Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

1. pont---tehát servo
2. pont---fékes szervo

besirkyjh

Szia  

Biztos hogy szükséged van a 400mm/s (24 000mm/min ) mozgásra is 1200mm hosszon ? Ezen bukhat az egész projekted , szerintem .
Ha jol selytem foto és video is készülne ugyan azzal a sliderrel .Fotozáshoz tökéletes a léptetö motor egy mikrocontrolleres vezérléssel ( PC vagy laptop nem járhato a 24h max idö és a mobilitás miatt ) egy viszonylag nagy csigakerék csigaorso áttétel ( 40:1 - 30:1 ) ami már megtudja tartani ezt a sulyt és akkor akár 90%-át is elveheted a tartoáramnak .
Videozáshoz egy sima dc motoros (  3 - 6000fordulatu ) szintén csigaáttételes hajtás is alkalmazhato a folyamatos mozgás miatt.  
A két felhasználást összevonva elég kompromissum gyanus a dolog .

Szalai György

„Sajnos a léptető akkor is fogyaszt ha nem megy mert kell a tartáshoz is az áram.”
Rövidrezárt kapcsokkal? Vagy SmCo mágnesű léptető motor?

000000000

Akkor próbáld ki rövidre zárt kapcsokkal és meglátod hogy terhelés hatására szép lassan elmászik.
Hiába van rövidre zárva csak akkor keletkezik áram a tekercsben ha forog, de ha lassan forgatod olyan mint ha egy üveg lekvárban forgatnád a kanalt.  
Hülye hasonlat , de hirtelen nem tudtam másra asszociálni.  
6kg megtartani így képtelenség, esetleg egy önzáró csiga áttétellel és így nem kell a motornak tartó áram.
De ez azt a problémát hozza magával hogy 12 volton nem tudod megfelelő sebességgel pörgetni a léptetőmotort.
Míg egy szervó motor akár lehet 12volton is 3000-4000 fordulatra képes.
Például Svejk DSSC ablaktörlő motoros szervó rendszere.
Igaz ott a motor 24 voltos , de akár ezt ki is lehet cserélni egy 12-es verzióra.

000000000

Bocsánat, de nem említettem a másik konstruktőrt Dorogi és Svejk által konstruált Servo Controller.

rd6i9rg83

Sziasztok!

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, nem is gondoltam, hogy ennyien segítenek. :-)

A magam részéről egyre jobban húzok a DC szervó felé. Igaz, egy léptetővel talán egyszerűbb a lassú mozgás megoldása, viszont a gyors mozgásnál már gondok vannak és egy kicsit aggaszt a léptető rezonanciája.

Kis számolgatás:
Ugye szíjas hajtás lesz. Ha közvetlenül a motor tengelyére rakok egy 30 mm átmérőjű tárcsát, akkor az azt jelenti, hogy egy teljes fordulatra a kocsi 94,2 mm-t halad.
Ez esetben a kívánt leggyorsabb sebességhez, ami 1200 mm/5 sec = 240 mm/sec => 2,55 fordulat/sec = 153 fordulat/perc. Ennyi maximális fordulat kell.

Nem vettem figyelembe a felgyorsulás/lelassulás útját és idejét, illetve a 30 mm-es tárcsa sem pontosan 30 mm, de nagyságrendileg megmutatja a szükséges maximum fordulatot.

Nézegettem hajtóműves DC motorokat. Egy ilyen motort lehetne vezérelni, léptetni?
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=191880" TARGET=_fnew>MOTOR 1, http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/175000-199999/191880-da-01-en-PLANETENGETRIEBEMOTOR_DSMP420_12_024_BF.pdf" TARGET=_fnew>ADATLAP

Bár nem olcsó, viszont kicsi, erős és pontosan ilyen motort már láttam hasonló sínes kameramozgató rendszerben működni. (amerikai, profi rendszer)

Ezeken nincs enkóder, így is megoldható a vezérlés? Úgymond "vakon". (Ehhez a részhez már nagyon nem értek, elnézést ha hülyeségeket kérdezek.)

Ebben elméletileg 1:24 bolygóműves áttétel van. Igaz nem önzáró, de lehet elegendő arra, hogy a rövidre zárt motort ne tudja elforgatni a 6 kg.  
Nagyságrendileg (statikusan): 6 kg = 60 N, 30mm-es tárcsa esetében a hajtóműre visszaható forgatónyomaték 0.9 Nm. Ez leosztva 24-el = 0,0375 Nm. Ekkora erőnek kell ellenállnia a motornak.
Kérdés, hogy ekkora erőt meg tud tartani rövidre zárva vagy Pál által említett probléma lépne fel és szép lassan elmászna?

