Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

78-az csak én is olyan jól tudok írni mint te :)))

svejk

Eredeti Elektor elérhetőség, évszám, hónap, link?  
Ugyan ez a Hobby elektronikára is igaz kérdésem...
Így lenne igazi, segítő információ.
Én magam is kíváncsi vagyok rá melyikre gondolsz, mert nem rémlik, hogy mostanában igazi, praktikus, sokat kibíró  tápegység publikálva lett volna a magyar elektronikai sajtóban :(

sanyi84

Itt van a link, de csak belépett felhasználó látja a fileokat: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_499576.html?highlight=1#499576" TARGET=_fnew>Alkotó féle labortáp
Univerzális szerintem, csendes de ennek az ára a hőtermelés.

sanyi84

Elküldtem e-mailben a fileokat.

svejk

Hamu fejemre, Te a Hobbielektronát írtad én meg a Hobbyelektronikára gondoltam :((
Bocsi, megskubizom...

keri

78xx-as IC-k adatlapjában van komplet kapcsolás ilyen tápegységre.
Nem rossz, de kicsit bonyolult. KisKZ-nak egy egyszerű olcsó megoldás kellet, nem nem fúziós erőmű.

svejk

Bizony a jó öreg 723...
Talán az 555 tudott még ekkora sikert elérni az integrált áramkörök közt.
Egy apró megjegyzés elsőre, kimondottan gyakorlatias oldalról, labortápnál árammérésre  analóg műszer...
Azon nagyon jól látszanak a pillanatnyi áramingadozások.  
Persze ez mellett lehet pluszba digit is, de az analóg óriási segítség lehet hibafelderítésben.

keri

főleg hogy egy kapcsoló üzemű áramkör gerjedése közben a digit műszer olyan értékek között ugrál amit fizikailag nem tudhat a táp, miközben az analóg műszer szépen mutatja akkor is a valós átlag értéket.

svejk

Hmm.. az előbbiek félig visszaszívva mert a 723 csak referenciafeszt állít elő, pedig önmagában is többet tud.

sanyi84

Én is hiányolom az én tápomból az analóg műszert, persze jó a digitális de az analóg többet mond. Erről volt vita is már a kettőt legjobb egyszerrre alkalmazni. Esetleg a digitálist meg lehet tolni még dupla ledes háttérvilágítással ha áramkorlát bekapcsol pirosra váltson. Analóghoz pedig egy led még a műszeren belülre. Ha olcsó megoldás kell akkor lm324 re épülő táp, persze 4-5 darab 324 kell, amivel a legstabilabb azt kell beletenni. 0-30 V 0-1(2) A kb 2-4000 ft doboz és műszer nélkül.

sanyi84

Felkerült az ftp re, a könyvtáramba a kapcsolási rajz.

43pbwjg8s

Nos!
Közben megnézegettem egy egy csukló ttételi jellemzőit.

5 fokozatú, a teljes áttétel 16 777,216!
Ez elég szép szám.
Legfképpen ahhoz, hogy azt máris el tudjam dönteni, hogy a motor tengelyére nem tennék encodert.
A környezetet megvizsgálva ez a hely lehet érdekes, azonban itt nem lehet igazán szépen olcsó megoldást találni, hiszen mondjuk egy sima 100-as encoder igen gyenge  3.6 fokos felbontása a teljes kinyúkjtott meechanikán nézve hatalmas eltéréseket mutathat.
Azért még gondolkodám ezen a helyen.
Tomi Encoder készítő programját nézegetem, de nem tudom, hogy simán egy lézernyomtatóval milyen finomságot lehet elérni.
Emellett azt sem, hogy igazándiból milyen ragasztható fúliák léteznek, amelyeket a nyomtatás után fel tudnék ragasztani egy vékony üveglapra, és emellett azt sem, hogy hogyan vágnék ki egy ilyen körgyűrűt. Mert itt ezen a helyen az lenne szükséges:

http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/robot/ROBI_ENC_1.JPG" border=0>

mindemellett pedig olyan vékony opto pár, ami ilyen kis helyre beférne.

http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/robot/ROBI_ENC_2.JPG" border=0>

43pbwjg8s

Sanyi!
Nagyon köszönöm a cuccot!
Mindenképpen hasznos lesz. HA nem itt, akkor máshol. Lehet kiveszem a teljes elektronikát a "labortápomból" és a helyére egy ilyet kellene betenni.

Hagy kérdezzek már egyet. És előre is bocsánat ha nagyon buta dolog:
Ugye a robinál nekem 5Vkell a vezérlő fesznek akárhol, és 3V a motoroknak.
A motorokat párhuzamosan kötöm, akkor a 3V az 3V.
MI van ha egy teljesen mezei (lent már említett) kapcsolóüzemű adaptert csatlakoztatiok a nyákra, és a 3V os ágba behelyezek két nagyáramot elviselő diódát sorban? Az 45V-ból igy könnyedén kapnék 3.2V környékét. Ezt simán elviselnk szerintem a motorok.

Ez butaság? Pedig ennél hirtelen egyszerűbb nem jut eszembe.

yuagaci9g

Igy valoban lehet csokkenteni a tapfeszultseget 05-06V-al diodankent, csak ne a motorra kosd, mert akkor forditva taplalva nem kap aramot. nHa  atappal  sorba kotod, OK.

43pbwjg8s

Hát persze, Hiszen ez csak az L298 tápbemenetére megy!
Az majd küldi oda és ugy a motorokhoz, ahogyan kell már a vezérlőjeleknek megfelelően.
Legalábbis eddigigy gondolom. Meg kell azért még nézni azt a vezérlő doksit ujra nekem! :)