Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

nyiszi

És akkor melyik a jobb?
Most rendeltem DS18S20-at és DS1820-at  küldtek. Érdemes reklamálni?

000000000

DS1820 kifutot széria!

DS18S20 uj sorozat!

wcsxp0uxa

Szerintem az "s" modellnek a reakció ideje is jobb a kisebb tokozása miatt.
Ahogy nézegettem a hobbyelektronika.hu-t ,sok "ingyenes" dolog épül erre a szenzorra (na persze okkal) ,vannak akik mindent megadnának 1db ilyen szenzorért .(eddig én is azt hittem ,hogy hiánycikk )

nyiszi

Köszi a válaszokat.

Egyújabbgépépítő

Előzőekben valaki keresett hőmérsékletmérésre megoldást.
Készítettem 2 panelt demo jelleggel. 2.4GHz-en dolgozik.  
Nagyon egyszerű és szerintem olcsó:
RFM70      538 Ft
MCP9808      337 Ft
PIC18F14K22   562 Ft
Jelen állapotában van egy hőmérő panel ami kommunikál a vevővel és soros vonalon jelenti a hőmérséklet értéket.
A vevő 6 csatornát tud kezelni.
http://cnctar.hobbycnc.hu/egyujabbgepepito/KEPEK/Homero1.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/egyujabbgepepito/KEPEK/Homero2.jpg" border=0>

svejk

Aranyos az RF modul :)
Mi várható hatótávban rálátással?

Egyújabbgépépítő

Szabadtéren 70-80 m.
0 dBm-el próbáltam, a házunk egyik végén kiraktam az érzékelőt
a másik végén volt a vevő, működött.
Max teljesítmény 5 dBm.
Nem azt mondom hogy mindenre jó, de lehet olyan elhelyezést kitalálni hogy működjön.
Engem inkább az alkatrészek ára fogott meg.

000000000

Van egy orosz 1,5 kw-os 960 ford/perc villanymotorom aminek az adattábláján a következő van : delta-csillag 220/380 V  6,6 / 3,8 amper.A kérdésem az ha 22o-ról használom kondival változik-e a teljesítmény vagy a feltüntetett amper azt mutatja hogy 220V deltában annyi mint csillagban a 380V ?

000000000

Nem, egy fázisról kb azt a 6,6A-t fogja felvenni, csak a teljesítménye lesz kisebb, mivel csak másfél fázisról fog járni. Mármint egy fázis meg egy csinált.

ggdr57dg

Fiam érdeklődik lakás automatizálás iránt. Persze ennek részét képezheti a hőmérséklet mérés is, ezért is tetszettek meg RogerCo grafikonjai.
Én foglalkozom adatgyűjtő-ábrázoló rendszerrel is (Cacti) és ennek alapjait felhasználva lehetőséget láttam ezek összevonásában. Kicsit másképp, mint RogerCo; én az (extrém) alacsony energia fogyasztású, vezeték nélküli (utólag is könnyen telepíthető) távadatgyűjtő megoldás irányába

ggdr57dg

...tendálok.
Érdekelne a megoldás, amiről írsz. Ha nem titok, megoszthatnád a részleteket is.

Kicsit megviccelt a billentyűm, így "sikerült" két darabban elküldeni az üzenetet...

Egyújabbgépépítő

Semmi sem titok, az RFM70 miatt készült a teszt áramkör.
Könnyű használni és ráadásul még olcsó is.
A megvalósított áramkör 2 db ceruzaelemről fog menni,
a soros illesztő csak a tesztelés idejére van rajta (fogyasztás).
Az áramkör nagyon egyszerű, inkább a mikrokontroller programmal kel kicsit foglalkozni.
Az energia fogyasztás 20-25 mA adás alatt, különben néhányszor 10 uA.
Az RFM70 6 "csatornán" figyel, így könnyen kialakítható egy hatos star rendszer.

000000000

Hozzáértők véleményét várom lehet-e 1 fázisból 3 fázist csinálni mondjuk forgó 3 szeletes kommutátorra vezetve arról meg 3 csúszógyűrűről levéve az áramot ?

Rabb Ferenc

A tudomány mai állása szerint sajnos nem lehet. Ha ez ilyen egyszerű lenne, senki nem használna frekvenciaváltót 100W-tól többszáz kW-ig. Régen ugyanezt forgó átalakító gépcsoportokkal oldották meg. Csak azok "kicsit" nehezebbek voltak...

Mihez kellene a három fázis?

Rabb Ferenc

A tudomány mai állása szerint sajnos nem lehet. Ha ez ilyen egyszerű lenne, senki nem használna frekvenciaváltót 100W-tól többszáz kW-ig. Régen ugyanezt nagytömegű forgó gépcsoportokkal oldották meg, a maihoz képest elég rossz hatásfokkal...

Mire kellene a három fázis?