Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

crgs7u9wg

na most mar csinaljunk valamit fet -el is :)

http://i45.tinypic.com/2zi3qdh.gif" border=0>

ez egy ugynezvezett also meghajtasu kapcsolas, nevet onnan kapta, hogy a kapcsolo fet -unk
alul helyezkedik el es a foldelest kapcsoljuk neki (hasonloan van felso meghajtasu is, ott
felul helyezkedik el a kapcsolo elem es a terheles van alul, lefoldelve)

itt a pwm frequencia mar jo-nehanyszor 10khz is lehet

a kapcsolas lelket egy ugynevezett fet-meghajto cel-ic kepezi, ez kepes impulzus jelleggel
akar 12a kiadni a kimeneten ill. folyamatos uzemben 2a -ert

itt jegyeznem meg, hogy pusztan egy ilyen ic-vel vidaman meg lehet hajtani egy 3 teljesitmeny led-bol
allo fuzert, es ha mar ezek a modern ledek szobakerultek, elmondhatjuk, hogy a mai kereskedelmi
forgalomban kaphato ledek hatasfoka eleri a 100lumen/watt -ot, figyelem! nagyon-nagyon sok
olyan teljesitmeny led van forgalomban amik ennek a hatasfoknak joha a felet tudjak, mit jelent
ez?, nos egyszeru: vagy fele fenyt kapok adott melegedes mellett vagy pedig ketszeres melegedest
adott fenyero mellett :) amit en tudok ajanlani az elsosorban a cree cegnek a led-diodai, amire
meg figyelni kell, hogy az aramfelvetel es a fenyero karakterisztika nem linearis, szoval ha egy
led tudja 350ma -nel a 100lumen/watt -ot akkor 700ma -nel ez nem lesz igaz, szoval jobb inkabb
2db led -et alkalmazni mintsem 1-et "tulhajtani"

elnezest a kiteroert!

szoval ez az eros cel-ic -s meghajtas azert szukseges, mert a fet-kapcsolo a vezerlo bemenete felol
ugy viselkedik mintha egy kapacitas volna, amirol tudjuk, hogy egy hirtelen, lepesszeruen fellepo
feszultseg hatasara rovidzarkent viselkedik (testvere az induktivitas pont forditva, szakadaskent
reagalja le a dolgot)

itt jegyeznem meg, hogy olyan esetekben mikor a kapcsolasi frequency nagyon-nagyon alacsony, pl.
egy izzot kell neha bekapcsolni, teljesen korrekt megoldas lehet, ha egy sima soros ellenallason keresztul
vezereljuk a fet-kapcsolot kozvetlenul a pic/avr kimeneterol, de vigyazzunk, ilyen esetben ugynevezett
logic-level fet -eket kell alkalmazni, amiknek a vezerlo gate feszultsege ttl szintu

tehat ez az ic kepes a fet szamara a szukseges igen nagy aramot igen rovid ido alatt kiadnia magabol,
hovatovabb kepes a fet-kapcsolo bemeneten bekapcsolaskor felgyulemlett toltest kiuriteni a kikapcsolasi
fazisban (gyakorlat/meres: meghajto ic nelkul a fet gate -jet 12v -ra kapcsolni majd elvenni a 12v -ot,
kerdes: miert marad bekapcsolva a fet?)

ennek a gyors es nagy aramnak azonban ara is van, es akkor talan nezzuk meg a jarulekos alkatreszek szerepet
a kapcsolasban: lathato, hogy viszonylag nagy es tobb darab es fajta kondenzatorra van szuksegunk, ez azert
van, mert a gyorsan valtozo nagy aramokat nem tudjuk messzirol szallitani, mert a vezetekeknek induktivitasuk
van, ezert helyben kell beraktarozni a kondenzatorokban, sajnos azonban ez meg igy nem is eleg, hiszen a sima
kis elko kondiknak viszonylag nagy soros ellenallasuk van, ezt trukkokkel tudjuk kompenzalni: tobbet kapcsolunk
parhuzamosan, evvel az eredo belso ellenallas redukalodik (ugy is mondhatjuk, hogy a sok pici kondik elosztjak
maguk kozott a munkat) masreszrol keramia kondenzatorokat hivunk segitsegul, amiknek joval kisebb a belso
ellenallasuk

lathato tovabba az ic bemeneten es a kimeneten 1-1 1k -s ellenallas, ezeknek az a szerepe, hogy megvedjek
az ic-t sajat magatol :) hiszen mikor a nagy aramok gyorsan valtoznak akkor ugynevezett tuskek jelennek meg
(ez is a k*va induktivitastol van :) es ha nem lennenek ezek a csillapito ellenallasok, akkor szelsoseges
esetben az ic elkezdene oscillalni: a kimeneten ugrasszeruen megjeleno aram hatasara egy tuske bejuthatna
a bemenetre (nekem volt egy olyan esetem, hogy kisporoltam egy proba jelleggel osszerakott aramkorbol ezeket
a csillapito ellenallasokat es ezt az ic egy hangos durranassal "halalta" meg :)

szoval a lenyeg, hogy meg kiserleti jelleggel is rakjuk jo szorosan az ic -hez a kiegeszito elemeket!

