Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Nem baj az, én is eléggé digitális vagyok. :)

me3ua0a6

Üdv!
Ha már fet-ezés:
Építettem egy fet-es hidat. PWM-es DC motor vezérlés lészen belőle, csakhogy: főleg a P-fetek, nagyon melegszenek. Mikrovezérlő által vezérelve optón keresztül.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_574828.html?highlight=1#574828" TARGET=_fnew>Kapcsolás.
Próbáltam 1khz-en, 125Hz-en és 15Hz-en is.
12V 1A-es motor is fölforralja a fetet. :(
Valakinek nincs ötlete, hogy mi lehet a megoldás erre?
Köszönöm!

s7manbs8

Ott csak a regisztrált felhasználó látja a rajzodat.

Szalai György

Tápfeszültséget és FET típust írjál.
Minek tettél a FET-ekre plusz külső diódákat?

Szalai György

Alul minek van 10kohm? Lehet hogy az kevés?

keri

Ott van az adatlapon az elvárható jelalak is.
Egy elektromágnesen (ami ugye nagyobb indukcióju) néztem jelalakot, ott 30mA volt az ingadozás és produkálta az adatlapon látható jelalakot, de fél ampernál is erősen melegedett már az IC.
Én azt gyanítom hogy egy darabig megy rendesen aztán hirtelen begerjed és akkor összenyitja a híd két ágát amitől viszont teljesen jogosan robbanhat fel.

keri

Ja igen, azt had ne mondjam, hogy a labortáp beépített digit műszere volt hogy 30A-ert mutatott, pedig a tápegység csak 3-at tud :D

keri

Áramkorlátos tápom van erre a célra, azzal nem is volt gond, de amikor kipróbáltam a saját nagyobb tápjáról akkor szabadult el a pokol.

keri

Amíg nem 100% a szoftver, nem adok rá teljesítményt. A PIC külön tápról megy.

keri

Lassan záródik a FET?
Nem próbáltam még optocsatolóval vezérelni, milyen gyors annak a kapcsolási sebessége?

x4rhew5r3

A melegedés egyik oka lehet a lassú átmenet, de itt inkább zárlat típusú áramok folynak, ha a műszered kicsap 30A-re, azaz összezár az alsó és felső fet. Mekkora holtidőt építettél be a PIC programba az alsó és felső ág vezérléséhez? Ezzel az optóval kell pár usec késleltetés, hogy ne zárjanak össze.

jv7pu3a5p

Lassan záródik a FET. A 10K ellenállás nagyon sok, az 1K elmegy, de igazából ha nem kell nagy PWM inkább egy tranyót rakj a FETek elé, de mégjobb lenne FET driver. Ja és ebben a kapcsolásban nem mehetsz a Gate maximális nyitófeszültsége fölé tápfeszben. Vagyis 20V.
Külső dióda sem kell.

me3ua0a6

A lenti (#5104) linken le van írva, hogy 12V-os tápfeszültséget kap, és hogy a tipusok jelenleg:
P-fet: IRF9Z34N
N-fet: irfz24
Egyébként a Varsa-féle 12V-os DC motorhoz szeretném használni. A fetek csak teszt jelleggel vannak berakva, végsőre sokkal nagyobb áramút akarok használni, de jelenleg egy 2A-es motor használatakor is nagyon melegszik. (Egyenlőre hűtőborda nélkül.)
Jelenleg ha a PWM értéke kicsi(0 közeli), vagy ha nagy (100% közeli), akkor alig melegszik, de középérték táján kb 1 másodpercenként 10 fokot melegszik.
10k-t próbáltam lecserélni, pl 1k-nál szinte semmit sem csinál, csak melegszik. hisz féltápfeszen üldögélnek a fetek. Ha a 1k-t lecserélem 100ohmra, akkor meg bedüglik az egész...  
Külső diódákat nem is ültettem be még.
Elrendezés miatt elég az egyik optót bekapcsolni, és már folyik is az áram, ezt "szaggatom" a PWM-mel. Másik irányhoz másik optót használom. Váltás között van fél másodperc, de ritkán lesz váltás a két irány között.
Optó sebessége: tip: 4 max 18mikrosec.
[#pardon1]

s7manbs8

Az a kapcsolás úgy nem jó, ahogy van, csak annyi a baja szerintem. Az ellenállás osztó miat, eleve a felső le se tud zárni rendesen lehet, valahogy úgy kellene, hogy mind a felső és alső fet is 0 körüli értékre menjen le a Source és Gate -je közt, plusz tranzisztorral pl.  Az optó is lassú nagyon, attól még egy darlington is hamarabb lezár lehet.