Kint USA-ban is van hasonló motor: http://www.motiondynamics.com.au/planetary-gearmotors/planetary-gearmotors-dc/36mm-brushed-planetary-motor-47-rpm-0.8-nm.html" TARGET=_fnew>MOTOR 3
Bár ez kicsit gyengébb, de jóval olcsóbb.

De ha valaki tud itthon hajtóműves DC motort, ne tartsa magában. :-)
Hajlandó vagyok kompromisszumokra, nem a világ vége, ha mondjuk a legnagyobb kisajtolható sebességen 8 sec alatt megy végig, de a végső célom az, hogy egy széles körben felhasználható, kényelmesen kezelhető eszköz szülessen.

svejk

Ilyen hajtóműves motor van minden 3000 Ft-os barkács akkus csavarbehajtóban, nehogy pénzt adj ki érte.
Ha tökéletes mozgást akarsz akkor kell az encoder, vagy tacho generátor, ami lehet szintén barkács megoldás.
Magadnak sok mindent meg tudsz csinálni, ha van vénád hozzá, sok jobb-rosszabb ötletet is tudunk adni, de a fórumtól komplett megoldást ne várj.
Komplett megoldásért keresd meg Tibor45-öt, Ő már fejlesztett ilyen eszközt, ha jól csíptem el a szavait a múltkor.
(itt a fórumon a Robsy-s topic gazdája)

(a rövidrezárt DC motor valóban elmászik)

wcsxp0uxa

Ezekhez a hajtóműves dc motorokhoz ,találsz fordulatszám szabályzót is (ahol a 28eFt motort kinézted)5-10eFt között ,itt potméterrel tudod szabályozni a sebességet , na persze lcd kijelzés az nem lenne .

besirkyjh

A Conrádnál is vannak egész jo és hasonlo motorok 6000ft-tol felfelé , ott van sima szabályzo is hozzá .
Érdeklödj itt is hátha valakinek van kisebb szervoja és hozzá vezérlö !Szerintem 20W körüli már jo lenne .

rd6i9rg83

Hát én már 2 napja keresgélek motorokat, de hasonló "tudással" rendelkezőt még nem találtam olcsóbban. Ráadásul jobb lenne, ha enkóderes lenne. Bár a lent említett motorból is van enkóderes kivitel a Conrad-nál: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=191878" TARGET=_fnew>MOTOR Kicsit húzós az ára.

Felkeresem Tibort, hátha tud olcsóbb megoldást.
Kösz a tippet!

besirkyjh

Mert nem döntötted el még hogy mevel is szertnéd a hajtást .Léptetö vagy DC vagy DC szervo ?Amit linkelté motort az is DC motor hajtomüvel ezért gondoltuk hogy ilyet szeretnél .
A Svejk is Dc motort ajánlott és én is .
Keress itt akkor szervot .Amiket megtudsz venni a boltban azok árban és méretben is nagyok lesznek Neked .

rd6i9rg83

Én is egyre jobban húzok a DC motor felé. Több emberrel beszéltem és egyre többen a DC motort ajánlják. Szóval most ezt veszem kiindulási alapnak.
"Pörgősebb" csigahajtóműves motort ("ablaktörlő motor") is kerestem, mert akkor meg lenne oldva a súlymegtartás problémája, de amiket találtam azok méretben és súlyban nagyon nagyok. És a legtöbb nem enkóderes.

svejk

Van nagyon sokféle csigás DC motor.
Amik kicsik de erősek, pl. az ablakemelő, vagy ülésállító motorok. Persze encoder nincs rajtuk, de ez ezen barkács fórumon nem szokott gondot okozni, pillanatok alatt applikálnak rá az emberkék egyet.  

Sokkal több problémád lesz majd szerintem a szoftverrel...

besirkyjh

Igy van , nekem is az ülés állito jutott eszembe .BMW525-böl nagyon jo és lapos kis motort lehet berhelni és csigás is ( persze nem a katalogusbol hanem a régebbiekböl , bontoban ) .

rd6i9rg83

Milyen problémákra gondolsz? Már ami a szoftveres részét érinti.