Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Az L298 áramát beállítjuk egy LM339-cel, amennyire akarod. Ez egyetlen kis IC smd-ben alig foglal helyet és 4 motorhoz elég, plusz egy LM393- és megvan a hat motorhoz. Semmi egyéb nem kell.

43pbwjg8s

milyen proci milyen 5V?? Megzavarsz! :)

A motoroknak kell ugye a 3V terheleten állapotban.
Ha ugy van ahogy mondod, akkor ahhoz, hogy az L298 kimeneteken a motorok felé 3V menjen alapállapotban, akkor ugye az L298 Vcc-t kell olyanra hozni, hogy az L298-on (és a környezet)-en eső feszültséggel együtt a végén meglegyen a 3V.
Egyébként terhelt állapotban nem mértem a feszt a motorokon. A 3V az terheletlen állapotban az alap rendelkezésre álló feszültség most, hiszen ezt tudják az elemek.

De ezt a feszt és tápot is ugyanarról az adapterről akarom levenni amint a vezérlő jelek 5V-ját.

Viszont!
Ha működés közben borul a dolog,mert esik a feszültség, az visszahat-e erre az 5V-os körre is igy? Mert ha igen, akkor mégis érdemes magasabb feszültségre állítani az adaptert alapból és az 5V-ot is egy feszstabon keresztül beállítani.

Rosszul gondolkodok? Remélem nem mondok nagy marhaságokat.

Az ARDUINO vezérlő jelei optocsatolón keresztül vezérlik az ugyenerről az adapterről levett 5V-ot.
Tudom hogy az ARDUINO jele is 5V de én akkor is szeretném elszigetelni! Ez nálam alapfelállás!

43pbwjg8s

Ezt nem értettem amit itt mondani akartál.

43pbwjg8s

Még egy valami!
Talán ugy lenne a legjobb, ha ugy képzelnéd inkább el az egészet, hogy nem csak ARDUINO-n keresztül, de akár az LPT1 lábain keresztül is lehessen vezérelni!
Igy nem kavarod bele az ARDUINO 5V-ját sem és a PWM-jét sem!

Az csak egy dolog, hogy én ezzel akarom vezérelni! Csupán azért, mert ahhoz legalább egy ici pici affnitásom van.
Egyéb ilyen jellegű programozáshoz semmi.
AZ is csak egy dolog, hog yugy akarom a boardot majd kialakítani, hogy rá tudom egyszerűen "szúrni" az ARDUINO-t. Ettől még ugyanugy ott lesznek (lehetnek) olyan csatolási helyek mellette párhuzamosan, amin mondjuk az LPT1 lábait csatolhatod, de akr egy CENTRONICS vagy IBM párhuzamos csatlakozó is. De ez most abszolute nem érdekes.

43pbwjg8s

Ezt ismét kérlek magyarázd el!
Miért kell beállítani az áramot?
Tudom alapdolog, de... De azt is tudod, hgy hülye vagyok az elektronikához!

s7manbs8

Jól mondod itt erről van szó, a nagyobb tápról megy az elektronika, amiben 5V-ot előállítjuk stabil IC-vel, az adja az optoleválasztott részeknek az 5V logikai feszt, plusz a magas táp meg megy a motorhajtó L298-ra, és a motor a gyárilag igényelt áramát fogja megkapni, a komparátoros önszabályzással. Az mindegy a prociról merr eléptetjük, vagy encoder is lehet benne majd, ez akkro is a 3V hoz tartozó áramot folyatja a motoron maximum.

43pbwjg8s

Mi az hogy nagyobb táp és hogy magas táp?
Ha a feszről vagy áramról beszélsz kérlek írd ki, mert így folyamatosan az az érzésem, hogy két külön teljes tápegységről beszélsz!

Ha jól gondolom egyről és az arról levett két ágáról.
Csak akkor mi az hogy magas táp?
Mert elvileg feszben az az alacsonyabb. (áramban magasabb ez igaz)

Fogalmazz kérlek szabatosan, mert nem mindig tudom az én pici agyammal kibogozni, és kétségek merülnek fel bennem, hogy jól értem-e!

