Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Az elv az jó, a késleltetési időre is és a schmitt trigger is, korrekt. Csak zener hiányában a fet gate-je nagyobb fesz miatt kaphat túlfeszt, oda kell valami korlátozó, ha nem integrált alkatrészekkel van megoldva úgyis alkatrész temető a vége.

keri

Tudsz te számolni, nem? Akkor meg mit kérdezgeted?  ;-)

keri

Na most 12-16V-ra az általam használt alap kapcsolásnál nincs egyszerűbb és ezt tuti működik.
500khz-nál már melegedtek kicsit a FET-ek, de nincs szükség ilyen nagy frekire motor meghajtáshoz.

Ha meg komolyabbat akarsz akkor FET meghajtóra van szükséged, vagy teljesítmény tranzisztorra.

s7manbs8

Ezt jó hallani, hogy ez bevált. Köszönjük a kapcsolást.

s7manbs8

Arra azért kíváncsi lennék, hogy egy PIC vagy AVR kimenetével közvetlenül meghajtott ilyen FET mennyi idő alatt kapcsol be. Ezt megmérni. EZek a kimenetek igaz, hogy korlátozott áramot tudnak szolgáltatni hosszabb idő átlagban, de pillanatnyi áramimpulzust lehet tudnak többet is, mint a 20-40mA körüli érték, amit tudnak ?

Mert én ahogy olvasgattam, kb. 80-100ns kapcsolási idő már jó a FET-ekre, ilyenekre szokták korlátozni soros ellenállással is pl.

s7manbs8

Aztán láttam olyan kapcsolást, ahol a meghajtást hagyományos CD40.. ivel oldották meg, annak több kimenetét párhuzamosítva, a megfelelő áram mennyiség igényhez. Meg azok az IC-k gyorsak is. FET.

keri

Biztos benne van az adatlapban, amit most lusta vagyok megnézni, de azt tudom hogy 500khz-es négyszögjel még tökéletes négyszögjel skópon nézve a kimeneten. Igen kb.20mA-ert bírnak folyamatosban, mert egy sima LED-et közvetlenül meg tud hajtani.

FET gatejére nem láttam értelmét ellenállást rakni, mivel az a cél hogy minél gyorsabban nyisson, egyenáramú szempontból pedig elég nagy az ellenállása, hogy ne zavarja a PIC-et.

A felső FET-en 10k-s ellenállást használtam, de 1k-val gyorsabb lehet, bár jelentősége nincs, mert az alsó úgy is gyorsabban zár le.

keri

Milyen frekvenciára tervezel te?

svejk

Mekkora értékűek azok az RE2S ellenállások hogy 500kHz-en is szépen működik?
Meg hogy nem kell gate ellenállás??
Az a lelke az egésznek...nem olvastad Alfcoder közérthető szösszenetét, ha eddig nem ismerted ezt a részét..?

jv7pu3a5p

Hát én ugyanezt a kapcsolást használom a ledes szpotjaimban, IRFR5305 FET van benne egy NPN tranyó és 1K ellenállat van a gate-n a tápra. 20Khz nyögvenyelősen de megy bár csúnyácska a négyszög, 40kHz pedig teljesen megáll. Komolyan mondom én megeszem a kalapom ha 500Khz le tud zárni a FET. Ott már 200ohm alatt van a gate  ellenállása, és te 10K-val zárnád le. Lehetetlen!!! :))

keri

1k ohm van a FET gatején.
De 500Khz-n azért melegszik már.

svejk

Nem csodálom...
Egyébként valamire való FET meghajtás mindig asszimmetrikus, mivel kb. 4V-nál van az Ugs könyökpontja.

keri

Elfelejted az IRLZ44N-t. Azon nincs ellenállás közvetlenül van meghajtva, ezért vélhetőleg gyorsabban zár le, illetve nyit.(mivel működik nem nézegettem szkópon)

500khz négyszögjelet a PIC kimenetén mértem

500khz PWM-et pedig LED meghajtásra használtam ezzel a kapcsolással, meg egy induktivitással.

Építettem egy modult, ami tartalmazza ezt, meg egy 8 lábú PIC-et, van belőle vagy 6db és legó szerűen mindenre ezt használom amit valami program alapján kell kapcsolgatni.

s7manbs8

Nézzük meg egy 100 ohmos terheléssel a fet-ek kimenetén mi lesz ?

jv7pu3a5p

Azt valóban nem figyeltem, leragadtam a híd tetején. Nagy frekin már tuti csak az alsó FET dolgozik(kapcsolgat). Irányváltásnál van egy rövid idő amíg midkét FET vezet.