most elerkeztunk egy eleg fontos problemahoz, megpedig, hogy az egyik reszrol nagyon akarjuk, hogy a kapcsolas
gyors legyen, masreszrol viszont utaljuk a zavaro tuskeket

na de miert jo a gyors kapcsolas:

egyreszrol a segitsegevel nagy pwm frequenciat tudunk elerni, amitol a motorunk ugy kezd viselkedni mintha szep
sima dc feszultsegrol uzemeltetnenk, nem sipol, viszonylag kis fordulatot is el tudunk erni stb.
masreszrol a fet disszipacioja is csokken a gyors fel/le futasu pwm jelek hatasara

mit okoznak meg a tuskek:

nos ezek a kis piszok alakok kepesek szinte barhova bejutni, hatasukra a pic/avr lefagyhat, megzavarjak az
encoderek mukodeset, sot, akar a pc -nek is tudnak kellemetlen pillanatokat okozni (most a szomszed tv/radiojarol
ne is beszeljunk)

na de akkor megis mi lehet a megoldas?

nos itt is, mint sok mas helyen a kompromisszum :) lathato a kapcsolasban az rg gate ellenallas, ennek a finom
hangolasaval tudjuk megkeresni az optimalis kapcsolasi fel/lefutast (itt jegyeznem meg, hogy ket diodaval es
ket ellenallassal kulon-kulon is beallithato a le es a felfutasi ido ha szukseges)

szoval elso lepesben meghatarozzuk a pwm frequenciajat, itt figyelembe kell venni, hogy a motor mekkora
induktivitast kepvisel (nagy induktivitas eseteben lassu, kiscsinel gyors pwm kell) tovabba, hogy mennyi sipolast
engedunk meg, ill. hogy a kivalasztott frekivel milyen jol tudjuk vezerelni a motor fordulatszamat

ha ez megvan, utana johet az rg beallitasa, sajnos ehez szkop szukseges, meghozza rendes analog! tehat nezzuk meg,
hogy mifele tuskek jelennek meg az aramkorben es addig lassitsuk az rg novelesevel a fel/lefutast megnem el nem
tunnek a tuskek

sajnos ahogy ezt csinaljuk ugy fog novekedni a fet disszipacioja is

a kapcsolasban van meg ket darab egymassal szembeforditott zener dioda is, amik megvedik a fet-kapcsolonk bemenetet
az atutesi feszultsegtol, ill. a szikrazo motoron van egy un. bidirectional transient voltage supressor dioda, ami
egy adott feszultsegen tul lenyakazza a tuskeket :) ill. egy sima induktive terheleseknel mar megszokott vedo
dioda, aminek az a szerepe, hogy mikor a pwm kikapcsol a motor tekercsebol ezen keresztul zarodik az aramkor

hazi feladat: itt is felvenni a pwm -> motor rpm parokat!!!

(aki megcsinalja, nagyon sokat fog tanulni, igerem)

ps. az aramkor termeszetesen kiegeszitheto optos levalasztassal is, pl. egy 6n137 tokeletes ide, persze ekkor
az open-collectors kimenetet a fetmeghajtonal fel kell huzni a 12v -ra

ha valaki megkeresi az adatlapot a meghajtonak akkor latni fogja, hogy a ket tipus-szam azert van mert az egyik
inverteres uzemu (ez kell az optos eseteben) meg a masik sima

SquirrelTech

Elvileg PA436 rajtszámmal gyártotta a General Electric is, de nem tudom, hogy gyártja-e még.

Arany János

000000000

Nagyon tetszik, lépésről-lépésre  tanítassz bennünket, közérthető nyelven és olvasmányosan. Szerintem ez a téma sokunkat érdekel.Ha van időd, folytasd légyszíves. Én köszönöm Neked, példaértékű, amit csinálsz.

