Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

jv7pu3a5p

Bipoláris léptetőmotor meghajtó IC de kell hozzá külső FET. Ja és mikrolépéses.

ukcge40u

me3ua0a6

Összeállítottam az általad ajánlott kapcsolást.
Nem működik! Rövidzár... táp egyből átvált áramkorlátba 3A-re, pedig csak egy 100mA-es motort raktam rá.
Ha a pirossal bekarikázott ellenállást kihúzom, akkor megy a másik ágon keresztül, és nincs gond. Ha visszadugom, egyből rövidzár újra.
Ha más ötlet nincs, akkor megépítem simán egyetlen fettel, és nem teszek bele forgásirányváltást :(  De abban semmi poén :)

keri

Illetve a gate kapacitását is figyelembe kell venni a meghajtásnál, mert amíg csak bekapcsolod addig közel végtelen a bemeneti ellenállás, de a frekvencia növelésével csökken az impedancia is.

keri

Ez a kapcsolás úgy működik hogy a felső feteket vezérled, és amikor kinyit, akkor a motorra jutó feszültség kinyitja a megfelelő alsó FET-et.
Ha rövidzár alakul ki azonnal akkor az alsó FET munkapontja nem jó helyen van és folyamatosan nyitva van.
Ha nincs vezérlés a felső feteken akkor elvileg 0Vnak kellene lenni a földhöz képest a motor mindkét pólusán. Ha nem így van akkor valamit elszúrtál.

me3ua0a6

Figyelmetlen voltam! Nem keresztbe kötöttem az említett ellenállást, hanem azonos oldalhoz[#idiota]
A P-fet nagyon melegedett, lecseréltem 1k-ra a felhúzó ellenállást, így már elviselhető :)

jv7pu3a5p

Bizony, ezért írtam, hogy nő a gate áram. Ráadásul Sir-Nyeteg azt írta, hogy erősebb feteket akar használni, aminél viszont még nagyobb a gate kapacitás és erősebb meghajtó kell. Jobban jár ha FET driverezik.

Rabb Ferenc

Ha esetleg még érdekel valakit:  http://www.vatera.hu/kapcsolo_uzemu_500watt_os_tapegyseg_uj_158763017.html" TARGET=_fnew>BRUTÁL TÁP. Most találtam a vaterán. Szerintem megfaragható szabályozható kimenő feszre.  
Ezt részben a magam biztatására is mondom, mert a napokban keztdtem erőszakot venni egy PC-bontós 400W-os táp szabályozó és védelmi részein. Az átalakítási terv már kész, de az alkatrészek egy része még hiányzik. És ha végül ez a retek is úgy gondolja, ahogy én - akkor 5-12V 25A lesz a végeredmény.  
Vagy kérek egy jobb ötletet a Jézuskától.

s7manbs8

Olyat nehéz csinálni, hogy Windows alá egy drivert, ami hasonlóan az egérhez működne, lenne egy saját elektronikám, aminek ilyet kellene készíteni, egy beviteli eszköz lenne, hasonló, mint a fényceruza. ??

me3ua0a6

Szerintem fuss neki mégegyszer a mondatnak, esetleg tagold jobban[#hehe]

s7manbs8

besirkyjh

Milyen kotaktus lenne a "fényceruza " ?
Mechanikus vagy valami senzor féle esetleg optika ?

s7manbs8

Van egy olyan eszközöm, ami pl. a soros portra kapcsolódik. Erre kellene egy drivert írni, ami mint pl. egy fényceruza kezelné ezt. Vagy digitalizáló asztal pl.  ?? Így érthető ?

4um5b65d

A képernyőn szeretnél rajzolni ? Az nagyon fárasztó. De létezik a digitalizáló tábla, az nem lesz neked jó ?

s7manbs8

Optikailag van megoldva , most találtam ki egy ötlet. A lényeg, hogy van egy kimenetem, amin pl. soros portra tudok küldeni adatot a PC-be. Meg onnan fogadni is persze.