Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

Amúgy meg igazad van. Nagyon nem találok megfelelő cél IC-t lehet hogy tényleg egy PIC-et fogok felprogramozni...csak ezt akartam megúszni :D

43pbwjg8s

Segítenél akkor Gyuri a lágyindítóban?
Én sajnos azt sem tudom, hogyan is kezdjem el.

me3ua0a6

Üdv!
A hobbielektronikán található lágyíndítót nem ajánlanám, két okból: egyik hogy a 230 nem játék, másik, hogy veszélyes lehet 230V-ba nyomkodni alkatrészeket (engem is lebeszéltek róla, merthogy kigyulladhat. Aki akarja elhiszi, én pl nem, de nem kockáztatnék).
Van egy szép kis szekunder feszültséged: 24V. Működtessük a lágyindítást erről!
Nem kell hozzá más, mint a lágyindító ellenállások, és egy kondenzátor, ami késleltetve kapcsol egy tranzisztort, aminek a hatására behúz egy relé, ami leválasztja az indító ellenállásokat.
Szerintem ez sokkal biztonságosabb.
Nem én rajzoltam, nekem is küldték. Bázisellenállás, pufferkondi belegondolandó a kapcsolásba, felső R és a kondi értéke határozza meg a késleltetést. 1-2mp már bőven elég hozzá :)
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sir-Nyeteg/egyeb/l%E1gyind%EDt.jpg" border=0>

43pbwjg8s

Te engem mindig túlbecsülsz!
A belegondolandó (és bármi aminek nincs neve és értéke) a számomra varázslat!
Ezért kérem a segítséget, egyébként magam próbálkoznék. :)

me3ua0a6

Jajj mán, ne idegelj[#idiota][#love12]
Hasraütés:
Tranziszor: bírja ki a sec feszültségedet, és a relé áramát (kb 100mA)
Alsó R: a kondi kisütésére kell (pl 1kohm)
Bázisellenállás (nem szerepel a képen (500ohm))
Dióda: pl 1N4001
Relé 24V-osok kibirják a 30V-ot
Felső R és a kondi: Tau=R*C (sec) De nekünk elég a 0.6V-ra feltöltenie. Legyen pl: 100uF és 100kohm-1Mohm.
Azt hiszem megvolt minden.

43pbwjg8s

Tessék??? :)
Te tényleg nem hiszed el hogy semmi közöm az elektronikához! :)

Nem veszed észre mennyi marhaságot kérdezek mindig??

43pbwjg8s

Ennek viszont örülök!
Mármint hogy be is építetted a cuccot.
Akokr megynyugodtam hogy minden Ok vele.

s7manbs8

Már minden adat ott van, nem  ?

Ha meg akarod érteni, mit mirt csinál, elő kell venni a legalapvetőbb elméleti ismereteket, pl egy ellenálláson keresztül egy kondenzátor hogyan töltődik fel ? A töltés elindul egyik helyről a másikra, aztán a kondenzátor hogyan működik ? Ilyeneket kell megérteni, ha ezen túl vagy csak ránézel és röhögsz az egészen, olyan egyszerű lesz sok kis kapcsolás.

s7manbs8

Ugyanúgy elő kell venni a kis képleteket is, mint a mechanikában, mert itt is ugyanaz van, csak itt elektronok szaladgálnak, nem pedig golyók, a golyósorsóban, mint az F=m*a összefüggés, hasonlók vannak.

s7manbs8

Egy autó is kigyullad, ha nem odavaló alkatrész van, ott pedig csak 12 V van, pl. ha nincs bizti, vagy azok az iszonyat vastag vezetékek megsérülnek és letestelnek.

jv7pu3a5p

A LEDes szpotoknál jártam így. Elkezdtem keresni áramgenerátort 350mA-re. MAjd igen nehezen de találtam, legoölcsóbb ha jól emlékszem 400Ft volt. Aztán eldurrant az agyam és TINY13-mal megcsináltam. (100Ft)
Ja és még kapott plussz funkciót is, amit a cél IC nem is tudott volna. Így viszont építettem egy tök jó kis LEDes szpot hálózatot 2 vezetéken.

43pbwjg8s

Csak azt átlátom, és értem a környezete a helyezetet.
Itt nem igazán, igy nekem eszméletlen idő amig megértek mindent csak egy kis kapcsolásban is (magamtól).
Ha mondják, megértem, de magamtól azt sem tudom mi merre van és mire kell figyelni.
Ezzel valószínnűleg Te is igy lehetsz mondjuk a mechanika vagy az öntés terén nem?
Pedig az is egyszerű és minden ott van a legtöbb esetben. Ha nem akkor pedig megtalálható.

43pbwjg8s

Ja!
És egyébként nem kérnék/kérdeznék ha nem igy lenne.

Rabb Ferenc

Egész pontosan mit is akarsz lágyindítani? Lassan elkavarodunk, mint Maci a málnásban. Az "elvetemültebbek" már megint processzorral és szoftverrel fenyegetőznek.

43pbwjg8s

Én egy tápot akarok ami biztosnágosan kiszolgál egy H2-t, tökéletes biztonságban.
Csak hogy visszakanyarodjunk a kezdetekhez.
Mellékes, hogy a lentebbi dobozt megnézve vágyaim támadtak egy hasonlóra, és ugy gondoltam, egyszerűsíthetek kismegszakítókkal.

Ezek az alapok.

Lehet egyszerűen beteszem vissza az üveg biztosítékokat és ugy lesz ahogy van, csak természetesen egy 24V-os toroiddal.
Ennyi a felállás.  

Ha van valami plusz biztosító eljárás, mód... Érdekel.

Ez az alapfelállás.