Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

jv7pu3a5p

Nem mondtam hogy hülye vagy, de bocsáss meg nem írtál áramgenerátort csak hogy ezzel az áramkörrel akarod szabályozni, nos ebből én nem tudom kitalálni mi lesz még ott, mindössze segíteni próbáltam, ahogy a múltkor is  a FET hidammal amit szóra sem méltattál pedig akkor már működne a motorvezérlésed. Barátomék DC szervó vezérlőt építenek ugyanezekkel az alkatrészekkel amit mutattam. Gond nélkül megy nekik még a 20A csúcsáram is.
" power led max 1A-t bír ki"
nos erre inkább nem írok semmit mert nem tudom milyen típust használsz. Ha kell segítség szívesen segítek, rengeteg LEDes világítást csináltam már házakba.

jv7pu3a5p

Azt a könyvet nekem is elküldenéd, tuti van számomra is új dolog benne. Az emilem az adatlapomon.

me3ua0a6

Szerencsére én sem vagyok elveszve a Ledek terén, napelemes egységeket, akkutöltőket, és áramgenerátoros led hajtásokat gyártogatok egyedi igényekre. Megoldható a ledek tápellátása akár stabil 4V-ról is. Bocsi, így is rengeteget írtam már ide, így spórolok :). (Cree led max 1A, 4V, asszem 1W teljesítmény, Ez olyan mint az 1A-es dióda elvisel csúcsra akár 5A-t is.)  
Vakegér: a hidnak egyszerre csak egy ágát használom, nem léptetőmotort hajtok vele bipolárisan, hanem DC marómotort, így az összenyitás kizárt. Forgásirány váltáskor is 2mp-t várok, hogy leálljon a motor.

keri: túlbonyolítás: univerzális lesz. Dobozolva az áramkör alkalmas lesz fényerőszabályozásra, fűtőszál vezérlésre, kis-nagy DC motor vezérlésre. De egy szoftvercserével akár időzítésre is, pl futószalag, meg keverő, stb.
Álló helyzetben a motoron 126Amperkét ír az adatlapja :(
Könyvet megolvastam, részletes, szájbarágós, nem úgy, mint ma... Ez tetszik! :D Viszont nem sok újat tudtam meg a 7.7-es fejezetből... fetet nyitni tudok, az új, hogy korlátozni kell zenerrel, de nálam nem lesz a motoron kétirányú áram, mint a léptető bipoláris motoron...
Köszönöm a nagy segítségeket, szívesen fogadom bárki ötletét, de ami igaz, az igaz: jobban örül a modenr mikrokontrolleres lelkem egy olyannak, hogy "ide köss egy diódát", mint ha olyat kapok, hogy "számolj utána integrálással, mert nem lesz jó az úgy". Nem várom, hogy az ölembe essen a dolog, de most ebben a helyzetben vagyok pont a tanítás hiánya miatt...

SquirrelTech

Tibor... Szeretnélek megkérni arra, hogy ne írj olyasmiről véleményt vagy hagyd ki a megnyilvánulásaidból azt a részt, amihez egyáltalán nem értesz (sokadszorra). És ne is marházz, ostobázz, szólj le, egyáltalán ne is véleményezz másokat ilyenek kapcsán. Ha mellőznéd ezeket, más is így tenne. Következetesen úgy te sem lennél akkora "seggfejnek" titulálva, mint amekkorának most vagy.  
A modern, intelligens, mások számára hasznos és jókinézetű (a te szójárásoddal írva: csicsás) dolgokról se írj véleményt. Engedd meg a tapasztaltaknak és hozzáértőknek, hogy ők alkossanak inkább kritikát ezekről.

Fejlődésről írsz. Akkor légy oly szíves fejlődj és engedj is utat ennek...

000000000

Próbálom, csak haldoklik a wifi-m. Előbb-utóbb csak sikerül.
A ledről jut eszembe, hogy a Luxeon ledek egész jók, 3-5 Wattot is tudnak. Csak hűteni kell őket.

me3ua0a6

Én régen a Cree ledekre kaptam rá, UV led isteni belőle, azóta van pár világításom, de a piaci helyzet miatt felmentek az árak, illetve csappant a kereslet. Manapság Ebay-ről kell rendelni 200ft-os nonam-eket, nagytételben, megéri, max osztozni kell 4 felé :)

jv7pu3a5p

Általában az 1W ledek nominális árama 350mA, tudtommal a Cree is (már régen néztem adatlapot), mindezt 3.4V körül így jön ki az 1W. Ezért is sokallom az 500mA áramgenerátorodat, az 1A csak impulzusban értendő, vagyis ha stroboszkópot csinálsz :))
Ha túlhajtod őket nem most fogod észrevenni hanem majd később, hetek, hónapok múlva. A hűtés pedig nem segít a túlhajtáson tehetsz rá akár 1nm felületet is.
A niname ledekkel pedig vigyázz mert én befürödtem velül, fél év telt el mire kiderült hogy rosszok. Fokozatosan csökken a fényerejük. Lehet nem köszöni meg aki megveszi tőled ha így jár. Én nem adom olcsón a LEDes lámpáimat de tudom, hogy jók és bírni fogják azt az 50.000-100.000 üzemórát. A vackok gyártását ráhagyom a Kínaiakra, tele van a net ilyen olcsó ledes cuccokkal, a többségük egy kalap sza.... sem ér.

