Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

doil

Apropó most nézem jobban a linked , mármint ezt  
http://bolthely.hu/tungsram/id/00707_Halogen_tukros_projektor_izzo__20V_150W_DDL_MR16_GX5_3_500h_

ez sima izzó !!! ez megy toroidról is , amiről én beszéltem az xeon , mert általában az van a projektorokban , nem értem miért írják ezt projektor izzónak , a léptetőmotoros discófényekben használtam ilyen izzókat :)

doil

A különbség azokban gáz van , ebben meg égőszál ,
az áráról vettem észre :) Túl olcsónak tűnt , kisebb teljesítményűeket pl mikroszkóp tárgy  megvilágításnak is használják , abban is toroid hajtja de még mindig nem értem miért projektor izzó , ez csak sima halogén :)

pbalazs

Valahogy úgy, ahogy Szalai György mondja.
Annyival egészíteném ki, csak hogy teljes legyen a kép, hogy a vezetéknek van ellenállása, és induktivitása. Az ellenállás a maximális áramot korlátozza, az induktivitás pedig azt, hogy milyen meredeken futhat fel az áram.
A fogyasztó szempontjából az a jó, ha kicsi az ellenállás is, meg az induktivitás is, ezért kell vastag, rövid vezetéket használni. Persze ésszel :)
Azért kell a meghajtóhoz közel a kondi, hogy azt viszonylag vastag, rövid vezetékkel lehessen bekötni, így a hirtelen nagy áramigényt a helyi kondi fedezi, az meg "ráér" feltöltődni a Graetz-nél lévő, távoli kondiból.

000000000

Azért, mert projektorba való. Mint ahogy van szürke szamár, meg fekete szamár, meg fehér szamár is. Projektor is van halogén izzóval.

3ihs2v23

OK, így már világos minden (lágyindító kivételével). Már nézelődtem a neten, de még kell találnom megvásárolható példényt, ha lehet újan, mert az megvárja míg megveszem. :-) Erről még faggatnálak benneteket, mert biztos van több szempont amire figyelni kell, de előtte utánaolvasok, hogy felesleges hülyeségeket ne kérdezzek. Köszönöm az eddigi segítségeteket!

3ihs2v23

A trafómban a diódahídhoz szerintetek ekkora hűtő elég lesz? 630VA (24V/26A) a torroid teljesítménye. A hűtő és a diódahíd közé a hőellenállás csökkentéséhez milyen anyagot ajánlanátok?

http://kepfeltoltes.hu/120306/hutes_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

3ihs2v23

Ja, a hűtőborda alapterülete 5x5 cm.

s2k5ycubj

Szerintem még ventivel is kicsi,hővezetőnek pedig szilikonzsírt használj,vízvezetékes boltban is kapsz.

s2k5ycubj

Legegyszerűbb egy procihűtő a saját ventillátorával,talán találsz a fiók mélyén,ha nem és biztosra akarsz menni szép nagy alubordát tegyél venti nélkül gondolj rá,hogy a porosodással csökken a hőleadás! A diódák hamar bekövetkező halála a túlmelegedés! A borda még a legkeményebb nyári napon sem mehet 60 fok fölé,ekkor már a diódahíd kb70-75 fokos,ennél többet nem szeret. A diódahídon teljes terheléskor kb 50w hő keletkezik,tehát ki tudod próbálni egy 50w-os izzóval a borda alá téve nagyjából mi történik hőfokilag.

s2k5ycubj

Szerintem legalább 15x25 cm-es kell nagyobb mélységű bordákkal,érdemes túlméretezni! Ha tönkre megy a dióda jobb esetben "csak" a trafónak jelent rövidzárt,ha nem a kondik robbanása után(váltóáram) repül a vezérlő is valószínű!

s2k5ycubj

Bocs 15x15-öst akartam írni.

3ihs2v23

Nagyon köszönöm a gyors és kimerítő választ! Kár, hogy a diódahíd területe csak 27x27 mm, ha nagyobb lenne, jobban, könnyebben és biztosabban lehetne bordát applikálni rá. A szilikonzsír 75C-on még nem folyik meg? A számítástechnikában a processzorhoz valamilyen grafitos szilikon szerűséget használnak.

besirkyjh

Szia  

Használhatsz hütöbordát is de nyugodtan lehet két dioda hidat párhuzamosan is és akkor már csak langyos lesz , és kicsit olcsobb mint a hütéses verzio .Folyamatos 24V dc kb 400W-os terhelésre hütéssel ( kis eszterga föorso motor ) 2 év alatt megadta magát a dioda hid ( rövidzár miatt , az én hibám ) utánna tettem 2 hidat és a hütést el is hagyhattam volna mert hideg volt az addig 40-50fokos borda .Csak mint lehetöség , hely és pénz kimélés és még több biztonság :)

ggdr57dg

A #10078-ban linkeltem új, megvásárolható lágyindítókat (nem én árulom őket)
Gondolom 2kW teljesítményig használható jó lesz Neked.
De ha csinálni akarsz, rakhatok fel nyáktervet az http://skory.z-net.hu/kapcs/kapcs.html" TARGET=_fnew>ezen a lapon látható univerzális lágyindítóhoz.

ggdr57dg

Még annyit, hogy én NTC-vel építem, a terv ahhoz készült, de kis ügyeskedéssel beleépíthető teljesítmény ellenállás is.