Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Majd szólok, ha önteni akarok. [#circling][#circling]

Nem kell azt a trafó dolgot túldimenzionálni. Teszel olvadó biztosítékot a szekunder oldalon T10A, vagy amekkora kell plusz a vezérlőkre külön külön amekkora azoknak kell.

0gbwyh99

Toroid trafót akar lágyindítani .

yuagaci9g

Jaj Peter! ne parazz mar, 250W-os toroidhoz nem kell lagyindito, 400W folott mar lehet gondolkozni rajta, de meg az is biztosan indul 16A-es biztositekkal. Jo vastag, rovid szekunder vezetekekkel, a hidig es pufferig, onnan olvado biztositek a lustabbik fajtabol es Kesz!
Eleszteskor a biztositekot kicsereled egy 24V-os  halogen izzora, vagy kettore, sorbakotve. Ezek megvedenek a tulterhelestol, zarlattol, alig okoznak feszultsegesest a beallitas alatt. Ha minden mukodik, vissza a biztit es mehet. De azert nehany regulat azert meg kell am tanulni elotte, maskepp megint minket arasztasz el kerdesekkel.
Meg tudod csinalni.[#kacsint]

43pbwjg8s

Ez szép!!!
Szépen rábeszélgettek minden marhaságra (aminek a felét sem értem), majd utána megkapom érte a magamét, ho ymilyen ökörséget akarok. :)
Marad minden a régiben.
Olvadóbiztosíték és kész. Nics vacakolás!
Ennyi! :)

43pbwjg8s

Igy is van!
Felejtve a többi!
Ennyi! :)

me3ua0a6

Ilyen egy tökös magyar legény! Így kell ezt! Mondd meg nekik!

Rabb Ferenc

A H2-es vezérlőhöz javasolt táp rajzát István weblapján gondolom megtaláltad. Ezzel nem lehet gond, egyszerű mint a faék. Ha toroidot használsz, az rúghat a hálózaton ha éppen csúcsban kapja el a szinuszt, de nem vészes ekkora teljesítménynél. Lásd "Lámpás" véleményét! De ha nagyon óvatos vagy akkor sem tegyél elé triakos, relés vagy PIC-es varázslatokat, mert csak a hibalehetőségek száma nő velük. Na meg a költség. Egy NTC-t azonban esetleg beruházhatsz. NTC = Negativ Temperatura Coeffitient. Egy olyan ellenállás, ami szobahőmérsékleten konkrét ellenállású - néhány ohm. Bekapcsoláskor erősen korlátozza a kialakuló áramcsúcsot, de 1-2 másodperc alatt felmelegszik. Ez alatt az idő alatt az ellenállása kb az ezred részére csökken, szinte csak egy "darab drót" lesz belőle, tehát mintha ott sem lenne.  
Egyedül a gyors ki-be kapcsolást nem szereti, mert kb 60-90 sec a kihűlési ideje, tehát addig kicsi az ellenállása és nem korlátozza az áramot. Az ára pedig igen baráti, 100Ft körüli. A http://www.hqelektronik.hu/pic/140/14059HQ.JPG" TARGET=_fnew>HQ-VIDEO-nál kapható, de talán a Lomex-nél is.

keri

A proci, az más téma, azt én kérdeztem.

Azért kell lágy indítás mert leveri a bisztit.

43pbwjg8s

Na ez segítség volt!! :)
Köszönöm!
Azért köszönöm másoknak is a jószándékot![#eljen][#worship]
Elektron sok jó tanácsát és megoldási javaslatát főleg! [#eplus2]

keri

250W? :DDDD
Azt hittem valami izmos trafó.
Nekem a 800VA-s trafón van 10A-es üveg és nem ég ki.

43pbwjg8s

Tudod... Az igazi baj, és a kérdéseket szító dolog tulajdonképpen az, hogy a kérdésre az ember ritkán kap olyan tényleg egyszerű egyértelmű választ, mint most Feritől, vagy Tőled.
Biztos mindenkiben a jószándék dolgozik, de effektíve ha nem vagy profi a témában, a válaszok legnagyobb részével csak annyit kezdhetsz (ha nem akarsz profivá válni esetleg két nap alatt, mert ugye inkább haladnál a dolgoddal, és ha lehet csak olyan méélységig foglalkoznál vele amennyire max szükséges, szóval ezekkel a válaszokkal csak annyit tudok kezdeni, hogy elmegyek egy profihoz, vagy este meginterjúvolom azokat a szakikat akik itt nem szólalnak meg gyakran, hogy segítsenek.

Én eljutottam oda, hogy egy idő után inkább azt mondom még hülyébb vagyok mint amilyen tényleg és hagyjuk a fenébe....

0gbwyh99

43pbwjg8s

Minden kezdő infó (még a kép is a kapcsolásról), ott volt a kezdetnél, valamit az az infó is, hogy egy az egyben megfelel az István féle ajánlott táp kialakításnak.
Nekem csak annyi van pluszban, hogy van rajta még 6x5V és 2x12V. Ennyi.
Na de jó lesz ez így.

Inkább azt a kérdést kellett volna feltennem (mert ugye nem ismertem az alkotót) hogy az #5406 -ban bemutatott szép doboz ugyan célszerű lehet-e és miket tartalmazhat, valamit érdemes-e ilyen kivitellel foglalkozni. Engem, mint laikust egyszerűen lenyűgözött a rendezettsége, a kivitele. Ennyi.

A kérdés egyébként él még, (bár megpróbálom elérni a készítőt) mert  Yumi-tól anno kaptam egy ilyen dobozt, és megvan abba is a töltelék, mindenestől.

yuagaci9g

Tudok neked egy jo dobozt, [#vigyor]
http://cnctar.hobbycnc.hu/Lampas/Szobrasz%20Elado%20Dolgai/Torony1.jpg" border=0>

43pbwjg8s

Tudom hogy tudsz! :)
Szép, de a templom egere krőzus most hozzám képest.
Mellette ugye kaptam már egyet,van is még egy, és illene ezeket elhasználnom elsőre.

Majd ha elrontottam ezeket! :)