jv7pu3a5p

Ok köszi várom.
Nem a teljesítmény alapján érdemes amúgy rangsorolni a POWER LEDeket hanem a fényáram/teljesítmény alapján. Tudtommal még mindig a Cree vezet 110 lm/W körül, a luxeon sajna még messze elmarad ettől(hacsak azóta nincs valami új). Én Samsungot használok mert azon van 55°optika is így nem kell külső, és 90 lm-t tud 1W fogyasztásánál.

000000000

Annyira nem vagyok járatos benne, csak egyszer kellett javítanom egy Waldmann géplámpát és abban volt, akkor néztem körbe.
Dél óta próbálkozom az email küldéssel, de lehet hogy túlterhelt a hálózat. Talán  Sir-Nyeteg elküldi ha szépen megkérjük [#email], neki még sikerült továbbítanom délelőtt. Azért a böngészőm 5 percenként próbálkozik, hátha átmegy.[#nemtudom]

me3ua0a6

Jól mondod: folyamatos árama 350mA, ami annyit jelent, hogy 50%-os kitöltéssel elbírja a 500mA-t, és semmi túlhajtást nem szenved még el. Szerintem. 1A-ral hajtottam biciklilámpaként őket, de az is 50%-os kitöltéssel, "turbógomb funkcióval". Szobai lámpám: 12V-os akksiról kapcs táppal csinálok 3-4V között állítható feszt. Két darab led van párhuzamosan kötve. Azaz nem is áramot figyelek rajta. 1 éve megy tökéletesen, jó, max 2-3 órát naponta átlagban... Tesztre csináltam, de megmaradt, és megy. Hidegfehér ledet közvetlenül hajtottam 3.6V-os A123-as akksiról, kertet bevilágította. Kínai ledet még nem rendeltem, de terveztem egy időben. Nem lett belőle semmi. Nyákhoz az UV levilágítóm ledjei 350mA-ről mennek, kis hűtőbordán csücsülnek.
Viszont manapság jobban jár az ember, ha vesz egy kínai 500ft-s sokledes 12voltos GU foglalatos "izzót", olcsóbb mint 1 db Power led.

SquirrelTech

Nem végiggondoltam, hanem állandóan ezt olvasom, te magad írod. De vagy fejtsd ki tisztességesen, ha leszólsz valamit, vagy inkább kussolj. Nem kell sehova fejlődnöd, ez csak javasolt lenne, ám semmiképp nem muszáj. Viszont amíg csak annyival véleményezed a dolgokat, hogy "azok csicsák és rosszok", addig nem igazolsz semmilyen hozzáértést.  
Műszakilag lehet, hogy sületlenkedek. De ellentétben veled nem viselkedek úgy, mint egy sznob hisztis pi**a és nem terjesztek idióta propagandákat erről csicsának vélt világról, nem árasztok el minden topikot begyepesedett ideológiákkal. És nem sértegetek másokat sem - kivéve mostantól téged.
És szintén veled ellentétben nekem tényleg vannak barátaim. Akikre nem kell hivatkoznom, vagy hátulról fedeztetnem velük magamat...

jv7pu3a5p

Én nem szeretem így hajtani őket, csak szigorúan az adatlap szerint. Számomra az a biztos, (szent írás). Az impulzus üzemű vezérlést amúgy az adatlap is írja. Az 1A pl. az általam használt lednél 1/10 ciklusra vonatkozik. Így az 50% kitöltési tényező lehet nem tesz neki jót. Küldeni kéne állandóan és mérni a fényerejét. Én megtettem, fél év után is változatlan volt.
A feszültség generátoros vezérlést pedig egyenesen elítélem :))) Mert akkor annyi áramot vesz fel amennyit nem szégyel, és ahogy melegszik a led úgy kezdi el cumizni jobban az áramot is, lavinát indítva el. Nos ez az én véleményem a ledvezérlésről. :))
Kösz a mailt, megjött.

