Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Az L298 féle kapcsolás, a leg primitívebb kell, nem kell oda chopper sem, meg áramkorlát, úgyse tud nagyobb áram folyni 2 L298-cal pedig 4A-t tud megfelelően összekapcsolva. Van ról arajz a neten is.

4A-es híd, ez elég annak a kis kütyünek, akkor kell hat darab ilyen.

s7manbs8

Van egy olyan lehetőség is, hogy TDA2030 IC !! ez piszok olcsó ennek a kis robotnak elég is. valami 150Ft- szerintem, de lehet még annyi sincs. 2 db hídba kötve.

s7manbs8

Ha TV-t szedsz szét ingyen van általában van bennük Grundig, stb.

43pbwjg8s

opto leválasztással az ARDUINO felől, előtte pedig multiplexer:
"...Mivel az enabledet minden esetben a bekapcsolásnál minden L298-on engedélyezném állandóra, igy motoronként 2, L298-onként 4 digitális bemenet.  
3 L398 (6 motorhoz, hiába 5 van nem baj ha az utolsó is be van kötve, hátha egyszer kell)  
Vagyis 4*3 az 12 csatorna lenne csak a motorok vezérlése.  
Alapból mindenképpen multiplexálás, 4 multiplex vezérlő jellel és egy adatjellel. Az 5 csatorna akkor....."

És ez csak a motor irányába a kommunikáció!
Kell visszatérőben is motoronként kettő (ennyi kell egy encoderhez ugye?
A boardon legfeljebb ki kell alakítani néhány furathelyet, hogy amig kialakul hogy hogyan is lesz. Addig ne kelljen integrálni az encoder jelek kezelését, de utólag mondjuk emeletes megoldásban rá lehessen erősíteni azt.
Mint egy shield az ARDUINO-hoz.

Még azon is gondolkodám, hogy rá lehetne tenni a tápot is, trafóstól mindenestül!

Szeretném egy boardon az egészet, minél kisebbre összehúzva, természetesen egyszerű csatlakozási lehetőségekkel.

Estig ráérsz elkészíteni! :)

43pbwjg8s

Az öt motor most együtt megfogva(!!!) fogyaszt valami 2.3-2.4A-t.

43pbwjg8s

Elektron!
Én nem akarok bontani! Ha egy pár ezer forint lesz akkor annyi, de inkább uj rendes alkatrészekkel dolgoznék.

Tudom hogy ez valahol butaság, de még nem vagyok biztos abban hogy az én bontástechnikám olyan, hogy az alkatrészek túlélik.

Tehát:
A táp ami kell:
5V a vezérléshez, 3V (max 2.5A együttesen, de szerintem még az is sok) pedig a motoroknak.

43pbwjg8s

Egy kérdés a többiekhez!  
Nem gond, hogy itt megy a téma?
Mert talán a robot topicba való lenne, bár igaz, annak az elektronikájáról beszélünk.

Ha gondoljátok átmegyek vele a Robotkar topicba.

43pbwjg8s

MEgtehetem, hogy idebökök holnap egy blokkvázatot az alapelemekről?
Segítséget kérnék, hogy milyen alapvető kiegészítő elemek, alkapcsolások kellenek kiegészítésképpen.
Nekem kezdőként csak igy megy, lépésenként.

43pbwjg8s

közben utánanéztem, és egy 5V 2A-es kapcsolóüzemű bedugós táp 2000 környékén van.
Nem sokkal drágább egy 2.5A-es, de akár van 5A-es is.
Lehet egy ilyen, egy csatlakozási lehetőséggel a boardon jobb lenne mint kínlódni egy trafó diódahíd, egyébmás integrálásával?

Van valami ami esetleg egy ilyen kapcsolóüzemű ellen szólna?

keri

Persze, szívesen segítek.

Bedugós tápok: Ne legyél már ennyire igénytelen, vezérlés ellátására minimális ráfordítással össze lehet dobni egy kiválló minőségű stabilizált tápegységet. Még NYÁKot sem kell hozzá gyártani, de ha mégis (mert úgy szebb) az is halál egyszerű.

Vezérlés meghajtására bőven elég 0,5A-es táp is.
Lomex alkatrészekből:
-Trafó 6V/1A 49-01-71 625HUF
-Diódahíd 1000V/1,5A 20-00-74 28HUF
-Elko 16V/100uF 12-02-17 3HUF
-2db kerámia kondi 07-09-54 2*5HUF
-Stab.IC 7405 5V/1A 32-02-93 34HUF

Összesen netto 700HUF+200csomagolási költség bruttó 1125HUF...esetleg ha a kisker részben veszed akkor több is lehet kicsivel.

Mindezt akár a levegőben összeforrasztod, vagy ha adsz magadra akár próba panelba beledugdosod, összekötöd és van egy hibátlan kiválló minőségű tápod, amivel soha nem lesz gondod, mert egyszerűen képtelenség hogy meghibásodjon, vagy tönkretedd.

keri

És a nagyobb tápok sem bonyolultabbak.
Ha nagyobb áram kell 3A-nél akkor érdemes szelep tranzisztoros tápot összerakni, az csak annyiban különbözik hogy egy nagy teljesítmény tranyót is kell hozzá venni, illetve érdemes nagyobb kondikkal dolgozni a nagyobb áram miatt.

43pbwjg8s

:)
Köszönöm!
A gond éppen az, hogy a vizuális állapotát nézve a dolognak, vagyok "igényes".
MIvel nem tudok olyan szép dobozokat csinálni mint Nemes kolléga, igy ha van kész, egész megoldás, akkor azt nézem ki magamnak először.
Ez az ok a keresgélésre a kész megoldások között.
Az hogy a levegőben forrasszak valamit.... Inkább ne. Nem akarok dzsungelt! A rendet szeretném! :)

Viszontmindaszt amit mondtál, lehetne a teljes boardra integrálni.

Én egy trafóban (tápban) gondolkodnék, és onnan vennék le a 3V 2A ághoz naftát. Ezt már a boadron könyedén, iis helyen meg lehetne oldani, ha mondjuk a bedugós, kapcsüzemű tápadaptert választanám.

Fontos: a választanám mellé annyit, hogy ez itt van kéznél! Nem kell megvenni!

43pbwjg8s

Egyébként magával a táp összerakással kapcsolatos tippeket nagyon köszönöm!

43pbwjg8s

7405??
Én eddig a 78.. sorozatot használtam csak.

sanyi84

Van egy jó kapcsolás, eredetileg a német Elektorban jelent meg, a hobbielektronikán egy tag áttervezte ésszerűsítette kis hibákat javított. 50 v 5 A tud maximum, nagyobb tranzisztorokkal többet is, igényhez szabható. Igaz nem olcsó mert kell nagy hűtőborda hőfokfigyelés és nagy trafó de nagyon megbízható, kimeneti zaja nulla. Az én példányom 0-30 V 5.5A vagy 0-50 V (bár még lusta voltam az osztótagot beállítani)5.5A tud mindezt kétszer így lehet akár 100 V 5.5 A vagy 50 V 11A kiszedni belőle. Trafó és doboz nélkül a két oldal műszerekkel 16000 ből kijön. Nekem még kell egy kisebb táp de nem ezt építem majd meg. Az műszerek nélküli áramgenerátoros táp lesz.