Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

TE inkább neki kellene hogy essél az L298-as robotvezérlpmnek már, hogy reggelre kész legyen a board!!!!

Egyébként valma iéigazságod valahol van (?) mert az a tápáramkör (Te tervezted) ami a H1 hez van szintén egy EPSON trafóról megy. Annak is 33V volt a szekundere. Azon az áramkörön is egy 7809 lett betéve.
Akkor most mi is van?

43pbwjg8s

Egyébként komolyan, HA van DC motor vezérlő kapcsolásod az L298-hoz azt megnézném szívesen!

s7manbs8

Annak a trafónak 2 független tekercse van , az egyiken váltó 9 volt jön ki, azt kell az 5V-os ra kötni TE ! Éppen most dugom befele, nemsoká eredmény lesz.

s7manbs8

Az most 2 oldalasos. Át kellene rajzolni egyre.

s7manbs8

Sőt nemrég jöttem rá egy egyszerűbb chopperes kapcsolásra, így nem kell annyi alkatrész sem, majd megnézem.

43pbwjg8s

Látod?
Már nem is emléxem rá....
Még mindig nem akarnak megmaradni a fejemben az elektronikával kapcoslatos infók :(
Pedig esküszöm próbálkozom és igyekszem....

Pedig ugy van ahogy mondod:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/H1vezerlo/H1_V_3.JPG" border=0>

besirkyjh

Szia  

Lehet hogy nemcsak arra használják de a 298 egy bipoláris teljesitmény Ic .A meghajtoja a 297 .

[#nemtudom]

43pbwjg8s

A két oldalas sem baj, mert csaknézegetni szeretném elsőre.  
Nyomd már át MSN-en!
Még egy pár percig vagyok.

43pbwjg8s

Szia Zoli!
Én bármi jó megoldást elfogadok. Most igazándiból csak tapogatózok.
MInden segítséget és javaslatot szívesen fogadok. Bár ez nem ebbe a topicban menne (mert ugye a robothoz kellene) vagy mégis?

A lényeg annyi, hogy 5 db 3V os motorom van.
Mindegyik max 2.5A-t vehet fel extrém (megfogott) esetben. Tehát ez a végletekig max eshetőség lenne, ha valami gond támadna.
Azt szerentém, hogy mindegyiket tudjam egyik másik irányba forgatni, és gyors stopot alkalmazni rajtuk.
A vezrlő jelet egy ARDUINO-rol, minden eshetőségre készen optocsatolókkal leválasztva szeretném ráküldeni.

Nem tudom érdekes-e, de egyelőre elsőre a működetés módja nagyon egyszerű lenne.
Egy adott időre kalibrált cilusban dolgozna a program.  Először felveszem az időszeletre megadott motor adatokat (mozog-e és ha igen merre) utána végigmegyek az összes motoron, és ha kell mozdítok rajta (majd leállítom), ha nem kell akkor pedig fékezve tartom.
Utána ujra indul a ciklus, előtte felvéve a következő időszeletben beállítandó motor paramétereket.  

Tudom primitiv, de előbb hagy csináljam igy, majd utána elmondjátok (aki akarja) hogy hogyan lenne ezt érdemes rendesen csinálni.
De most ez még nem érdkel!
hagy játszak és ehhez kérek most segítséget!

besirkyjh

Maradjunk a vezérlöknél .

A 297-298 páros nem igazán megfelelö a célnak ,
Csak féllépést tud és folyamatosan 1.5A nél többet csak nagyon nagy hütöbordával viseli el .Nincs áram pihentetés rajta ( a kapcsolásokon) ( nekem van hozzá probált kapcsolásom ) de olcsobban van már használhatobb Ic is .Ma volt egy ( számomra ) nagy csalodásom . Az Allegro 3977-el , ha minden alkatrész megvásárolsz a boltban akkor csatornánként kb 4800ft ba van a kész nyák .Ráadásul kell hozzá egy félmarék alkatrész .Most probálkozom mással ami szintén egy bevált tipus csak olcsobb/csatorna .
Ez leghamarabb 2hétmulva készül el ( 3A 40V mikro+ pihentetés ) .Utánna Neked elküldöm a megépitéshez szükséges dokukat . De ez titok .

A robotba nemtudok bele szolni de az elektronika és a mechanika nem igazán probléma .

[#integet2]

keri

Az engem is érdekelne, mármint az egyszerű copper kapcsolás.

43pbwjg8s

A mechanikával és a programozással nem is kell törődni.
Nekem csak a 3V kivezérlése kell valahoy a motorokra irányváltással és fékkel.
Erre látszik jó megoldásnak a H híd.

Azt gondolom vetted, hogy ezek DC motorok, tehát nem léptetés kell nekem!!!

besirkyjh

Vettem hát ( most ) .

Akkor olyan áramkör kell ami a Dc motort két irányban tudja forgatni ( erre jo a H hid ) .

Ennek utánna kell nézni .

Bocsi de valamiért eltájolodtam , olvasok mástopickot is és már aztsem tudom hol vagyok .

Megyek aludni .

43pbwjg8s

És mi a kétszeres H híd? :)
Ugye az L298. :)

43pbwjg8s

Azért ez is érdekel majd! :)
Mindig jó tanulni! :)
Nagyon köszönöm!

PErsze ezt nem fogja senki megtudni! :)