43pbwjg8s

közben kibogztam már hogy a nagyobb táp, a magasabb feszültségű adaptert jelenti. :)
Már csak a magas táp nem tiszta. :)
Azt meg feltettük a polcra? :)

s7manbs8

Magas táp nagy táp , az magasabb feszültséget jelentene, abban a kis trafóban van a szekunder tekercs, az meg van csapolva több helyen, folyhat rajta pl. 0.3A vagy 1A, nem tudom mennyi, de ha kicsi 3V-ra kapcsolsz, attól nem folyathatsz 5 A-t, mert ugyanaz a vezeték melegszik. Az 20W-os, pl. 1000mA, ha felkapcsolod a 12 V állásba ott tud annyit. Azért kell azt használni. Meg amúgy is.

bicme92us

"Már csak a magas táp nem tiszta. :)
Azt meg feltettük a polcra? )
Vannak beszólásaid. Ez (is qrva jó, de ezt nem illik ide írni, úgy hogy nem is írom) nagyon jó.

43pbwjg8s

Az ember legyen vidáman hülye! :)

43pbwjg8s

Köszönöm elektron!
Igy értem mire gondoltál.
minál magasabb feszről indulunk az adapternél (és feszstabbal állítjuk a kívántra) annál inkább várható, a magasabb áram az adaptertől.

keri

Azon gondolkodok, hogy ha nem akarsz komoly dolgokat, csak játszani, akkor enkóder helyett potmétert is lehet használni.
Régen a digitális korszak előtt, ilyen pozíciónállók voltak. Antenna forgatókban, modell szervókban. Nem túl pontos, de az időzítéses mozgatásnál jóval pontosabb.
PIC-el is könnyű megoldani ezt a fajta vezérlést, és mindig pontosan tudja milyen pozícióban van nem úgy mint az relativ enkóder, amit előbb nullázni kell.
Persze potmétert felszerelni nem egyszerűbb mint egy alap enkódert.

Másik. Már csak azért is a motorra tenném az enkódert, mert úgy kisfelbontású enkóder is megteszi. (egér enkódere)

43pbwjg8s

hát még gondolkodok ezzel az enkoderes megoldással.
Igen. MIndenképpen érdemesebb előbb feltenni.
Nem mértem még a karok jelenlegi forgási sebességét. (a teljes áttétel után). Onnan vissza tudom majd ugye számolni a motort. és meg tudom nézni hogy mit és hogyan lenne érdemes használni oda. Ott természetesen egértelműen encoder.
A teljes áttétel utáni forgatásra tényleg a legegyszerűbb a poti.  
Ahogy azt az RC szervókban is szokás. A másik, régebbi kis karon ez igy is volt, hiszen TOWERPRO 5010-eseket használtam.
A potik kezelése végtelen egyszerű lenne az ARDUINO-val, ráadásul lehetne multiplexálni is.

Hát... Van min gondolkodni.

Az a baj, hogy  egyelőre a pályavezérlés alapja (itt a fejben) nem valami nyelv, vagy utasítás alapú, hanem az időalapú vezérléshez stimmelne.
Ehhez már minden a rendelkezésemre állna.

Egyébként ez természetesen bármikor módosítható, és független az elektronika kialakításától.

KÖzben figyelmeztettek, hogy mérjem ki az armatura ellenállást, hogy nem túl nagy-e esetleg. Szerencsre 1.1 Ohm.
Nagyon köszönömaz illetőnek a fogyelmeztetést.
Bár még nem mesélte el pontosan, hogy hogyan is befolyásolná a vezérlést ez, de említette, hogy nagy armatúra ellenálások esetében bizony másképpen kellene gondolkodni az elektronikával.
Nagyon köszööm az illetőnek hogy figyel a projektre és jószándékkal segít!

43pbwjg8s

Elektron!
Elfelejtettél válaszolni!
Akkor honnan tudom meg, hogy mennyi fesz esik egy L298 egy hídján?