Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Akkor a következő döntés a sok H híd, vagy egy H híd + multiplexer között dől el.
Az előbbi megoldás talán jobban fejleszthető és átláthatóbb működésű, az utóbbi összetettebb működésű és a fejlesztése során jelentkezhet majd az érzékelők multiplexelésének kényszere.
Kérdés: Menyi vezérlő ki és bemenet áll rendelkezésre egyáltalán?
Nem kevés-e ennyi áramkör kezeléséhez, mert akkor eleve csak a multiplexelt vezérlés lehetséges.

43pbwjg8s

Szia!

Jó hogy szólsz, mert ez elektronikailag lehet akár egyszerűbb mint amit én kigondoltam. (alakul a blokkvázlat már)
Az én első nekifutásomban maradt a 3 db 298 (duippla H híd) és ezek előtt egy opto sor az ARDUINO leválsztásra, majd ez előtt lenne a multiplexálás, ami pedig ugye az arduinoról kapja a jeleket.
Nem tudom még, hogy egy multiplexer mit tud, és/vagy milyen kiegészítők kellenek a teljesítmény ágban. Reléket írsz bipol transzisztorokat, feteket.
Ez összességében már lehet bonyolultabbá teszi az egészet és akár drágábbá is mint a plusz kettő L298. (főleg a fekvő fajtából ami 600 Ft környék) A board mindenképpen bonyolultabb lenne szerintem.

De elsőre az amit Te mondasz érdekes.

Zoli jól mondja.
Egyszer a csiga és az áttétel miatt már eleve ha nincs hajtva megáll mindig pozícióban az egész már mostis.
De a 298-nak van egy olyan funkciója, hogy amennyiben az Enabled él, és egy hídnál a két vezélrőjelcsatorna azonos szinten van akkor gyorsfék állpotba vezérli a kapcsolt motort.
Mondjuk ez egy ilyen kis motornál nem tudom mennyit fog jelenteni.  
Ha az enabled Low akkor van szabadonfutás. De! a lényeg az, hogy: jelenleg is olyan áttételek vannak hogy kézzel csak ugy nem tudom elfordítani a karokat a forgáspont körül.
Tehát a pozícióban tartás az nem gond!!!!

43pbwjg8s

14 digitális ki és/vagy bemeneti. jelcsatorna van az ARUINO-mon.
+5 ANALOG.

Mivel az enabledet minden esetben a bekapcsolásnál minden L298-on engedélyezném állandóra, igy motoronként 2, L298-onként 4 digitális bemenet.
3 L398 (6 motorhoz, hiába 5 van nem baj ha az utolsó is be van kötve, hátha egyszer kell)
Vagyis 4*3 az 12 csatorna lenne csak a motorok vezérlése.
Alapból mindenképpen multiplexálás, 4 multiplex vezérlő jellel és egy adatjellel. Az 5 csatorna akkor.

Bár még nem tudom hogyan is lesz, de ebbe már bele akarom azért tervezni az encoderek feldolgozásának lehetőségét. Ez még most nem tiszta nekem, de ugye az motoronként 2 visszatértő jel. Ez akkor (ha megmaradunk a  motor lehetőségnél 12 visszatérő jel.
Az ilyen jelek feldolgozását még nem ismerem és kezelését sem, igy nem tudom, hogyan lehet ezeket kezelni, multiplexálni.

keri

Működő optós egérért tudok adni alig használt golyósat. Munkahelyem vett pár HP gépet amihez golyós egeret adtak [#confused]

43pbwjg8s

:)
Ha a #5564-ben kicseréled a későbbi javítás szerint (#5567) az opto-s szót golyósra, akkor meglátod, hogy szerencsére el vagyok látva. :)

43pbwjg8s

Bocsánat ez helytelen:
"...Ez akkor (ha megmaradunk a motor lehetőségnél 12 visszatérő jel. ...)
helyette:
Ez akkor (ha megmaradunk a 6 db motor lehetőségnél), akkor 12 visszatérő jel.

keri

Én azon gondolkozok hogy van más lehetőség. Mert ez a rohadt sok áram szabályzott H híd (18db) kiakaszt engem.

Ha +,0,- tápot használsz, vagyis közép megcsapolású trafót, akkor fele annyi FET elég.
A tekercs egyik felét a 0-ra kötöd és vagy a + vagy a - ágra kapcsolod egy-egy FET-el.

Esetemben jelentősen egyszerűbb lenne az egész rendszer.

Persze manapság nem divat a kettős táp, de régen minden napos volt.

43pbwjg8s

Egyébként régebben láttam kis felbontású encodereket olcsón valahol.
Talán Magi Pista volt aki felemlítette, hogy hasznáható-e.
Lehet utánanézek. Azért az mégis egy komplettebb megoldás.

43pbwjg8s

6 db a hidwak száma! 6 motorhoz.
3 db L298! darabonként kettő ugye.

Azért az már nem olyan sok!
Elvileg ha jól emléxem simán 3A-ig jók mindenféle FET nélkül. (ezt azért ellenőrizni kell majd).
Akkor az még mindig viszonylag egyszerű dolognak tűnik, mint darabonként összerakosgatni.

Persze meggondolom, amit mondasz, de jó lenne skicc! Én csak úgy látom át. Ne haragudj érte!

Szalai György

Akkor hogyan fékez?

43pbwjg8s

A fékezés az mindenképpen kell, mert jelenleg a motor túlfut a lekapcsolás után. LEhet még azon is gondolkodni kell, hogy nem elég a fékezés, hanem egy nagyon rövid idejű ellenirányú motorkapcoslással kell plusz ráfékezni. De ez a lehető legrosszabb eset és bonyolítana. Remélem ez nem fog kelleni.

keri

Erre gondoltam, de már látom a problémát.[#falbav]

Az induktivitás lekapcsolásakor keletkező feszültség rúgások, pont az ellenkező oldali táp kondenzátorait tölti a diódán keresztül így PWM üzemmódban pillanatok alatt több 100V-ot érhet el a kondi töltése.

Sima hídnál ez nem gond, mert a következő bekapcsoláskor ez a töltés felhasználódik a tekercsben.

http://peefdg.bay.livefilestore.com/y1pr0BISeue3khQBRj7NEe3APGlMMIGk5WxlsaVDS-ciM_9kR6mE-TRHwkaXaPDCzd3Cocxzkm0cojuj3XPPJ_r89yyZQ8h3elZ/duplatap.jpg" border=0>

keri

Fékezés az hogy megy? Rövidre zárja a motort?
Bocs hogy ilyen amatőr dolgot kérdezek, de én léptető motorban gondolkodok :)

KisKZ: Nekem 3*6db tekercset kell meghajtani, az 18, csak hangosan gondolkodtam mert talán neked is segíthet.

43pbwjg8s

De köszönöm neked, hogy rajzolsz![#eljen][#wave][#worship]
Igy sokkal jobban látom azt amit mondasz.
látod az a probléma amit itt említesz nekem eszembe sem jutna a tudatlanságom miatt.
De akkor ez most egy válasz is volt a feltevésedre ugye?
Akkor még mindig az L298 az ami előnyt élvez ha jól értem?

43pbwjg8s

PErsze!
Tényleg! látod milyen önző vagyok. :)
Hiszen nem csak az én projectem fut itt!  
Bocsánat!
És köszönöm, mert tényleg hasznos az amit a magad dolgáról mondasz, mert sokat lehet belőle tanulni.