Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Ezen belül is a Tesla switch. Nagyon érdekes írás.

keri

Kár hogy az alapvető fizikával nincs tisztában aki ezt írta.

keri

Ezen felül Tesla értelmes ember volt. Aligha csinált ilyet. Bár volt pár melléfogása, de azok az akkori ismeretek szerint logikus melléfogások voltak.

keri

Egyáltalán Tesla idejében létezett dióda?
Még elektroncső formájában sem nagyon, legfeljebb szikraköz,ami kb. diódaként működött nagyfeszültségen.

000000000

Ha elolvastad a cikket, ott azt írja, hogy mechanikus kapcsolóval váltogatta az aksikat. Azt írja, hogy 100Hz és 800Hz közt. Azért becsókolnék annak a kapcsolónak, amelyik ezt a sebességet tudta!

000000000

Srácok egy kis segítség kellene!
lenne egy fotó! amit ki szeretnék CNCzni hogy tudnám összehozni Cimco, Art Cam, vagy AUTOCAD progikkal a legegyszerűbben?

keri

Na látod CSAK és kizárólag ezért nem tud működni :D de ha megoldják a kapcsoló problémáját akkor dőlni fog az energia :D 100Hz még lehetséges, egy gyújtás megszakító tudja ezt.

9npx2xk89

Ez a 28V-al is melegedett. Szerencsére van itthon egy fecskendőnyi hővezető szilikon, és fabrikáltam   a chipre egy hűtőbordát, ami a hőt a központi hűtőig vezeti. Ha kicserélem egy normál állóra, akkor azért arra már lehet egy jó bordát rakni, ha 36V-ot el kell bírnia, nehogy a 28-tól már elhasaljon, mert az nagyon durva.

000000000

protect 78xx :
35V kikapcsol!
160C kikapcsol!
[#papakacsint]

9pk59nuy

Régebben a félvezetők sem az áramerősséget sem a magas periódust nem bírták.
Ezért például a nagyteljesítményű villanókat úgymond "szinkronvibrátorral" szerelték. Ezer Hz körül működtek.

9npx2xk89

Raktam fel videót a mostani gépről, panelt fúr.
Vezérlő és táp még nincs dobozolva, de ebben a 4 napban jutott 3 óra a cnc-re kb., és ebben benne volt egy új táp legyártása is. A vezérlő baloldalán található a szuper hűtés a 12V-os chipre, fél óra alatt ennyire tellett. Az alu lap langyos, hővezető szilikon van derékszögű függőleges lap és a chip között.
Ezzel a táppal 1200mm/perc az amit ez a mechanika bír, (12-es menetesszár danamid orsókkal) A fúrás csak 600-al ment (G1), a kihúzás már itt is 1200. Akinek van kedve számolja meg a lukakat a panelon cirka 150darab 4 perc pár mp ahogy a videón látszik.
Ilyen hangja van a kressnek, ez az egyik ok amiért cserélem, és ez most nem is a max. sebesség volt. Ahol halkabb, ott letakartam a mikrofont.
Látható az a notebook amivel nem lehet cnc-t vezérelni, és közben mégis. Sajnos a mobilfényt nem tudtam kikapcsolni menet közben, ezért mach3-ról nincsenek túl jó képek, de hát olyat meg már látott mindenki. T nút asztal helyett ez a pozdorja van síkba marva, majd az új gépen már rendes asztal lesz, és nem ilyen móricka aluprofilból lesz, hanem tömör aluból.
Köszönet a táppal kapcsolatos építő jellegű hozzászólásokért. Eszembe sem jutott volna letekerni egy bolti tekercsből, és biztos nem figyeltem volna az LM7812-es hőfokára.  
http://tele-work.hu/fur_a_cnc.mp4" TARGET=_fnew>Az új táppal fúr a cnc

000000000

Én, ha nyákot fúrok, akkor 800mm/min a fúrás és 2200mm/min a pozicionálás. Elég szép látvány az is. 0,4mm-es fúrót viszi szépen, de az 1,2mm is ezzel megy.

9npx2xk89

Ezzel a táppal és ezzel a mechanikával az 1200 is szép eredmény szerintem. Neked gondolom nem menetesszár a meghajtásod :-)  
A 800-as fúrást még bírta volna szerintem, de nem azon a 200-on múlik.
Az új gépben már golyós orsók lesznek, az azért kicsit más.

9npx2xk89

Ez a 7812-es kicsit idegesít, mert ugye melegszik, meg ugye korlátozza a motorok sebességét.
Ki fogom mérni az 5V a 12-ről csinálja e a tápot, ha nem, akkor elvágom, és rakok oda 12V-ot, ha igen akkor még kérdéses mit szól hozzá, ha egy második tekercset rakok a toroidra, azt egyenirányítom, a földeket összekötöm, és ehhez az ic-hez csak 15v-ot viszek.

000000000

Nem elektronika de mivel ide tetted a videót ide írom, hogy nagyon tetszenek a hobby megoldások a gépen.