ANTAL GÁBOR

Szia!
Én is gratulálok Minden benne van ( hidegítés, hozzávezetés induktivitása, gatemeghajtás, kiürítés, nulldióda, túlfeszvédelem). Én hasonló esetben (  nemrég készítettem egy 200V os 30 A es (nem tévedés) PWM es meghajtást egy mágneses szeparátorhoz)  eddig nem finomhangoltam a gateellenállást. Mindig kisértékű ellenállást (vagy több fet párhuzamos kapcsolása esetén ellenállásokat használtam  (drivertől függően akár 3* 10 ohmig is lementem)
egy kérdés:  amikor hangolsz hol van a szkóp melegpontja?
egy másik kérdés ill javaslat nem mindenkinek van szkópja  Vegyünk egy korrekt FET adatlapot  legyen mondjuk konkrétan IRFP260  (minden ismert a gate az output a transfer kapacitás, a GS töltés stb)  hangolás nélkül tisztán számolás útján mekkora lenne a gateellenállás?

000000000

Véleményetek szerint milyen igazságtartalommal lehet szimulálni egy ilyen áramkört, egy el. szimulátoron (Workbench és társai) ?

43pbwjg8s

És még én is értem!
Ez nagyon nagy dolog ám!
Nagyon köszönöm én is!

0gbwyh99

Kérem valaki magyarázza el nekem ezt :  
"ill. hogy a kivalasztott frekivel milyen jol tudjuk vezerelni a motor fordulatszamat" !
Ha nagyobb a freki akkor nem sípol annyira , viszont kisebb lesz a motor csúcs fordulatszáma amin még megfelelő a nyomatéka ?  

[#conf][#nemtudom][#help]

Szalai György

Ez az! Ilyeneket kell írni!
Ha még arra megkérhetnélek, hogy minden harmadik írásjelet cserélj le. Nem szükséges kinai írásjelre, elég egy egyszerű mértani formára. Úgy még érdekesebb lehetne olvasáskor.
Köszi.

000000000

Nyilván fizikai akadálya van a dolognak.

me3ua0a6

"...nagy pwm frequenciat tudunk elerni, amitol a motorunk ugy kezd viselkedni mintha szep
sima dc feszultsegrol uzemeltetnenk, nem sipol, viszonylag kis fordulatot is el tudunk erni stb."  

Nézzd mindig a szélsőséges eseteket, 10-100Hz-es PWM-mel a motor zúgni fog, de nem lesz nyomatéka elindulni, mert csak rángatod. Nagy a tehetetlensége. Ha már sok-kHz-es PWM-met használsz, akkor igaz lesz a fenti idézet.

0gbwyh99

Ahm . Még mindég nem teljes világos . Ha jól értem a szavaidból akkor annál jobb minél nagyobb a PWM freki , de mi történik a szélsőségesen magas frekinél a motorral ? Melyik frekit lehet már "túl" magasnak vélni és hogy hat az a motorra alacsony és magas fordulatszámokon ?  
Nagyon érdekel a dolog , de nincsen lehetőségem az alfcoder által leírt rajzot megvalósítani , egyenlőre az elméleti dolog érdekel .  [#worship]

me3ua0a6

Én sem vagyok profi még ebben. Saját tapasztalat volt ez. Kis frekvencián alacsony fordulaton össze vissze mozog a motor, nem lesz stabil... Nagy fordulaton teljesen mind1 a frekvencia, hisz a pwm közel 100%, azaz állandóan nyitva van a fet.
Nagy frekvencián a fet nem lesz képes teljesen nyitni, ez a gate kapacitás függvénye.  
A pontos frekvencia sokmindentől függ...
De mint alant látható volt, én is csak tanulom.

Mindenki:
Gondolkoztam a dolgon, és arra jutottam, hogy:
Tibor képleteket emlegetett, illetve az induktivitás semmibe vételét. Ezt elismerem.
Viszont mindenki a fet kapcsolásomat szidja, és hogy használjak meghajtót.
Akkor most a kapcsolásom jó, csak nem jól nyitogatom a feteket, illetve nem védelmezem őket? Hmm... ha ez igaz akkor a kapcsolásom mégse jó XD Ááá, bonyolult... Szóval elég lenne meghajtót használni hozzá? ...megfelelően...

000000000

Gondol el: egy FET nyitása a source és a gate közötti feszültségtől függ. Ha bármely okból ez lecsökken (pl. az induktív terhelés miatt "lebegő" talpponti feszültség , hibás földelés, vagy a terhelés miatt pár pillanatra leeső tápfesz miatt) akkor nem tudod stabilan nyitva tartani a FET-et. Ahhoz hogy gyorsan és keményen nyitásba vidd, tényleg legjobb egy meghajtó, hiszen erre tervezték.

lari

Üdvözletem!

Ki tudna segítségemre lenni abban, hogy hogyan lehet meghatározni egy "üres" toroid vasmag voltonkénti menetszámát és a várható teljesítményt?
Gondolom mindkettő a vasmagkeresztmetszet alapján számítható mint az EI magos tarafóknál....

Köszönöm!