Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

5z7aew5x

Minden híresztelés ellenére a szűrés 1 amperenkét 1000 uF szükséges, legalábbis régen így volt, tehát neked 26000uF kéne. Tegyél 30000-ret és jó leszel a szeren.[#wave] Viszont őrületes szerencséd van, hogy nem négy darab külön diódát használsz mert így rajzolva bármilyen kondi polaritás mellett qrva nagy durr lenne.[#vigyor] Tessék a két "alsó" diódát fordítva lerajzolni!![#csodalk] AZ induló árammal viszont bajod lesz. Nem elég hogy a toroid ránt egy jó nagyot, még az üres puffer elkókat is fel kell tölteni. A PC tápokban a 230-as primer körben van egy soros alkatrész, olyan kis tárcsa szerű, (VDR vagy PTK nem tudom hogy hívják) Na az pl alkalmas a nagy induló áram korlátozására. De csináltam annak idején olyat is, hogy egy soros ellenálláson/60W-os izzón keresztül kapcsoltam be az áramkört, majd amikor beállt a nyugalmi állapot egy kacsolóval söntöltem az ellenállást/izzót. Ez lehet egy áramfigyelő kapcsolással automatizálni is.

3ihs2v23

Köszönöm a segítségeteket!  

A lágyindító az mi tulajdonképpen? Azt hogy kérjem az üzletben és ezek milyen méretekben vannak, vagy mi alapján különböztetik meg?  

Igen, ez az én felületességem, hogy a diódákat mind egy irányba rajzoltam. :-)

Kondiból gondolom nem baj ha kicsit nagyobb.

A vezérlőtől a motorig a kábelt bonthatóra akarom megcsinálni, olcsó bontható dugót tudnátok ajánlani?

000000000

Ha trafó elé kell lágyindító akkor azt te csinálsz!

ggdr57dg

Vagy http://www.vatera.hu/listings/index.php?q=l%E1gyind%EDt%F3&ob=2" TARGET=_fnew>rákeresel a lágyindítóra az eladó holmik között (nem én árulom)

besirkyjh

Keresd a Sir-Nyeteget Ö biztosan segit Neked és szolj Neki hogy cserélje le a nick nevét mert olyan morbid :)  

000000000

Milyen kategoriás a kis megszakitó a hálozaton?
A..B ez fel van tüntetve a megszakiton az áramhatár melet!
Mert lehet feleslegesen küzdeni a lágyinditoval ha nincs értelme kis megszakito lazán ki birja az inditáskor keletkezö áram lökést!
pl ha 25A van fent és B szintes az ézékelés a kis megszakiton a B az 4x csucs áramnál kapcsol ki az automata vagyis 100A!:)

000000000

Pontositásként..B....C...D  
http://kapcsolo-konnektor.hu/letoltesek/Katal%F3gus-%20Modulk%E9sz%FCl%E9k%20rendszerek.pdf" TARGET=_fnew>Kioldási karakterisztika
[#eljen]

pbalazs

Nem tudod a tápot is loggolni valahogy? Vagy csak a 10 és a 24 órás "áramszünet" végén megmérni a feszt a kondin (akár manuálisan), mielőtt visszakapcsolod.
Olyannal még nem találkoztam, hogy ne tudta volna, amit megadtak az adatlapon.

3ihs2v23

Lágyindítót nem is a biztosíték miatt gondoltam berakni, hanem nehogy a nagy áram tönkretegyen valamit. A neten most olvasgattam, hogy akár leégetheti a zománcot a torroid tekercsben és rövidzárlat keletkezhet vagyis tönkremegy. De nem tudom, hogy a szekunder oldalon mit mennyire bánthat. Főleg a cnc vezérlő az ami drága, amit féltenék.

A falon, ahol lesz a gép, nem tudom milyen biztosíték van. A trafómhoz pedig még nem vettem meg.

Elektrolit kondenzátor 60000uf méret körül hol lehet venni, vagy több 10000-est rakjak párhuzamosan? Néztem a netet, de max. 22000 est találtam.

wcsxp0uxa

Jó ötlet megmérem 6-kor .A legnagyobb bajom vele az ,hogy 2 napot játszottam már vele ,de még mindig nincs elég információm. Amiatt kell ,hogy biztosan tudjam észlelni ha elment az idő beállítás.

besirkyjh

Szia  

Mi a célunk ? Az hogy a biztositék ne menjen le vagy az hogy az elektronikát valamilyen szinten megvédjük .
Amit irsz az az jelenti hogy a trafo felé az áram 2KW-ig mehet holott a trafo csak 630VA -es .
Elkanyarodtál a lényegtöl :)
Kel az a lágyindito , már csak az iszonyatos mennyiségü kondik feltöltése miatt is .

besirkyjh

Jol irod .Az elsödleges cél az elektronika viszonylagos védelme .  
Számolom a szekundered feszültségét és nekem az jött ki (34.56V DC ) hogy 35V-os kondik elegek lennének ha a toroidod 230V~ ra van méretezve .

Ha a pénztárnál vagy meglátod a különbséget .Még ha 50Voltost teszel akkor is csak fele a költséged .Nem beszélve arrol hogy terheletlenül felkuszhat a vezérlö limit feszültsége fölé és akkor a vezérlöd tiltani fog .Maradj a max 50V-nál .

pbalazs

Az is jó lehet, ha megméred az RTC áramát, illetve az össz áramot "áramszünet" alatt elemről (vagy tápról) járatva. Abból már lehet számolni kondi kisülési időt.
Persze csak becslés lesz, mert a kondi kapacitását úgysem tudjuk pontosan, de ez elég ahhoz, hogy lássuk, hogy a kondi névleges kapacitásánál tudja-e egyáltalán, vagy már úgy is kevés.

000000000

Hát az a tekercselö aki ilyen trafot csinál az biztos libáé kapta a szakmát!
A kondikat füzni tudod mind az akkukat!
Vagyis ami árban még jo 10000uf alacsony kivitelben létezik!
6x10000uf párhuzamosan a boltban kapható általános kondikat feszültség tartományban érdemes tul méretezni!
Mert ha meg van a puferelés nem sokat esik a feszültség terhelés alat sem üresen meg elég nagyra meg szalad a dc ha van pufer rendesen!:)
Nálam elég magas a hálozati fesz 238..240V is napal ez 230v tekercseknél elég nagy poblémákat okoz ha határértéken vanak a kondi maximális feszültség értéke!

3ihs2v23

Jól értem? Ha nagyobb feszültséget tud a kondenzátor az sem jó? Ha a feszültség 35V fölé megy és a kondi csak 35V-os, akkor mi történik?