Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

A rajzod alapján én hiányolom a védő zenereket a gate-ről(Lásd Lóska féle könyv 7.7 fejezet).

rbbhbyvfs

Ahogy vakegér is irta, gondoskodni kell, hogy a P fetek Gatejére nem kerülhessen 20V-nál nagyobb fesz. Ebben a kapcsolásban semmi sem védi, a tápfesz meg meg is emelkedhet amikor visszadolgozik a motor és már át is ütött a gate.
Ekkora áramoknál már érdemes lenne gate meghajtókat alkalmazni, igy a felső FETek is lehetnek N csatornásak, amik olcsóbbak is.

rbbhbyvfs

És az optókat is kiváltottad vele kapásból.

s7manbs8

Rá se nézek a rajzra, itt valami baki van mindenképpen, mert más kapcsolás miért működik akkor gond nélkül ?[#circling][#circling]

me3ua0a6

Kipróbáltam simán egyetlen N-csatornás fettel is. Esélye sincs megszólalni a motornak, és a fet átment végleges rövidzárba... :(
A kapcsolásom 3A-es izzóval ment melegedés és hűtőborda nélkül, de egy 500mA-es motornál már melegedett.
100% hogy én ba...ttam el valamit...
Nem használtam még ilyen fet vezérlőket, főleg hogy baró drágák, de ezek szerint muszáj lesz. És mondták, hogy 50-120A-es feteket is vehetek, mert gyorsításkor olyan, mintha rövidzár lenne... :(

s7manbs8

Valami elvi baj lehet, de a feteken van hűtőborda ? Mert azért nagy áramoknál már kellhet.

s7manbs8

Nekem is előfordult, hogy valami elvi kapcsolási hiba ok miatt hirtelen melegedett a  FET vagy tranzisztor, de érdekes, mikor kiderült az oka, mindjárt, csak éppen hogy langyosodott utána.

me3ua0a6

Természetesen van! csillámmal szigetelve hűtőpasztát alkalmazva. De eddig vagy megküldtem nekik, és elkezdett melegedni, így leállítottam, vagy küldtem, és füst lett belőle...

s7manbs8

Ránéztem a rajzra, ott úgy látom semmi áramkorlát nincsen, meg a FET hajtás sem jó, így aztán előfordulhat akármi.

s7manbs8

Vagy valami szoftverhiba is lehet akár. Vagy nem várja ki amíg a másik FET lezár, talán ilyesmi okok.

s7manbs8

Xfaktor rájöttem, attól is lehet.

s7manbs8

Na érdekes ma délután a rokonságnak, mondom megmutatom az SMD beültetőmmel hol állok, hát erre mi történik ? Áramszünet, aztán eltelik 5 perc megint újraindítok, aztán a Z tengely akadozik, téveszt, lépést, léptetőmotoros. Erre leszerelem a motort, mert azt hittem, ott a gubanc, aztán kis idő után kiderült, hogy az LPT kábel a kapkodás miatt, kicsit kimozdult, így a fázis nem kapott jelet, a négyből csak 3. Aztán csak jó lett, működött.

me3ua0a6

Sztem simán alulméreteztem a feteket.
Szoftverhiba? Hmm... miért jön mindenki azzal, hogy összenyitja a feteket a híd, meg hasonlók?
Vagy egyik optón van vezérlés, vagy másikon... kivett optóval is próbáltam már...
Forgás-irány váltáskor lehetne összenyitás. De ott meg szoftveresen 2másodperc várakozás van...
Nem épp te mutattad ezt a fet vezérlési kapcsolást? Dehogynem! :P

s7manbs8

Akkor én vagyok a bűnös, csak segíteni akartam, egy linket megmutattam, amit a google talált. De önmagában a kapcsolás nem hibás, csak nem mindegy milyen feszültségnél, áramnál, induktivitásnál használjuk.

s7manbs8

Ezért nem kell, ahogy Tibor45 szokta mondogatni a neten fellelhető csicsa micsa kapcsolásoknak sem.