Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s5f8tmfv3

Sajnos semilyen programozáshoz nem értek, talán csak a Pic néhány alapfunkcióját tudom kezelni.

s5f8tmfv3

Lehet hogy egy "lomha" szervóvezérlő megoldaná a dolgot?

svejk

Nem túl régen PLC+ gyorsszámláló
Ma már Klavio-nal kapható célhardver, melyben minden benne van. Igaz nem filléres dolog.

5z7aew5x

A pic előtti időben úgy csináltuk a lassítást, hogy az állandómágneses gerjesztésű DC motort egy tirisztorral simán rövidre zártuk, miután elvettük tőle a vezérlést (tápot). Ha lassabban akartuk megállítani, akkor tettünk a tirisztorral sorba 0,1-től néhány Ohm-ig egy ellenállást. Ha a motor megállt a tirisztor kialudt, lehetett újból elindítani.[#nyes][#eljen]

Bencze András

A poziciószervókat ilyen célra találták ki. A gond csupán akkor van, sok előre hátra fordulat kell (ami már nem fér a kisagyába ill. már nem tudsz bemenetet rendelni hozzá. Ekkor az átparaméterezés segít, hacsak nem akarod buszon keresztül küldeni.    

s5f8tmfv3

Sajnos PLC-t sem tudok programozni, meg nincs is. Melyik eszközre gondolsz Klavioéknál?

s5f8tmfv3

Az akkus fúrók is így állnak meg gyorsan nem?

s2k5ycubj

Majdnem,mert ott az elengedett billentyűnél rövidzár van.

s5f8tmfv3

Buszon legfeljebb a következő megállóig :) Nem igazán értem a szakzsargont.
Oké hogy pozíciószervó, de azokhoz mindig tartozik egy számítógép ami a gyorsítást kezeli nem? Csak két mozgás kell, X előre, Y vissza. Aztán állj a következő indításig.

5z7aew5x

Az akkus fúróknál és az ablaktörlő motornál csak egy kontaktus csapja rövidre forgórészt.[#vigyor2]

000000000

Van egy akkus fúróm abban mechanikus fék állítja meg ami a kapcsológomb elengedésekor lép működésbe,megáll mint a cövek egy pillanat alatt.

s5f8tmfv3

Rendben, akkor DC motor, megkapja a tápfeszt, valahogy felgyorsul, adja a réstárcsával a jeleket a számlálónak. Ha megvan a kívánt fordulat, a számláló jelez, ilyenkor akár rövidre is zárhatom a motor kapcsait. Hogy oldjam meg hogy a motor ugyanannál a résnél álljon meg ahonnan elindult?

Bencze András

Hol kezdjem? Busz-vezérlőbuszon keresztül 1 master eszköz PLC PC adja az utasítást. (hány fordulatot vagy fokot vagy mm-t vagy akármit és milyen irányben tegyen meg). A szervo feladata a parancs végrehajtása az előzőleg paraméterezett adatok alapján. (mekkora gyorsulással/lassulással mekkora végsebességgel stb. tegye meg a mozgást. A szervó agyába (Van amelyikben egyszerű szeqvenciális vezérlés van, de az okosabb dolgokat tudó szervók  DrivePLC-k.) további logika is van általában, amellyel bizonyos eseményekhez pl. bemenet aktiválással több lépésből álló mozgássorozat rendelhető. Elég homályos voltam?

besirkyjh

A résoptok nem jok Neked , még a 70-es évek végén használtuk ( elég régi ? ) .Egy sinre füztük fel az optokat és min mást csinált ( lassitot , gyorsitott , megállt , forgásirányt cserélt stb ) .Már nem is nagyon emlékszem hogy hogyan , azt tudom hogy volt egy rahedli 2N3055 .
Kis egyetemes marogépek lettek átalakitva célgéppé ( széria munkára ) .

svejk