000000000

Ha azt sem érted, hogy egy visszacsatolatlan rendszerben a kijelzett értéknek semmi köze a motor valós adataihoz, még sokat kell tanulnod...

bmejdz9nu

Benéztem ide kik tartják fel Tibor-omat.. Semmi személyeskedés...Ugye :)
Ha Power LED a téma... a hőmérsékletre figyeljetek! Az a haláluk :)  
Adatlap szerint is... már 50 fok felett ciki... azaz meredeken esik az élettartam kilátásai...
CREE, Prolight vagy tényleg az Osram még gyárt? Hogyishívták... http://www.edison-opto.com.tw/" TARGET=_fnew>Edixeon Taiwan... Ez volt akkoriban a kedvencem :)

crgs7u9wg

kerekszepen mindenkit, hogy maradjunk szakmai alapokon!

teljesitmeny fet -es megoldasok:

elso lepesben azt kell megtudni, hogy hogyan tudunk celjainknak megfelelo fet -eket kivalasztani
nezzuk meg a kovetkezo tablazatot:

http://www.fileuploading.net/download2.php?a=335134&b=36219002be2db6955b0c050c5e989d59" TARGET=_fnew>FET SELECTOR

ezek az irf ceg alltal keszitett n-csatornas fet -ek, nezzuk meg az oszlopokat:

1. part: ez a fet tipus-szama

2. package: milyen tokozast hasznal

3. package2: tokozas kiterjesztese (ha van)

4. vds: mekkora feszultseg lephet fel maximum a drain es a source kozott (ez maga a kapcsolo kimenet es ennel
nagyobb feszultseg nem lehet a kapcsolo ket pontja kozott)

5. vgs: mekkora feszultseg lehet a gate es source kozott (ez a vezerlo bemenet)

6. ron: ez a kapcsolo maradek ellenallasat adja meg milli-ohm -ban (1/1000 ohm) mikor a kapcsolo vezet

7. id: drain aram, a kapcsolon atfolyo maximalis aram

8. qg: gate toltes nano-coulomb -ban, ez korubelul azt mutatja, hogy a kapcsolo vezerlese mennyire nehez
minnel kisebb szam van itt, annal egyszerubb vezerelni a kapcsolonkat, ket szelsoseges eset:
nagyon pici - akar egy kis ttl kimenet is tudja a kapcsolot vezerelni
nagyon nagy - komoly meghajto aramkor szukseges a kapcsolo vezerlesehez
(figyelem! hogy mi nehez es mi egyszeru az a kapcsolasi frequenciatol is fugg)

9. pd: watt -ban, hogy a kapcsolo mennyi teljesitmenyt tud maximalisan elfuteni

10. ron*qg: rosszmaztatott ertek, a kapcsolo josagat mutatja, minnel kisebb ez a szam annal jobb nekunk

a fet kivalasztasanak a menete:

1. meg kell hatarozni, hogy milyen tokozasban gondolkodunk, ez eleg sok mindentol fugg:
rendelkezesre allo hely, hutesi lehetoseg, teljesitmeny regio, konnyu szereles/cserelhetoseg stb.

2. meg kell hatarozni, hogy milyen feszultseg tartomanyban fogunk dolgozni, figyelem induktive/motoros
kornyezetben nem art 2x -es tartalekot biztositani, ebbol megtudjuk a vds korubeluli erteket

3. meghatarozni a kapcsolasi/folyamatos aramot, itt is erdemes a tartalekra jatszani

4. megkeresni a tablazatban azt a fet -et amelyik megfelel tokozasban, feszultsegben, es aramban nekunk
es a legkisebb ronxqg ertekkel rendelkezik, figyelem, ez csak egy kiindulasi alap, a fet adatlapjat
ezutan at kell tanulmanyozni es egyeztetni kell az igenyeinkez, ill. lehetosegeinkez

vegyunk egy konkret peldat:

varsanyi peter a300 -as vezerloje: to-247 tok, 200v(tartalekkal egyutt), 50a(tartalekkal egyutt)

az elso "talalat" : irfp4668

vds: 200v
ron: 9.7mohm
id:  130a
qg:  161nc
pd: 520w
ron*qg: 1562

az adatlap attanulmanyozasa utan, meg lehetunk elegedve, egy igen jo fet -et sikerult kivalasztani

csak osszehasonlitaskeppen nezzuk meg, hogy peter milyen fet -et nezet ki maganak:

irfp260n:
vds: 200v
ron: 40mohm
id: 50a
qg: 156nc
pd: 300w
ron*qg: 6240

az aramtartalekoktol es a disszipacios dolgoktol most tekintsunk el, azonban ami egybol szembetunik, hogy
a qg ertek kozel azonos, de a kapcsolo josaga majdnem 4x -er rosszab az eseteben!

mit jelent ez:

tegyuk fel, hogy 10a szeretnenk kapcsolni, meg peter eseteben ekkor 4w disszipacio keletkezik, amit azert
mar erdemes nem semmibe venni (lehet, hogy a fet kibirja hutoborda nelkul, csak a forrasztas enged el :)
a mi esetunkben csak 1w, amit talan meg el is lehet sikamikalni

a kovetkezo reszekben mar be is fogjuk kotni a fet -eket kulonfele aramkorokbe