Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Én is nézegetem azért a heggesztőállomsokat néha (pedig most nem kéne). :)
De tegnap egy kikrokamera cuccot tudtam átforrasztani ezzel a vacakkal ami nekem van
AZt nem értem, ho yamikor nagyobb dolgokat forrasztok akkor az miért volt mindig olan gány. :(
Na de majd egyszer! Fog még csillogni KisKZ forrasztása! :)

keri

Azért olyan gány, mert kicsi a hőteljesítménye a pákának és elviszi a meleget, úgy pedig nem fut olyan szépen az ón.

Ha följebb tudnád tekerni a hőmérsékletét akkor a nagyobb dolgokat is jól forrasztaná. (a kicsiket pedig elégetni)

Szerintem nem szükséges forrasztó állomás. Egy sima 24V-os puskás, vagy régi weller páka ami mágneses termosztáttal szabályoz, ideális műhelypáka. Most nekem is csak ilyen pákám van és nem hiányzik komolyabb.

Ennél a hegy kicserélésével lehet a hőfokot kicserélni.

keri

Apropó, elkészültem az 5fázisú vezérlővel a spéci IC-vel marhajól ment, stabilan tartja az áramot, motor jéghideg maradt.
Azonban elkezdtem feltekerni az áramot, és 1A-nél felrobbant az egyik IC, pedig 3-4A-t bír.
Kicseréltem, mivel bontott biztos nem áll a helyzet magaslatán, de a második is felrobbant 1A-nál. Na mondom ennek a fele sem tréfa, mivel az utolsó IC detonált gondoltam a hosszú vezérlő vezetékek összeszednek valami zavarást, megkondiztam a referencia feszültséget mind az 5 IC-nél, mivel úgy gondoltam ott kerülhet be végzetes visszacsatolás, erre már 0,5A elég volt ahhoz, hogy ne is egy hanem egyszerre 2 ICből szabaduljon ki a működtető füst.

Teli van a hócipőm ezzel az IC-vel, mert az én saját tervezésű FET-es vezérlőm egyrészt jéghideg maradt jóval nagyobb áramoknál is, másrészt egyáltalán nem volt hajlamos gerjedni.
Egyetlen hátránya, hogy sok FET-kel bele az 5 fázishoz.

Természetesen ez is Allegro gyártmány, igaz régebbi típus, mert ebben még valami furcsa bipoláris tranzisztoros híd van és nem is a klasszikus hídkapcsolásban.

s7manbs8

Ennek mi oka lehet akkor, az IC a gond, vagy valahol te hibázol ? Ilyen IC-vel megépített jól bevált kapcsolást láttál már a neten ?

s7manbs8

Nem tudjátok véletlenül, hogy kapható e olyan tüskesor, amihez nem kell furat, hanem SMD módon odaforrasztható ? Panelek egymással való összekötésére, jelvezetékeknek kellene.

ra8nsmk6w

A napokban találkoztam ilyen tüskesorral. Egy inverteres hegesztőt hoztak javitásra aminél ez a tüskesor vált le egy kerámia hordozóról,melyen a teljesitmény áramkörök vannak. Szinte majdnem biztos a kuka ugyanis a gyújtóáramkör meg a másik nyákon van.A levált tüskeso a kerámiáról feltépte a fóliát 4-5 helyenként 10cm hosszban.Megkisérlem a javitást sorkábellel és a hozzávaló csatival. Mivel nem szerelhető (javitható) módon épitették meg nem sok esélyt látok. Végül is csak 70 000 ezres kategória és pont belefér a kukába

s7manbs8

Ez úgy lenne, hogy a felső részre rádugható lenne az alsó rész, aminek a legalján látszik a 2 soros 2x5 tüskesor, amire szalagkábellel mennék rá, csak mivel az a cél, hogy egyoldalas a panel, a felső is csak átkötésekkel, házilag előállítható, és hogy ne legyen alul az SMD rész, ilyen tüskesor jó lenne, vagy valami más megoldás is lehet, meg amit be is lehet valahol szerezni persze.

http://belaworld.extra.hu/design/board.jpg" border=0>

keri

Valószínűleg 2 fázisú motorok esetén nem lenne gond, de az 5 fázisú áramkör elég nagy lett így rengeteg lehetőség van az alkatrészek egymás zavarására.

Igyekeztem úgy kialakítani hogy ne kerüljenek sem induktív sem kapacitív csatolásba a vezetékek, de amikor a referencia feszültség az erősáramű részek mellet van 1 raszterre az IC kivezetésénél akkor vannak bizonyos fizikai korlátok.

Ahogy nézegettem a referencia feszültségen keresztűl tud egyébként legkönnyebben visszacsatolás fellépni, a többi rész az elvileg érzéketlen ilyesmire.

Ezért kondiztam meg közvetlenül az IC lábánál és ezért csodálkozok hogy mégis felrobbant.

Esetleg még azt tudom elképzelni hogy a maximális áramot nem átlagban értették, hanem csúcsban, és agyonrúgja a tranzisztorokat a tranziens, bár ennek ellentmond hogy kondizás után fele akkora áramnál durrant el. Ez inkább a visszacsatolás elméletét erősíti.
Majd meg kell nézni szkóppal, hátha kiderül valami, de még helyre kell állítani az áramkört.

Mondjuk a FET-ek amikert én használni szoktam 40A-ert bírnak ezért ott nem okoz gondot a maximum 3A átlagáram PWM mellet.

keri

Egy ilyen tüskesor mechanikailag nem stabil. Jobb az ha átfúrod.

s7manbs8

Az ilyesmi elég kellemetlen.  

A tüskesorra még egy variáció, hogy alulra teszek 90 fokost é akkor aránylag nem kell túl magasra emelni a nyákot. az vagy 15 mm talán, annyit távtartókkal meg lehet oldani. Egyébként elvileg nem kell a csatit kihúzgálni csak össze csatlakoztatni egyszer, vagy mindegy, ha forrasztom is vezetékkel, ha már bevált a dolog.

may47wb

Találtam pár bontottat, ha kell szívesen küldök.  
http://cnctar.hobbycnc.hu/Nemes%20J%E1nos/K%E9pek/100_5756.JPG" TARGET=_fnew>Kép

keri

Ja, kellemetlen, de így tanul a gyerek, saját kárán :)

Csak egy ötlet. Mi lenne ha vennél 90fokosat és azt forrasztanád a felületre?
Persze hagyjál neki jó nagy felületet, hogy legyen mihez ragaszkodnia.

s7manbs8

Az is jó gondolat, jobb híján ilyen pót megoldást kell találni.

s7manbs8

Neked nincs véletlenül IRF540-ned egy rakással ?

keri

Nem jó helyette az irlz44n?
55V 41A és logikai szinttel lehet vezérelni.
Ebből van pár darab.