Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

jv7pu3a5p

Más elképzelésem is lett volna az áramkörrel, azért nem cél ICt választottam. Túl egyszerű lett volna a toshiba. :)

keri

Javaslom számold ki hogy valójában milyen gyorsan képes változni az áram az általad használt kiépítésben. (motor tekercs indukció, ellenállás, tápfeszültségből számolva) és rájössz hogy nincs is szükség túl nagy mintavételi frekvenciára.  
Amúgy én is analóg megoldásnál kötöttem ki.

Szalai György

Attól hogy az áram érzékelés analóg, még digitális eszköz is megmondhatja a szaggatónak, hogy mekkora átlag áramot tartson.

jv7pu3a5p

Én úgy kalkuláltam, hogy max 40uS egy lépés ideje. Tehát ennyi időm lenne szabályozni. Ez pedig egy kicsit korlátozza az általam használt AVR határait. MAx átlagolni tudok, ami esetleg még jó lehet.  
Az a abaj, hogy ezt nem gondoltam át előtte és megint ágyúval indultam verébnek. Amúgy ezért akartam mikrokontrollert:
http://www.gsmvezerles.hu/downloads/DSC00442.JPG" TARGET=_fnew>KÉp
Már nagyon kacsingatok a TB6560 felé, mert igazából az áram igényeimet kielégítené. A mostani vezérlőm 10A vinne, de minek.

jv7pu3a5p

Ez így működik is hibátlanul. CSak mivel különböző sebességeken különböző az átlag áram ezért kicsit problémás beállítani, tehát univerzális vezérlő már nem lesz belőle. :o)

jv7pu3a5p

NA kérem a komromisszumos megoldás úgy néz ki, hogy megszakításból 1kHz frekivel mérem az áramot, már egy simított jelen. Ennek függvényében belövöm a PWM értékét. Így talán még gyors léptetési freki esetén is tudok szabályozni, mert időm van rá nem indulnak mindjárt max sebességgel. Az áram átlagot úgy próbálom belőni, hogy:
Adott motor: 4.2A / 2.73V ez 11.5W / tekercs. A két tekercs között pedig megbecsültem a megoszlást, ezért 11.5W x 1.3 ~ 15W
30V a tápfesz ezért 15/30 = 0.5A az átlag áram amit be kell állítsak bármilyen léptetési freki jön is.  
Szerintetek ez járható út lehet?

s7manbs8

Azok milyen féle FET-ek, ha jól látom DPACK tokozásúak ?

jv7pu3a5p

Igen, IRFR1205, 44A/55V
A meghajtó IC meg a FETekhez IR2104.

s7manbs8

És ilyet be lehet szerezni valamelyik boltban ?

Én nem értem, hogy mit akarnál ezzel az áram beállítással elérni, valami átlagáramot folyatni a tekercseken ? Most ez egy léptetőmotor vezérlés lenne ? Erre van pár bevált módszer, amit használ minden kapcsolás, valami újat szeretnél felfedezni, vagy nem ismered azokat ?

jv7pu3a5p

Persze www.lomex.hu van nekik dögivel. Csomagot is küldenek.
Semmi újat nem akarok felfedezni. CSak szerettem volna minél pontosabban szabályozni a tekercsen átfolyó áramot. MAgyarul minden lépésnél behúzni a tekercs áramát a legoptimálisabbra. De ehhez lassú a proci, ezért maradok a lassabb szabályzásnál, tehát így csak több lépésre elosztva tudom behúzni az áramot. Minél gyorsabban forgatod a motort annál több pillanatnyi áramra van szüksége, ezért növelem a PWM értékét, de az átlag akkor is ugyanaz marad, jelen esetemben 600mA. Ezt az átlagot próbálom valamilyen formában belőni a legjobbra. Most ott tartok, hogy addig növelem amíg nagy fordulaton is stabilan pörög.  
Most tanulom csak az egészet, kb 3 hete kezdtem el vele foglalkozni. Egyelőre még ráérek vele pöcsölni mert a marós már 3 hete ül a gépem alkatrészein. Pedig már alig várom, hogy rakjam összefele. [#bee1]

s7manbs8

Pont ezért kérdeztem, mivel már ki vannak találva a jó kapcsolások, ráadásul nem is bonyolultak annyira, egyszerű 50Ft-os komparátorral megoldva a PWM-es szabályzást az áramot figyelve egy kis értékű ellenálláson. Mert ha nem jó a módszer amivel csinálod, mindjárt nem fog 1500- fordulattal menni a motorod, csak lehet 400-zal és gondolom neked sem mindegy, hogy kihasználod e amit eleve tud a motor vagy sem. Érdemes megnézni pár kapcsolást, és onnan kilesheted, hogy érdemes megcsinálni.

jv7pu3a5p

Persze, hogy nem mindegy. Fordulatban most 760-nál tartok, 800 mikorlépéses üzemben. Gondolom a fordulat növelésénél az sem mindegy, hogy mekkora mikrolépéses felbontás. Lehet, hogy ezt már nem is tudom űberelni ebben az üzemmódban? Te mekkora mikrolépést használsz az 1500 fordulathoz?
Olyan kapcsolást még nem találtam ami nem cél ICvel megy és mikrolépéses, tudsz belinkelni ilyet? Érdekelne.

s7manbs8

Komparátorral érdemes figyelni az ellenálláson eső feszültséget, azt könnyű beállítani trimmer potival, és ha akarod be tudod vezetni a prociba is, mint digitális jelet. Vagy mikrolépésnél, lehet csinálni egy DA átalakítót, a processzor 4 kimenetével pl. ami nek a kimenetén lesz a referencia feszültség, a komparátor ezt hasonlítsa össze a tényleges árammal. mikrolépésnél ez pl. egy jó módszer.

s7manbs8

Én se találtam még olyan rajzot, amit kérdezel.

may47wb

Az egyik munkatársam tervezett egy vezérlőt, én csak megépítettem nem tudom pontosan az elvét. Ő úgy oldotta meg, hogy a PIC-el folyamatosan figyelteti az áramot és a PIC korrigálja ha az áramfelvétel eltér a beállítottól, ha nem kap step jelet néhány ms-ig akkor lecsökkenti az áramot. Mikrolépés is tud azt hiszem max 1/128. Ez 8/10A-re lett tervezve de motor és táp hiány miatt csak 1A-es motorral lett kipróbálva.
http://cnctar.hobbycnc.hu/index.php?dir=Nemes+J%E1nos%2FVez%E9rl%F5%2FPic2020pwm%2F" TARGET=_fnew>Képek