Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

3ihs2v23

Jól értem? Ha nagyobb feszültséget tud a kondenzátor az sem jó? Ha a feszültség 35V fölé megy és a kondi csak 35V-os, akkor mi történik?

000000000

Ha a kondik száradnak akor a gyári feszültség értéke csökken és gyorsabb lesz a kapacitás vesztés is tul méretezni azért is érdemes hogy ez minél lassaban következen be!:)

000000000

Az sosem baj ha nagyobb a konderzáto feszültség értéke de ez hosszab távon elöny is!
A másik része hogy nem péztáca kimélö nagyobb feszü kondik drágábak csak!

000000000

Inkább érdemes a minöségre oda figyelni ki a gyártó mert több időt ki bir élet tartalomra JAMICON....YAGEO.. jo kondikat gyárt!
http://www.soselectronic.hu/?str=371&artnum=40989" TARGET=_fnew>JAMICON 10000UF 50v

sanyi84

Ha túllépi a megengedett üzemi feszültséget nagy esély van az átütésre, ha ez megtörténik akkor a kondenzátor a legrosszabb esetben felrobban, megnő a szivárgó árama hirtelen ami az elektrolitot forralja fel és az elektrolit gőz a biztonsági szelepet betöltő felső hasadékon távozik. Ha ez készülékházba történik akkor nem veszélyeztet de az elektronika esetlegesen veszélyben van a kondenzátor daraboktól. Legjobb esetben azonnali zárlat miatt a jól méretezett hálózati biztosítékot "nyomja" csak ki. Ilyenekre ne gondolj, vegyél nagyobb feszültségű kondit. 55 V hoz én pl 80 V osat tettem. Ha hirtelen kell nagy áram akkor pedig csavaros kondenzátort vegyél, Vagy több nyákba építhetőből kondi bankot csinálj, ennél pedig a lehető legkisebb ellenállásra törekedj.

s7manbs8

Egy logikai kérdés. 74LS74 IC-nél ha az órajelre C bemenet, adok egy felfutó él jelet, és azt szeretném, hogy egyben ez a magas szint tárolódjon is el benne, úgy, hogy a D bemenetre is rákötöm persze, akkor kell közé egy késleltetés, vagy mehet együtt az órajellel ?

mxjj54gxi

Most nem emlékszem, de ha a 74ls74 élvezérelt (és mintha az lenne), és felfutó élre vezérelt, akkor a szintnek stabilan kell  állnia a D-n a C felfutásakor, vagyis kell a késleltetés.

s7manbs8

Én is erre tippeltem inkább, azért volt egy kis tétovázás.

3ihs2v23

A kondenzátorbank azt jelenti, hogy több kisebb kondiból rakom össze a megfelelőt? Nekem most 10.000 uF os elektrolit kondenzátorom van 63V-os. Kiderült itt, hogy nekem ide 30-60 ezer uF-os lenne a jó. Akkor inkább rakjak 3-6 db 10 ezreset párhuzamosan az áramkörbe az jobb, mint egy darab 60 ezres? A csavaros kondenzátornak még utánanézek azt egyáltalán nem ismerem.

MSD: Igen, egyébként nálam is 240 fölött van sokszor a hálózati feszültség. Úgy látom, hogy akkor maradok az ajánlásodnál, teszek 4-6 db 10000 uF os 63V-os kondenzátort. Elvileg 36V egyenáram lesz a szekunder oldalon, de a 35V os feszhatár után 63V jön a Klavionál. Viszont árban nem drága és ha a nagyobb fesz inkább előny, akkor ez így jó lesz.  

Köszönöm mindenkinek a részletes válaszokat!

000000000

Több konderzátort el tudsz jobban rendezni fix helyen mind egy nagyot de a végeredménye amire ki van találva ugyan az!
Neked böven elég 50V kondik de ha már van 63V is mehet be épitésre!
A hálozati fesz akor számit igazán ha olyan eset van mind a #10086 küszöbhatáron van métezve kondi fesz a tápfeszhez!

3ihs2v23

Igen, értlek.

besirkyjh

Szia  

Mint minden elektronikai alkatrészt a kondikat is +/- határok közé szoritják ennek a középértéke a normál üzemi feszültség ( ami rá van irva ) .Ettöl függetlenül tul kel méretezni de nem érdemes tulzásokba esni sem feszültség sem kapcitás terén .Kicsit elirtam én is de nem nagyon a 35V-ot .
Csak egy idézet az elkokrol:

"- Üzemi feszültség: Az a maximálisan biztonságos feszültséghatár, ami alatt a
kondenzátor kockázat nélkül működtethető. Az átütés ennek 7x-énél lép fel kb., így
biztosított a biztonság. (V)
- Próbafeszültség: Matematikai alapon kiválasztott kész kondenzátorokra az üzemi
feszültség 3x-osát adják, ezt gond nálkül el kell viselnie. Fel is tüntetik a kondikon
általában
- Élettartam: Elvileg a kondenzátor üzembe helyezésétől a fontos paraméterek
határértéken kívülre kerüléséig tartó időszak. A gyakorlatban pedig az átütés
bekövetkezéséig szokás érteni."

Biztos vannak ettöl szakszerübb fogalmazások is de a lényeg benne van .

5z7aew5x

Kedves Kollégák!

A topikomban írtan az építés haladásáról és a problámimról. Kéretik a Tisztelt Hozzáértőket nézzenek mán be oda a #29-es hozzászólásban foglaltakhoz kérnék némi segítséget.[#vigyor5][#integet2]
Köszi!

pbalazs

Ahogy visszaolvastam úgy látom, hogy 24V lesz a szekunder fesz.
Azaz 24*1.41=33.8V a csúcsfesz, amiből még lejön a diódákon eső fesz (kb. 1V diódánként), vagyis kb. 31V várható a kondin.
Ha 240V a hálózati fesz, akkor 240/230*24*1.42=35.3V a csúcsfesz, minusz kb. 2V, azaz 33.5V körül lesz a kondin a fesz.
Ehhez jön még, hogy a hálózati szinusz teteje úgyis hiányzik, ami miatt mondjuk 0.5V-tal kisebb lesz a szekunder fesz, vagyis 33V lesz a kondin.
Ide én be merném tenni a 35V-osat, hacsak más valami miatt (pl. beszerezhetőség, meglévő készlet, méretek, stb) nem indokolt másik kondi.

A bekötést pedig úgy csinálnám, hogy egy kondi a Graetz után közvetlenül, egy-egy pedig a meghajtókon közvetlenül, és a meghajtókhoz a táp vezetékeket a Graetz-en lévő kondiról csillagpontosan vinném.

svejk

Az adatlap szerint az LS-nél 20 ns-al az órajel előtt meg kell jelennie a data-nak.