Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Az elektron féle linkről:

A gyorskioldó az elektromágnes, (ez a legkisebb kioldási áramot határozza meg),
az ikerfémes túláramkioldó pedig ugye a neve szerint gondolom bizonyos mértkű túláram esetében lép működésbe.

Tehát a legkisebb leoldási áramot elektromágneses elv határozza meg valahogy.
Ott pedig ha jól emléxem a tanulmányaimra az áram az amely meghatározzta a kialakuló mágneses tér erősségét.

(persze vagy nem, ha nem jól emlékszem)

43pbwjg8s

Bocs! Egyet!
A túláramvédelem tehát termikus alapokon van, a legkisebb leoldás pedig elektromágneses.

me3ua0a6

cirka 7 éve:  
Megemlíteném, hogy általában áramváltót alkalmaznak, azaz az áramvezeték körül egy tekercs van. Az áram hatására a már említett mágneses tér keletkezik, aminek a hatására indukálódik a tekercsben feszültség, és ennek értékétől függ a kioldás megvalósulása.
Jó, természetesen manapság több fajta megoldás létezik, nekem annó ezt tanították. Létezik bimetallos megoldás is, annak előnye, hogy a kihülésig nem kapcsolható vissza :)
Több módszer létezik, te most épp a fűtőteljesítményét említed meg a keresztülhaladó áramnak, de vedd figyelembe, hogy nincs más fogyasztód csakis a 20mm-es rézhuzalod! :)

me3ua0a6

Megkérdeztem egy villanyász szakembert[#crazya] Ezek szerint ő is bagoly tipusú emberke :)
Szerinte a 12 vagy 24-voltos hálózat nem akadály, amíg AC-t használunk. DC-re lehet külön kapni ilyen biztosítókat. Avagy másként kéne számolni az áram értékét. [#confused]

may47wb

Nem tudok semmi okosságot hozzátenni, csak gyakorlatba nekem nem működöt. Vannak 125V/10A-es smd biztosítékaim, azokat raktam a vezérlők elé, és mindig kiégtek, pedig csak 1A-es a motor.

jv7pu3a5p

De most az olvadóbizti volt a kérdés. Az így működik. Az áramváltó egy másik dolog. Én is használom kis tokban. ACS713. Jó cucc. Nincs felesleges disszipáció.

43pbwjg8s

Kezdek kétségbe esni!!! :)
Én egyértelműen (szeretném na!) a kismegszakító felé mennék.  
Azt nagyon nem szeretem amikor elszáll valamim és éppen olyan biztosíték nincs kéznél.

me3ua0a6

Milyen vezérlők? Milyen motor?
KisKZ nekem küldött egy szép trafót: 12V-os a szekunder, és 500W. Primer oldalra gyorsba raktam egy biztosíték foglalatot 250/6A-es lomha biztit is minden 2. bekapcsolásra elvakuzta. Most 16A-os van benne, de még nem használom aktívan.

43pbwjg8s

János!!!
Neked inkább idaadnám az egészet, dobozt, sínt, megszakítókat, kábelrendezőket, vezeték bujtatókat.... hogy csináld már meg nekem olyan szépre ahogy a Tiedet szoktad. :)
Eddig minden dobozodba beleszerettem! :)

Én meg nem merek nekifogni szétvágni egy 9eFt-os dobozt.

me3ua0a6

Megszakítók ügyében: #5393 és #5388 szerintem elég irányadóak és hihetőek :)
Teszteld le, az a legbiztosabb! Csak óvatosan!
Mára elteszem magam. Ma 4-kor kelek...

43pbwjg8s

Viszont az a PRIMER oldal!!!
Ott nincs is gond és kérdés.
Engem a szekunder oldal érdekel.
Ott vagy 42.7V vagy 34V környékén lesz DC-ben.
Ide kérdés hogy van-e értelme a 230-250V/10A-es kisegszakítónak.

43pbwjg8s

Menj csak
Én is megyek!
És köszönöm mindenkinek a segítséget!
Remélem lesz még, és kitisztul, hogy mik a lehetőségek.

jv7pu3a5p

Ha rövidzárt akarod védeni akkor jó a kismegszakító is, de ha túláramot szeretnél kivédeni, ami esetlegesen megmenti az elektronikádat (hozzáteszem kicsi az esély rá) akkor a szekunder oldalra kell tenned biztit.

besirkyjh

Az ilyen nagy trafokhoz vannak lágy inditok pont a hirtelen nagy áramok miatt ( a trafo indulásánál )elvilg szakunder terhelésnélkül is ki kellene vágnia a 6A-t .

may47wb

SLA ic-s a vezérlő és step-syn4,4V/1,15A-es a motor.