Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Tuningolt PC tápot használtatok már motorhajtásra ?

Vagy 2 napja ezzel a témával foglalkozok. Érdekes.

43pbwjg8s

Vbodi éppen PC tápot ajánlott nekem hajtáshoz valamelyik nap.
Szeritnem kérdezd Őt!

000000000

Én a síma tápot próbáltam, csak 5V-on bírta, 12V-on leoldott a táp, nagy volt az indulási áram.

s7manbs8

Már úgy néz ki sikerül megberhálni, ma is szétszedtem vagy 3-mat.

Tegnap meg berajzoltam egy DC motor PWM-es hajtást, majdnem kész a nyákterve is.

Potival szabályozható lesz az egyik verzió, a másik meg arduinora rámehet pl. és encoderrel PI szabályoz majd, tényleges fordulatra beállítja, nem csak saccra.

43pbwjg8s

De rendes vagy!  
Akkor mind a két verzióvl foglalkozol.
A sima potis visszajelzés nélkülivel is, és a visszajelzéses (és akár szabályozottal) is.

Kérlek vedd figyelembe a motor adatait!
Azt hiszem eleddig ez volt a kirtikus dolog azok számára akik segítséget ígértek.

Itt van ugye az adatlap:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/VBODI_VASRA_ORSO/RS-770SHF_8515RD_tuning.jpg" border=0>

43pbwjg8s

Köszi az infót Vbodi!

Elektron!
Akkor a nagy indítási áramot is érdemes figyelembe venni! Ez is szempont akkor!

43pbwjg8s

Egyébként nem tudom mondtam-e már, de így most kitűnően működik a kis egység amit küldtél!
Ezekl a dolgok csupán azért jöttek felszínre, mert még nem fogom tudni beépíteni (más van terítéken) és ha van idő, miért ne gondolkodjon (vagy gondolkodtasson? :) ) az ember a problémán?

000000000

Már olyan olcsók a PC tápok, hogy drágábbak a trafós tápok, és akkor még hol van a rövidzár védelem.

svejk

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20videok/Servo-s%20CNC%20videok/Svejk_szervo_02.wmv" TARGET=_fnew>Itt is egy 26V-ra átalakított PC tápról ment a három motor.

svejk

A fütyülő hangja valamelyik, a háttérben dolgozó léptetősnek van :))

000000000

De rég volt már Barátom!

svejk

Bizony rég..Azóta csak az agyalás, semmi kézzelfogható :(
A lineárokon kívül a többi mind lomból készült.
Akkor még hobby volt...

KoLa

Nagyon tetszik a motor felfogató kuplungház, mikor volt ez?[#eljen]

s7manbs8

Figyelj már, csinálj már a motorról vaélami közeli képet, és küldd át, és valami méretet mellé írjál, mert lehet van nekem olyan motorom, hasonló, ha azzal megy akkor a tieddel is függ, ugyanaz az elvük, ha méret egyezik, nagy különbség nem lehet. A potis verziót kimaratom, megnézem, mit produkál, Áram nem gond, odarakok még 2 30A-es FET-et, nem hiszem, hogy nem bírná 120A.

s7manbs8

A táp megint nem gond, párhuzamosítok párat, lessz 1000W-is, ha kell. Csak a vezeték bírja ki.