Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Kicsa

Sziasztok!
Ma ismét meghiúsult egy trafóvásárlás,1 db E240-es motorhoz szerettem volna tápot készíteni belőle. Aztán hazafele menet bevillant egy ötlet a fejembe,miszerint a léptetőmotorok tápja pont megfelelő lenne ide.
A kérdésem a következő : A trafó torroid, 500 VA és 32 V. Egyenirányítva valamivel magasabb mint 45 V egyenfeszültségem van,4 db 4700 uF-os kondibankkal pufferelve.
A 3 db léptetőmotor : 2 db 2.1 Nm-es és egy darab 3.1 Nm-es.
A kisebbek talán 3.36 V-osak és fázisonként 1.8A vagy 2.8 A...sajnos eléggé lekopott a felirat rúluk. A nagyról pedig semmi feszültség-áram adatot nem tudok leolvasni.
Klavio Kft-s darabok egyeébként,ha valaki tudja a pontos adatokat,megköszönném. (Már nem látom a weblapon)
A 3 motor mellé beköthetem-e még az E240-es motort is egy PWM szabályzóval?

svejk

Bizony-bizony...[#eljen]

5z7aew5x

Minden hiedelemmel ellentétben félvezető eszközöket, kompenzáló ellenállás nélkül TILOS párhuzamosan kapcsolni!!!! Két PN átmenet maradék feszültsége soha nem lesz egyforma ezért az egyik eszköz rá fog dolgozni a másikra és előbb-utóbb "pukk" lesz a vége. Az igazán jó megoldás ebben az esetben az, ha a trafónak két szekundere van ami szépen egyforma. Toroidnál ezt nagyon pontosan meg lehet csinálni. A két tekercsre egy-egy graetz-et rákötsz a váltó kapcsain keresztül. A negtív pontjukat nyugodtan közösítheted, de mind a két diódahíd pozitív sarkához kössél sorba 10 miliOhm-nyi ellenállást. A két ellenállás közös pontját már kötheted a puffer kondikra. Így megosztottad a hidakon a terhelést, és a hirtelen áramlöketet is bírni fogja. Ezen kívül a feszültség veszteséged 25 Amper mellett 0,25 V lesz. Igaz ugyan, hogy ez 6,25W-ot for disszipálni de inkább a Kantál huzal melegedjen mint a dióda hidak.
[#wave]

Rabb Ferenc

Elvileg igen. Az 500VA-es táp biztosan bírni fogja. Csak a PWM-szabályozott kefés motor zavarszűrés nélkül lehet, hogy megőrjíti a vezérlődet. Az E240-nek árnyákolt tápkábel, a kefékre 100nF-os kondi, a tápkábelbe pedig a motor felőli oldalon egy-egy ferritgyűrű mindkét vezetékre. Pár menetet tekerj rá. Aztán próba. Ha szerencséd van, akkor ennyi elég, ha nincs, akkor további szűrögetés...

000000000

A 2db 2.1-es és 1 db 3.1 motornál 6A-el terhelhető tápegységgel szoktunk számolni. A 6x45=270VA miatt a toroid bővel jó lenne. Ezzel együtt szerintem jobb lenne szétválasztani a az E240-től a zavarok miatt.  

000000000

Aki még nem látta az a dokumentum filmet a tervezett elavulásról annak ajánlom figyelmébe.
Lehet hogy többen úgy ismerik hogy A Villanykörte Összeesküvés.
Undorítónak tartom amit elkövetnek ezzel a fogyasztói társadalom ellen.

http://www.youtube.com/watch?v=UmatL75dO3c" TARGET=_fnew>Youtube video:  A Villanykörte Összeesküvés

Kicsa

Köszönöm szépen mindkettőtöknek!
Volna egy 42 V-os,350 VA-es trafó,torroid kivitel. Ez gondolom,elégséges lenne 1 db motorhoz. (Enkóder nélküli,főorsómotor enne gravírhoz)

svejk

Elég sarkalatos kifejezés a tilos szó.
rengetegszer használnak párhuzamosan kötött félvezetőt ellenállás nélkül is.
A FET-eket nem említem mert az gondolom Te is tudod, csak épp elfelejtetted.
Normál bipoláris szilíciumnál is használják, -de ott mint már valaki írta-  célszerű összeválogatni őket, és ami nagyon fontos még ebben az esetben is, hogy minél jobb termikus kapcsolatban legyenek egymással.

PSoft

Érdekes dolog ez a hővezető paszta.

Tavaly nyáron bontottam a Danfoss VLT230-at(boncolás...#667).

Közel 30 éve összerakott technika.
Kitermeltem belőle többek között,úgy 4-5 "gyufásdoboznyi" hővezető pasztátis.

Semmi kiszáradás/beszáradás,olyan a paszta állaga,mintha tegnap nyomták volna ki a tubusból.
Közel 30év után is,pedig aztán kapott a VLT-ben hideget/meleget rendesen.

Akkortájt,még a kínai rizst vetett,a Danfoss-nál,meg az örökkévalóságnak gyártották az elektronikát.:)

s7manbs8

Főleg ha HITECH erősítőt építünk ... :)

s7manbs8

Lehet véletlenül az űrhajó projectből maradt ki nekik és bekerült a sima iparba is belőle a maradék ... cumó. :)

PSoft

Gondolod,hogy a kínai válogatja őket?

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/T%e1p/IMG_3209.JPG" border=0> http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/T%e1p/IMG_3214.JPG" border=0>

s7manbs8

Az a lényeg, hogy az egy év garanciát kibírja a termék 66 százaléka ... :)

5z7aew5x

Igazad van nem akartam sarkosan fogalmazni és ezzel bárkit is megbántani.
A FET-et nem felejtettem ki mert, PN átmenetről írtam, a FET csatornája meg nem PN átmenet, tehát bátran párhuzamosan köthető (D-S). Ráadásul a FET-nek meg van egy olyan jó tulajdonsága, hogy "lezárja saját magát" ha túl nagy áram kezd folyni a csatornáján.
Sajnos a válogatás sem az igazi megoldás, mert ha maradék feszültségre válogatod, azzal még nem biztos, hogy a termikus driftje is egyforma lesz, tehát lehet, hogy szobahőmérsékleten jó lesz de már 35-40 fokos chip hőmérsékletnél nem.
Ezt mind gyakorlatból tudom, ugyanis dolgoztam olyan helyen, ahol gyártottunk olyan  erősítőket  aminek a szinuszos kimenő teljesítménye 1200W-volt, 27V tápfeszről. No abban volt egy rahedli BD250-es tranyó párhuzamosan kötve, és ez volt a gyengéje a dolognak.[#integet2]

besirkyjh

Természetesen :)
[#eljen]