az az elgondolás hogy a lépés első ütemében nagyobb áramot enged.  
nem tudom nem próbáltam.

000000000

Megmérem majd, de a motor még melegszik.
Most akkor mi legyen az RC taggal? Tegyem-ne tegyem - ha igen, hova?

svejk

Ennyi idő alatt már kipróbálhattad volna :(
ahol van:
http://www.electronics-lab.com/projects/motor_light/011/schematic.gif" TARGET=_fnew>itt
http://www.2a.pl/~mark/cnc/l6203/ster6203-17.gif" TARGET=_fnew>itt is
Valóban a képtalálatok közt alig akad kapcsolás ahol van, nekem mindig kellett.

s7manbs8

úgy kel csinálni, hogy a L297 látát odaforrasztod a L298 éhoz alulról meg az sense ellenállást is nem kell oda kondi akkor ... :)

s7manbs8

Most az L298 Enable lábain milyen értéket mérsz ???? Állandóan 5V vagy szaggat, mert ha nem akkor nem is szabályozódik pl. és azért folyik annyi áram amennyi csak tud, mintha  a tápra közvetlen kötöd a motor tekercsét.

svejk

Ne írj már hülyeséget, az Enable az engedélyező bement normál esetben fix H szinten kell hogy legyen!