Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Révész Richárd

Milyen opto-t ajánlasz?

s7manbs8

Nem kell optó , csak kössél sorosan be egy 1k-s ellenállást meg 5V1-es zenert párhuzamosan az LPT kimenetével, megfelelően, akkor nem kap az LPT semmi csúnyát, kivéve, ha átüt a motor hajtó tápod trafója és 220 megy rá közvetlen, de az meg nem valószínű gondolom.

s7manbs8

A vezérlőd miféle, milyen jel kell neki ?

Révész Richárd

A vezérlőnek 20-30 volt között kell a bemenetre a jel.
Köszönöm a válaszokat.Azt hiszem veszek valami gyors optot mert nem akarom kinyirni a gépet,És próbálok szerezni egy szkópot hátha sikerül,azzal többet látok.
Mégegyszer köszönöm.

jv7pu3a5p

Egy kérdés. A MACH3 a step jelet alapesetben, milyen szinten tartja L vagy H? Arra gondolok mikor nem ad ki léptetőjelet.

43pbwjg8s

Szia!
A MACH-on belül állítod a kimeneteknél a port tűjénél a LOW HIGH be vagy kikapcsolásával.
Tehát amilyet szeretnél.

jv7pu3a5p

43pbwjg8s

keri

Soha nem választottam le a printerportot, bázis ellenállással jól viszi a tranyót is.74xx IC-ket is tettem már rá, azok is jól mentek vele.
Sőt amíg kísérleteztem még ledeket is tettem rá közvetlenül.

Biztos irtó nagy felelőtlenség, soha nem volt gond és mivel, nincs diplomám így nekem nem kell túlbonyolítani a dolgokat a mérnöki igényesség miatt :))))

keri

ez beállítható a konfigban, úgy rémlik alacsonyan tartja...de lényegtelen, mert a vezérlők többnyire a felfutó élre léptetnek, a DIR-nél pedig legfeljebb a forgás irány lesz más amit majd átállítasz ha nem tetszik.

jv7pu3a5p

Ez így van, de vannak gépek aminek az LPTje nem képes egy LEDet meghajtani, általában laptop. Azért írtam, hogy csekkolja le. A 7414 ICt csak azért tettem be mert nem akartam közvetlen a TB6560 lábára rakni a jelet, bár biztos úgy is menne.

jv7pu3a5p

Nem a léptetés miatt kérdeztem, hanem rakok rá egy ledet, hogy amikor step jelsorozat jön akkor világítson a led, hameg semmi akkor sötét legyen. Jelenleg alacsony szinten világít a LED. De ha beállítható a MACHben akkor beállítom. De legrosszabb esetben megfordul a LEDjelzés és azt szokom meg:))

keri

43pbwjg8s

keri

Nem túl komoly szerintem ilyen kis akkukkal.
Én két riasztó akkuval 24V-os Wellert használtam, na az jó :)
Illetve most vettem gázos pákát. Eszméletlen jó. Gagyi kis kínai 4500forintos, de nagyon jól használható. Elég nagy hőmérsékletet is tud, meg elég kicsit is. A fő hátránya hogy a gázadagolása nem stabil, de én most ezzel raktam össze egy komplett áramkört amiben SMD-is volt. Mobil alkalmazásra, vagy olcsó otthoni alkalmi forrasztónak is ideális szerintem.